Ylioppilaslakki

Yliopistoperinteisiin kuuluu ylioppilaslakki, jolla on takanaan jo 150 vuoden historia. Alun perin ylioppilasunivormusta jäljelle jäänyt tunnus yleistyi Suomessa 1860-70-lukujen taitteessa Ruotsin ja Tanskan mallin mukaan. Vielä 50-luvulla lakkia käytettiin yleisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun, nykyään sen käyttö rajoittuu pääasiassa wappuun.

Mustavalkoinen ylioppilaslakki on suomenkielisillä matalampi ja kapeampi kuin suomenruotsalaisilla. Lakin vuori on yleensä sinivalkoinen tai osakuntavärien mukainen. Ylioppilaslakin lisäksi käytössä on muitakin valmistujaislakkeja. Kaksoistutkinnon suorittaneilla lakin samettinauha on mustan sijaan tummanvioletti. Ylioppilaslakki ei ole ainoa valmistujaislakki, vaan ammattikoulun suorittaneet voivat hankkia ammattilakin oman alansa väreissä.

Teekkarilakki

Teekkareiden selkein ja näkyvin tunnus on teekkarilakki. Tuo veikeä tupsulakki otettiin tekniikan opiskelijoiden käyttöön Ruotsista 1800-luvun lopulla. Erinäisten kehitysvaiheiden jälkeen lakista on tällä hetkellä käytössä neljää erilaista mallia: oululaisten hiippalakkimainen versio, lappeenrantalaisten 7-kulmainen, turkulaisten pyöreä sekä otaniemeläisten, tamperelaisten ja vaasalaisten 6-kulmainen versio.

Tamperelaisen teekkarilakin käyttö

Tamperelaiset teekkarit painavat lakin päähänsä Wappuyönä Suomen neidon lakituksen yhteydessä. Kesällä lakkia saa käyttää vapaasti kunnes se syyskuun viimeisenä päivänä lasketaan arvokkaasti talvilepoon. Talvella lakkia saa käyttää vain erikseen myönnetyllä luvalla. Teekkarilakki on teekkarille lähes pyhä esine, mutta sitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu hyllylle pölyttymään vaan ahkeraan ja arvokkaaseen käyttöön. Lakinkäyttöoikeuksia myöntää Tampereen teekkarit ry.

Teekkarilakin tilaus

Teekkarilakkien myynnistä huolehtii Tampereen Teekkarit ry. Teekkarilakki sovitetaan, tilataan ja maksetaan lukuvuoden kuluessa. Ajoissa tilattu ja maksettu lakki on viime tipassa maksettua halvempi. Teekkarilakin sovitukset tehdään ylioppilaskunnan Hervannan palvelupisteellä. Huom! Tilaamasi lakin kokoa ei voi muuttaa, joten sovita huolella. Tilaus on sitova. Teekkarilakit voit tilata täältä.