Ylioppilaskunnan merkeistä, niiden myöntämisestä ja käytöstä määrätään erikseen ylioppilaskunnan lippu- ja merkkiohjesäännössä. Ylioppilaskunnan merkkien lisäksi monilla järjestöillä on omia merkkejään, joista on säädetty järjestöjen omissa merkkiohjesäännöissä. Erilaisia merkkejä ovat mm. erilaiset nauhat, kunniamerkki, pienoiskunniamerkki, ansiomerkki, pienoisansiomerkki sekä erilaiset pienoismerkit.

Ylioppilaskuntanauha

Ylioppilaskunnan nykyisillä ja entisillä jäsenillä sekä työntekijöillä on oikeus kantaa ylioppilaskuntanauhaa.  Kaikilla ylioppilaskunnan jäsenillä on oikeus lunastaa ylioppilaskunnan nauha maksutta ylioppilaskunnan palvelupisteiltä.

Ylioppilaskuntanauha on 30 mm leveä, ja sitä kannetaan oikealta olkapäältä rinnan yli viistoon vasemmalle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Nauhaa voidaan kantaa myös 95 mm leveänä kolmilehtisenä ruusukkeena vasemmassa rintapielessä.

Merkit

TREY myöntää huomionosoituksia työstä ylioppilaskunnan hyväksi. Henkilöille myönnettäviä tunnuksia ovat kunniamerkki, ansiomerkki sekä kunniajäsenen merkki. Yhteisöille voidaan myöntää huomionosoituksena ylioppilaskunnan standaari.

Kunniamerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on toiminut erityisen pitkäkestoisesti, aktiivisesti ja laaja-alaisesti ylioppilaskunnan hyväksi sekä edistänyt ylioppilaskunnan päämääriä ja pyrkimyksiä.

Kunniamerkki on kultainen ylioppilaskunnan riemusymboli, jota kannetaan leveän ylioppilaskuntanauhan keskellä. Merkin myöntämisen yhteydessä myönnetään pienoiskunniamerkki

Ansiomerkki voidaan myöntää ylioppilaskunnan nykyiselle tai entiselle jäsenelle, joka on toiminut pitkään ja aktiivisesti ylioppilaskunnan hyväksi sekä edistänyt ylioppilaskunnan päämääriä ja pyrkimyksiä. 

Ansiomerkki on hopeinen ylioppilaskunnan riemusymboli, jota kannetaan leveän ylioppilaskuntanauhan keskellä. Merkin myöntämisen yhteydessä myönnetään pienoisansiomerkki.

Kunniajäsenen merkki myönnetään kunniajäsneksi kutsumisen yhteydessä. Ylioppilaskunta voi kutsua kunniajäsenekseen henkilön, joka on toiminut erittäin ansiokkaasti ylioppilaskunnan hyväksi. Kunniajäseneksi voidaan kutsua ainoastaan henkilö, joka ei ole ylioppilaskunnan nykyinen tai entinen jäsen.

Kunniajäsenen merkki on pronssinen ylioppilaskunnan riemusymboli, jota kannetaan leveän ylioppilaskuntanauhan keskellä. Merkin myöntämisen yhteydessä myönnetään kunniajäsenen pienoismerkki.