Järjestöstartti 2021

Järjestöstartti on kaikkien järjestötoimijoiden vuoden starttaava yhteinen koulutus- ja verkostoitumistapahtuma, jossa pääsee oppimaan uutta järjestötoiminnasta sekä tutustumaan muihin järjestötoimijoihin. Vuoden 2021 Järjestöstartti järjestetään 27.1.2021 etätoteutuksella. Tervetuloa mukaan!

Käytännön asioita

Tapahtuma on avoin kaikille TREYn piirissä toimivien yhdistysten toimijoille. Tapahtuma on maksuton.

Vuoden 2021 tapahtuma järjestetään etätoteutuksella Zoom-videopuhelupalvelussa. Zoomin käyttämiseen tarvitsee mikrofonilla ja kameralla varustetun tietokoneen tai muun laitteen sekä toimivan verkkoyhteyden. Linkit tapahtuman Zoom-puheluihin toimitetaan ilmoittautuneille ennen tapahtumaa.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan osoitteessa bit.ly/järjestöstartti2021. Ilmoittautuminen päättyy 20.1.2021.

Aikataulu & ohjelma

Tapahtumaan kuuluu yhteinen avausluento, kaksi työpajaa sekä yhteinen lopetus. Osallistujien toiveet molemmista työpajasloteista kysytään ilmoittautumisen yhteydessä. Työpajojen tarkat kuvaukset löydät tämän sivun lopusta. Aikataulun löydät tästä:

 • 12.00 Avausluento
  • Tapahtuman yleiset käytännöt
  • Järjestötoiminta – tärkeää ja parasta, koronalla tai ilman // Tapio Hautamäki (SYL:n PJ 2020)
 • 12.45 Tauko
 • 13.00 Työpajaslotti I
 • 14.30 Tauko
 • 15.15 Työpajaslotti II
 • 16.50 Päivän lopetus

Lisätiedot

Lisätietoja tapahtumasta voit kysellä TREYn järjestöasiantuntija Mikael Lehtoselta (mikael.lehtonen@trey.fi & 040 713 0079 & TG: @treymikael). (Yhteystiedot löytää myös Yhteystiedot-sivulta.) Huomaa, että joululoman aikana (18.12.2021-3.1.2021) tulleisiin kysymyksiin vastataan 4.1. alkaen.

Työpajojen esittelyt

Eri työpajoja on yhteensä 24. Osa niistä järjestetään molemmissa sloteissa ja osa vain jommassa kummassa. Otsikko on ilmoitettu sinisellä, koulutuksen kohderyhmään liittyvät tiedot tummennettuna ja työpajaslotti kursiivilla. Englanninkielisten koulutusten kuvaukset ovat englanniksi.

”Luulin, että tällainen sekoilu on jo lopetettu?” – Yhdenvertaisuustyö järjestötoiminnassa

Kohderyhmä: sosiaalipoliittiset vastaavat, yhdenvertaisuusvastaavat, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 1 & 2 

Rasistisia vitsejä järjestötilassa? Laittoiko joku englanninkieliset julisteet taas roskiin? Asiattomia lauluja sitseillä? Tässä on esimerkkejä joistakin yhdenvertaisuuden kannalta haastavista tilanteista, joita järjestötoimija saattaa kohdata. Mitä tällaisessa tilanteessa tulisi tehdä ja miten saada koko järjestö mukaan yhdenvertaisuuden kehittämistyöhön? Tässä koulutuksessa keskitytään yhdenvertaisuustyön kehittämiseen ja aloittamiseen järjestössä mm. yhdenvertaisuussuunnitelmien kautta. Käymme läpi myös case esimerkkejä, joita osallistujat voivat myös ehdottaa kouluttajille anonyymisti tällä lomakkeella 20.1. asti. Koulutukseen osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta teemoista, vaan lähdemme liikkeelle perusteista.

Ahdistavasta Byrokratiasta Chilliksi Diiliksi

Kohderyhmä: koulutus sopii kaikille sektorista riippumatta. Erityisesti sitä suositellaan järjestöaktiivin polkuaan aloitteleville ja yhdistyksen puheenjohtajille, varapuheenjohtajille ja sihteereille.

Slotti: 1 & 2 

Tässä työpajassa käymme läpi yhdistystoiminnan ja kokoustekniikan perusteita. Opimme hallituksen velvollisuuksista ja käännämme kokoustekniikan hankalasta sääntökokoelmasta käteväksi työkaluksi. Vaihdamme myös kokemuksia ja pohdimme, miten jokainen voi toteuttaa hyvää hallintoa ja oppia ratkaisemaan kiperiäkin kysymyksiä lähtötaitotasosta riippumatta. Koulutus sopii kaikille sektorista riippumatta. Erityisesti sitä suositellaan järjestöaktiivin polkuaan aloitteleville ja yhdistyksen puheenjohtajille, varapuheenjohtajille ja sihteereille.

Tapahtuman järjestäminen & projektin hallinta

Kohderyhmä: tapahtumavastaavat, fuksi- ja tuutorivastaavat, projektivastaavat, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 1 & 2 

Mihin kaikkeen tulisi varautua tapahtumaa järjestettäessä? Tule oppimaan, mitkä ovat onnistuneen tapahtuman peruspilarit ja miten tehdään tapahtumia, jotka sopivat juuri sinun järjestöllesi.

Kuinka sammuttaa tunipalo?

Kohderyhmä: kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 1 & 2 

Sairastuiko joku tapahtumassa? Syttyikö kiltahuone palamaan? Slaidasiko toimittaja DM:iin? Opimme, miten sammutetaan niin suurempi kuin pienempikin tunipalo timanttisen kriisiviestinnän keinoin!

Järjestöaktiivin omat voimavarat ja niiden vahvistaminen

Kohderyhmä: kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 1 & 2 

Voi paremmin, osaa enemmän! Hyviä vinkkejä järjestöaktiivin osaamisen ja voimavarojen vahvistamiseksi.

Tutkimme käytännön esimerkkien avulla niitä seikkoja, jotka innostavat tai turhauttavat järjestötoiminnassa. Haastamme toinen toisiamme löytämään tuoreita näkökulmia oman järjestön toimintaan ja järjestötoimijan jaksamiseen voimavarakeskeisen lähestymistavan avulla.

Työskentely tapahtuu yhdessä keskustellen, käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla.

Halutessasi voit lähettää työpajan vetäjälle etukäteen kysymyksiä tai aiheita, joita toivot erityisesti tarkasteltavan.

Työskentelyä ohjaa yliopistopastori, työnohjaaja, mentori Risto Korhonen (risto.korhonen@tuni.fi)

Esiintymiskoulutus

Kohderyhmä: tuutori- ja fuksivastaavat, kaikkki aiheesta kiinnostuneet,

Slotti: 1 & 2 

Tule oppimaan vaikuttavan esiintymisen perusteita niin konkreettisten työkalujen kuin oman itsevarmuuden kehittämisen avulla. Voimme taata, että tämän tunnin jälkeen olet parkettien partaveitsi jokaisessa julkisessa esiintymisessä (ainakin melkein). Koulutus sopii kaikille järjestötoimijoille, jotka haluavat kehittää esiintymistaitojaan.

Järjestöviestinnän ABC

Kohderyhmä: viestintävastaavat 

Slotti: 1 & 2 

Onko toimintaa jos ei ole viestintää? Onko viestintä vain valittujen työtä vai kaikkien yhteinen homma? Tule oppimaan kaikki järjestöviestinnän perusteista ja nosta toimintanne uudelle tasolle! Koulutuksessa käydään läpi järjestöviestinnän eri osa-alueita, sekä tärkeimpiä periaatteita ja käytänteitä.

Hyvinvoinnin ensiapu

Kohderyhmä: sosiaalipoliittiset vastaavat, hyvinvointivastaavat, tapahtumavastaavat, kulttuurivastaavat, liikuntavastaavat, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 1 

Koronavuosi on iskenyt kovaa opiskelijoiden hyvinvointiin ja lisännyt yksinäisyyden tunnetta, eikä tilanne ole ollut hääppöinen välttämättä aikaisemminkaan. Koulutuksessa keskitytään hyvinvoinnin tukemiseen järjestötasolla mm. tapahtumien, yhteisöllisyyden ja tiedon lisäämisen kautta. Koulutus on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille eikä vaadi ennakkotietämystä aiheesta. Tule oppimaan miten järjestösi voisi tukea jäsenistönsä hyvinvointia myös etäaikakaudella!

Kopoilua järjestössä – Miten päästä kopohommissa alkuun ja mistä saan apua tarvittaessa?

Kohderyhmä: koulutuspoliittiset vastaavat, opintovastaavat

Slotti: 1 

Jäsenistöstä tuli yhteydenotto, joka pitäisi hoitaa. Hallopedien valinta nakitettiin sinulle ja ensimmäinen ajatuksesi oli ”Mikä on halloped?”. Tule mukaan keskustelemaan opiskelijayhteydenottojen hoitamisesta, hallopedeista ja muista järjestökopo-aiheista. Koulutuksessa käymme läpi sitä, miten pääset alkuun kopohommissa, miten ylioppilaskunnassa hoidetaan yhteydenottoja ja halloped-toiminnan koordinointia, sekä jutellaan yleisesti fiiliksistä kopohommista.

Ryhmän johtamisen perusteet

Kohderyhmä: puheenjohtajat, tiimien vetäjät

Slotti: 1 

Millaisista elementeistä koostuu hyvä johtajuus? Miten puheenjohtaja voi edistää ryhmän kehittymistä ja johdettaviensa hyvinvointia? Koulutuksessa tutustutaan ryhmäprosessin kulkuun ja pohditaan rakentavan palautteen merkitystä ja konfliktien ratkaisua sekä puheenjohtajan roolia hallitustyöskentelyn mahdollistajana ja kehittäjänä.

Tavoitteet:

 • Koulutuksen jälkeen osallistuja ymmärtää roolinsa ryhmän johtajana sekä johtajan roolin hallitustyöskentelyn kehittymisen ja ryhmän hyvinvoinnin edistäjänä.
 • Koulutuksen jälkeen osallistujalla on konkreettisia työkaluja (rohkeutta ja kykyä) antaa palautetta, vetää hallituksen sisäisiä keskusteluja sekä ratkaista ryhmän konflikteja

ABC of associations

Target group: starting association actives

Slot: 1 

Have you just started as an association active? Are you a bit unsure what associations actually mean or what are their responsibilities and duties? Don’t worry, this training will give you answers for those! In this training we will cover the basics of association operation: how to run a meeting, how to make decisions, how to make a good minute and how to work as a board member.

Strategian ABC – ylivuotiset suunnitelmat paperille

Kohderyhmä: puheenjohtajat, strategiavastuuhenkilöt, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 1 

Onko järjestössäsi strategia suunnitteilla? Onko prosessi kenties jo aloitettu? Onko teillä muuten ajatuksissa parantaa toiminnan ylivuotisuutta? Tervetuloa siis tähän työpajaan! Käymme läpi miten strategia kannattaa muodostaa, ketä prosessiin pitää osallistaa ja miltä valmis strategia voisi esimerkiksi näyttää. Pureudumme siihen, miten saat oikeasti toimivan strategian etkä pelkkää paperillista sanahelinää.

Fasilitointikoulutus

Kohderyhmä: puheenjohtajat, tiimien vetäjät

Slotti: 1 

Tässä koulutuksessa saat ymmärrystä ja työkaluja työskentelyn fasilitointiin eli prosessin ohjaamiseen. Fasilitointiosaamisella syvennät osallisuutta ja parannat sitoutumista yhteisiin päätöksiin, tehostat kokouksia ja selkeytät jatkotoimenpiteitä ja vastuita. Koulutus soveltuu aloittelijoille ja mukaan tarvitset vain kynän, paperia ja repun täynnä reipasta mieltä.

Näin myyt pulkkia sademetsään

Kohderyhmä: yritysyhteistyövastaavat

Slotti: 1 

Rahalla saa ja hevosella pääsee, niinhän se menee? Miten sinun järjestösi voisi parantaa varainhankintaa ja yritysyhteistyötä? Tule innostumaan myynnistä, jakamaan hyviä käytäntöjä, ideoimaan uutta ja tutustumaan muihin yritysyhteistyöstä ja varainhankinnasta kiinnostuneisiin.

Toiminnantarkastuskoulutus

Kohderyhmä: toiminnantarkastajat

Slotti: 1 

Toiminnantarkastaja järjestön toimijoiden apuna lyhyellä ja pidemmällä aikajänteellä. Mitkä ovat toiminnantarkastajan vastuut, millainen on taitava toiminnantarkastaja ja millaisissa asioissa yhdistyksen hallitus ja yhdistyksen jäsenet voivat kääntyä toiminnantarkastajan puoleen. Tässä koulutuksessa käydään läpi tuo toisinaan huonosti tunnettu ja vajaasti hyödynnetty järjestöjen voimavara perusteista alkaen. Tervetuloa keskustelemaan ja oppimaan lisää toiminnantarkastuksesta ja miten toiminnantarkastaja voi olla avuksi teidän järjestöllenne.

Järjestötoimijat vaikuttajina edunvalvonnan rajapinnoilla

Kohderyhmä: koulutuspoliittiset vastaavat, sosiaalipoliittiset vastaavat, opintovastaavat

Slotti: 1 

Kuinka edunvalvonnasta viestitään tehokkaasti? Millaista on vaikuttava viestintä? Miten tehdään edunvalvonnasta seksikästä? Tässä työpajassa sinusta koulitaan ensiluokkainen lobbari ja aikaansaava vaikuttaja (tai vähintäänkin annetaan eväitä siihen, että harjoittelemalla sinusta sellainen tulee)!

TEK-yhdyshenkilökoulutus

Kohderyhmä: TEK-yhdyshenkilöt

Slotti: 2 

Mitä Tekniikan akateemisten opiskelijayhteistyö oikein pitää sisällään? Mikä on TEK-yhdyshenkilön eli KYHin rooli tässä kaikessa? Mistä loputtomalta vaikuttava makkaratarjonta on peräisin? Tämä järjestöjen TEK-yhdyshenkilöille tarkoitettu koulutusluentopläjäys antaa vastauksen näihin ja kaikkiin muihin mahdollisiin kysymyksiin.”

Vaikuttavaa opiskelijan elämän edunvalvontaa

Kohderyhmä: koulutuspoliittiset vastaavat, opintovastaavat, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 2 

Työpajassa käydään läpi erilaisia vaikuttamiskeinoja, joiden avulla opiskelijan ääni saadaan kuuluviin yliopistolla ja osana kansalaisvaikuttamista. Tutustutaan yliopiston eri toimijoihin, kuten keskeisiin henkilöihin, yliopiston toimielimiin ja tiedekuntien rakenteeseen. Tunnistetaan erilaisia vaikuttamisvälineitä eli mietitään miten vaikuttamista suunnitellaan ja edistetään. Käydään kevyesti läpi kokoustekniikkaa yliopiston eri toimielinten näkökulmasta.

Johtamisen valitut palat

Kohderyhmä: puheenjohtajat, tiimin vetäjät

Slotti: 2 

Tarjoilen ajatukseni valikoiduista johtajuusteemoista. Koulutus koostuu tiiviistä luento-osioista ja niiden pohjalta käytävistä pienryhmäkeskusteluista. Osallistujat saavat päättää äänestämällä käsiteltävät teemat. Tarjolla on ainakin käytännölliset teemat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan suhteesta, tiimin kehittämisen käytännöistä ja ryhmäyttämisestä syvällisempiin teemoihin psykologisesta turvallisuudesta, vastuun rajoista ja johtajan tärkeimmästä tehtävästä. Kouluttaja on SYL:n puheenjohtaja 2020 Tapio Hautamäki.

Event and project management

Target group: event managers, freshman and tutor managers, project managers, all interested persons

Slot: 2 

What are the things you need to take into account when organizing an event or a project? Come to this workshop to learn what does a good project process look like and how to arrange events which work for your association.

An international community for everyone

Target group: the session is open for everyone, but specifically aimed at international organizers, international clubs and everyone working with international student tutoring.

Slot: 2 

In this session, we will discuss the possibilities and challenges for integrating international students into the student community in Tampere University. The goal is to find ways to better involve international students in all student associations. We will hear from international students themselves, who will give their opinion on the practices which help with integration as well as the obstacles in its way. After a short introduction by TREY, you will have the opportunity to discuss the matter with your fellow students in small groups, finding solutions and exchanging ideas on how to improve internationalisation in all corners of the university community.

Strategian DEF – seuranta ja toimeenpano

Kohderyhmä: puheenjohtajat, strategiavastuuhenkilöt, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 2 

Onko järjestölläsi tuliterä ja upea strategia? Hienoa – nyt onkin aika pitää huoli siitä, että se myös toteutuu! Strategia ei saa jäädä pelkästään pölyttymään dokumenttilaatikon pohjalle muiden hienojen toimintaa ohjaavien papereiden kanssa, vaan se on otettava työkaluksi, josta juonnetaan ohjeita arjen toimintaan asti. Tässä työpajassa pääset kuulemaan, millaisia osatavoitteita strategian tavoitteiden saavuttamiseksi kannattaa laatia, miten niitä avataan arvo- ja tavoitekeskusteluilla hallituksen sisällä ja kuinka mittaat, miten strategia toteutuu.

Ympäristöllinen kestävä kehitys opiskelijajärjestöissä

Kohderyhmä: ympäristö- ja kestävä kehitys -vastaavat, kaikki aiheesta kiinnostuneet

Slotti: 2 

Ympäristökriisit, erityisesti ilmastokriisi ja luontokato, huolettavat (syystäkin) erityisesti nuoria ja opiskelijoita. Miten opiskelijajärjestöjen olisi luontevinta aiheeseen tarttua? Miten järjestö voi omilla, niin pienillä kuin isoilla toimillaan olla osa ratkaisua? Näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä keskustellen käytännön esimerkkien innoittamana.

Sopimusjuridiikka

Kohderyhmä: yritysyhteistyövastaavat, kaikki sopimusten parissa toimivat

Slotti: 2 

Miten ry voi tehdä sopimuksia yritysten tai muiden toimijoiden kanssa? Mitkä ovat sopimusosapuolten vastuut ja velvoitteet? Tule Magnusson Law’n järjestämään sopimusjuridiikan koulutukseen, jossa oikeustieteen ammattilaiset kertovat parhaimmat niksit ja tärpit onnistuneeseen sopimukseen.