Opiskelijoiden äänitorvena yliopiston hallinnossa

Morjes!

Oon Aleksi Niemi, hallintotieteiden opiskelija ja toimin konsistorin hallopedinä. Konsistori on halloped-pesteistä vaativin, sillä se edustaa yliopiston ylintä akateemista valtaa. Konsistorissa me nimeämme yliopiston hallituksen, päätämme opetussuunnitelmista sekä tutkinto-ohjelmien lakkauttamisesta sekä perustamisesta. Meille tuodaan tietoon suurimmat yliopistoa koskevat asiat ja konsistorin mielipide painaa niin yliopiston johdon kuin hallituksenkin päätöksissä. Toimimme siis opiskelijoiden äänitorvena yliopistohallinnon korkeimmalla tasolla.

Itse lähdin opiskelijavaikuttamiseen, kun Tampereen yliopisto oli muodostumassa vanhasta Tampereen yliopistosta ja Tampereen Teknillisisestä Yliopistosta. Yhdistyminen vaikutti lähes kaikkeen yliopistolla. Olin hakemassa ainejärjestöni Staabi ry:n koulutuspoliittiseksi vastaavaksi ja huomasin, että megahalloped-haussa jaettiin jäseniä eri hallinnon elimiin. Ajattelin, että tiedekuntaan vaikuttaminen oman alani lisäksi voisi olla kiinnostavaa ja päätin hakea tiedekuntaneuvostoon. Pääsin varahallopediksi. Ennen tätä itselläni oli yksi hallitusvuosi ainejärjestössä takana ja en ollut ennen tehnyt suoranaisesti opiskelijavaikuttamista. Suosittelenkin tuoreita opiskelijoita hakemaan rohkeasti opiskelijaedustajaksi! Tekemällä oppii ja varsinkin tiedekuntaneuvostossa on hyvä olla eri opintojen vaiheessa olevia opiskelijoita.

Tiedekuntaneuvosto ja kopona toimiminen innostivat vaikuttamaan ylipäätään koko yliopistoyhteisöön omien opintojeni ohella. Sain kokemusta kokoustamisesta, puheenvuorojen ottamisesta sekä tutustuin eri alojen opiskelijoihin. Koin vaikuttamisen niin innostavana, että olen päätynyt vaikuttamaan monessa elimessä ja lopulta päätynyt ylioppilaskunnan puheenjohtajaksi asti.

Konsistori on tähänastisista opiskelijaedustajapaikoistani palkitsevin ja haastavin. Puhumme hyvin moninaisista teemoista henkilövalinnoista akateemisiin asioihin, joten kokoukset vaativat valmistautumista ja hyvää kommunikaatiota opiskelijaedustajien välillä sekä myös aktiivista yhteistyötä muiden konsistorin ryhmien kanssa. Konsistorissa olen päässyt mm. valitsemaan yliopiston hallitusta sekä tuomaan esille opiskelijoiden asioita rehtorille ja muulle johdolle. Olemme myös päässeet nostamaan moniin yliopiston dokumentteihin ja linjoihin opiskelijoiden näkökulmaa.

Mielenkiintoisin hetki omalla urallani konsistorissa oli hallituksen valinta. Tästä oli todella paljon hyviä rakentavia keskusteluja siitä, millaiset ihmiset ajaisivat parhaiten yliopistomme etua. Loimme yhdessä konsistorissa kriteerit missä huomioitiin muiden asioiden joukossa opiskelijoiden näkökulman ymmärtäminen. Kriteerit olivat mielestäni erittäin onnistuneet ja yliopiston hallituksessa on TREYnkin ehdottama opiskelija Tiina Mikkonen jäsenenä!

Suosittelen opiskelijaedustajatoimintaa kaikille, jotka haluavat tietää tarkemmin, miten yliopisto toimii, sekä vaikuttaa suuntaan mihin opinahjomme menee. Olen oppinut paljon kokoustamisesta, päätöksenteosta sekä verkostoitumisesta opiskelijaedustajaurallani, toimintaan kannattaa ehdottomasti lähteä!

– Aleksi Niemi, konsistorin halloped

Kuva: Timi Kuosmanen