Äänestäminen ja vaalikelpoisuus

Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023 ja muut tärkeät ajankohdat ovat seuraavat:

  • ennakkoäänestys kotimaassa: keskiviikosta tiistaihin 22.–28.3.2023
  • ennakkoäänestys ulkomailla:  keskiviikosta lauantaihin 22.–25.3.2023
  • vaalipäivän äänestys: sunnuntai  2.4.2023 klo 9–20

Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle lähetettyyn ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20. Äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Lisätietoja ennakkoon äänestämisestä eduskuntavaaleissa löytyy vaalit.fi-sivustolta.

Lisätietoja varsinaisena vaalipäivänä äänestämisestä eduskuntavaaleissa löytyy vaalit.fi-sivustolta.

Äänestäminen ulkomailla

Äänioikeutettu voi äänestää ulkomailla jollain seuraavista tavoista:

Äänestäminen edustustossa

Ulkomaan yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina ovat valtioneuvoston asetuksella määrätyt Suomen edustustot ja niiden toimipaikat (jatkossa edustustot). Niissä voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu, esimerkiksi ulkosuomalainen, mutta myös lomamatkalla, töissä tai opiskelemassa oleva. Monet ulkomaan ennakkoäänestyspaikat ovat avoinna kaikkina neljänä ennakkoäänestyspäivänä. Kuitenkin jotkut paikat voivat olla auki lyhyemmänkin ajan. Ennakkoäänestäminen edustustossa toimitetaan suurinpiirtein samalla tavalla kuin ennakkoäänestys kotimaassa. Lisätietoja ennakkoon äänestämisestä eduskuntavaaleissa löytyy vaalit.fi-sivustolta.

Kirjeäänestys

Ulkomailla pysyvästi asuvat ja vaalien ajan ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse ulkomailta. Lisätietoa kirjeäänestyksestä eduskuntavaaleissa löytyy vaalit.fi-sivustolta.