Ilman hyvinvoivia opiskelijoita ei ole hyvinvoivaa Tamperetta!

Tampere on vetovoimainen opiskelukaupunki, jonka tarjoamat koulutusmahdollisuudet koetaan laadukkaiksi ja kaupunkikuva hyväksi. Ei siis ihme, että joka kuudes tamperelainen on opiskelija. Olemme suuri ja monimuotoinen joukko, ja tarvitsemme ja käytämme kaupungin palveluita siinä missä muutkin.

Suomen parhaana opiskelijakaupunkina Tampereen tulee panostaa aktiivisesti opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuudesta kaikille opiskelijoille erilaisissa elämäntilanteissaan. Opiskelijoiden elämänlaadun ja kaupungin pitovoiman kannalta tärkeitä panostuskohteita ovat myös viihtyisä, elävä ja turvallinen kaupunkiympäristö ja -kulttuuri sekä monipuoliset vapaa-ajan vieton mahdollisuudet.

Tavoitteidemme toteutuessa tamperelaiset opiskelijat voisivat paremmin niin opintojensa aikana kuin niiden jälkeenkin.

 • Tampere jatkaa päämäärätietoista ilmastopolitiikkaa, joka takaa kaupungin olevan hiilineutraali viimeistään 2030.
 • Sosiaalitoimessa ymmärretään sekä suomalaisen että kansainvälisen opiskelijan arkea, taloutta ja hyvinvointia.
 • Tampereella tulee olla laajasti puistoja, hyviä ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia sekä maksuttomia tiloja kaupunkilaisten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Tampere, paras paikka opiskella ja työskennellä!

Tampereella opiskellaan monipuolisesti eri alojen asiantuntijoiksi. Moni niin suomalaisista kuin kansainvälisistäkin opiskelijoista haluaisi myös suorittaa harjoittelunsa ja työllistyä täällä, mutta joutuu muuttamaan muualle työn perässä. Me uskomme, että työllistymismahdollisuuksiamme Tampereella voidaan parantaa.

Jotta Tampere saa opiskelijoiden osaamisen käyttöönsä, kannattaa meille tarjota monipuolisesti erilaisia harjoittelu-, opinnäytetyö- ja kurssityömahdollisuuksia. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön väliltä voidaan löytää yhteistyön paikkoja lähes kaikilta aloilta.

Me opiskelijat olemme silti muutakin kuin vain tulevaisuuden työvoimaa: olemme osa korkeakouluyhteisöä, jonka tieto ja asiantuntemus tulee hyödyntää myös kaupungin päätöksenteossa.

Tavoitteidemme toteutuessa Tampere on hyvä paikka opiskella ja tehdä töitä. Tampereen työvoimapolitiikan tulee tukea korkeakoulutettujen työllistymistä ja huomioida kansainväliset osaajat paremmin. Anonyymin rekrytoinnin käyttöönotto vahvistaa työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

 • Tampereella tarjottavia työvoimapalveluita kehitetään yhdessä TE-palveluiden kanssa tukemaan myös korkeakoulutettujen työllistymistä ja huomioimaan kansainväliset osaajat entistä paremmin.
 • Tampereen kaupunki ottaa käyttöön anonyymin rekrytoinnin.
 • Korkeakoulusäätiön perustajajäsenenä Tampereen kaupunki edistää tasokkaan korkeakouluyhteisön pitkäjänteistä rakentamista ja toimii avoimesti sekä yhteisöä kuunnellen.

Jokaiselle omanlainen koti Tampereelta!

Asumisen merkitys hyvälle arjelle on suuri. Laadukas ja kohtuuhintainen asuminen edistää opiskelijoiden elämänlaatua, tukee toimeentuloa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Me opiskelijat tarvitsemme monipuolisia asumisvaihtoehtoja monenlaisissa paikoissa: yhdelle sopii parhaiten soluasunto Hervannassa, toinen viihtyy perheasunnossa keskustassa, kolmas yksiössä Kalevassa.

Pelkät opiskelija-asunnot eivät kykene vastaamaan kaikkien opiskelijoiden tarpeisiin,eikä niitä riitä kaikille opiskelijoille. Siksi Tampereella tarvitaan kohtuuhintaista, opiskelijaystävällistä asumista myös kaupungin sekä yksityisten vuokranantajien asuntotarjonnassa.

Laadukas opiskelija-asuminen on ympäristöystävällistä. Luonnon kantokyvyn huomioiva asunto- ja kaavoituspolitiikka edistää tavoitteita hiilineutraalista, kestävästä Tampereesta.

 • Parkkinormia höllennetään kaupunkitilan vapauttamiseksi hyötykäyttöön ja asumiskustannusten madaltamiseksi.
 • Kaavoitushankkeissa huomioidaan ekologinen kestävyys.
 • Vuokratason nousua hillitään priorisoimalla kohtuuhintaisen vuokra-asumisen ripeää kaavoittamista.

Tampere liikkuu vaivatta ja kestävästi!

Me opiskelijat liikumme paikasta toiseen ennen kaikkea pyöräillen, kävellen ja joukkoliikennevälineitä käyttäen. Nämä kestävät liikkumismuodot kuuluvat myös kaupungin liikennepolitiikan keskiöön.

Edullinen joukkoliikenne houkuttelee tutustumaan rohkeasti Tampereeseen ja ottamaan vähäpäästöiset julkiset kulkuvälineet omakseen. Siksi joukkoliikenteen opiskelija-alennuksen tulee olla reilu ja koskea jokaista opiskelijaa.

Kaupungin kehittäminen kaikille kävelijöille, pyöräilijöille ja pyörätuolilla liikkujille saavutettavaksi parantaa viihtyvyyttä ja takaa, että kaupungissa on elämää vuorokauden jokaisena hetkenä, vuoden ympäri.

Kun kävely- ja pyöräilyväylien käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen panostetaan, olemme jo askeleen lähempänä paitsi hiilineutraalia, myös entistäkin opiskelijaystävällisempää Tamperetta.

 • Kaikki opiskelijat saavat reilun alennuksen joukkoliikenteessä ympäri vuoden.
 • Kampusten välillä ja muilla keskeisillä alueilla voi liikkua pyörällä helposti ja turvallisesti.
 • Joukkoliikenne palvelee kaupunkia kattavasti myös yöaikaan.

Kuntavaaliohjelma

Tampereen ylioppilaskunnan ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan yhteiseen kuntavaaliohjelmaan voi tutustua mediakirjastossamme täällä (.pdf, 2 Mt).