Hallitusneuvotteluissa löytyi sama suunta

SDP, Keskusta, RKP, Vihreät ja Vasemmisto ovat viettäneet Säätytalolla intensiivisiä ja hikisiä viikkoja hallitusneuvotteluissa työstämässä nelivuotista hallitusohjelmaa, joka toimii Valtioneuvoston raamattuna tulevalla hallituskaudella. Säätytalon edestä on voinut bongata erilaisia sidosryhmiä muistuttelemasta vaalien alla tehdyistä lupauksista ja framilla olleista aiheista. Näistä sinnikkäistä neuvottelijoita päivittäin tervehtineistä edustajista meille läheisin on SYL, joka saunotti kansanedustajia mobiilisaunassaan muistutellen opiskelijaliikkeen kolmen kärjestä: toimeentulosta, koulutuksesta ja ilmastosta.

Viime viikolla on vuodettu tipoittain palasia neuvotteluiden lopputyöstä, eli hallitusohjelmasta. Ankara analyysi potentiaalisesta salkkujaosta on käynyt kuumana ja monet kolmannen sektorin toimijat ovat lausuneet ajatuksiaan hallitusohjelman kirjauksista. Hallitusohjelmaa lupailtiin alustavasti jo viime viikon keskiviikkoillalle valmistuvaksi, mutta helatorstaina saimme lähteä lomailemaan ilman lukemista.

Intensiivinen odotus ja kuhina huipentui maanantaiaamuna, kun ministerit saapuivat majesteettisesti sporalla kulkien uuteen kansalaisdemokratian mekaksi muodostuneeseen Helsingin keskustakirjasto Oodiin. TREYn toimistolla tapitettiin tiiviisti striimiä, jossa SDP:n puheenjohtaja ja tuleva pääministeri Antti Rinne kumppaneineen kertoi hallitusohjelman ydinsisällöistä ja vastaili kansan kysymyksiin. SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen nosti julkistustilaisuudessa esiin meitä opiskelijoita kutkuttaneen kysymyksen, opiskelijoiden sosiaaliturvan. Opiskelijat toivotettiin tervetulleeksi mukaan sosiaaliturvauudistukseen, mutta opintorahaan ei luvattu tasokorotusta.

Hallitusohjelma eeppisessä lähes kahdensadan sivun kokonaisuudessaan sisältää hurjan määrän tavoitteita ja lupauksia. Yleisilmapiiri on toiveikas, ja opiskelijoiden kärkiteemoja oli jollain asteella huomioitu, vaikka luonnollisesti viiden puolueen laatima visio ei voikaan tyydyttää kaikkia osapuolten tavoitteita. Onko hallitusohjelma rakennettu hiekalle, kuten Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, sen näyttää aika.

Jatkamme hallitusohjelmaan syventymistä. Ensi viikolla on luvassa TREYn oma analyysi hallitusohjelman voitoista ja tappioista.

Liitteiden alta, Twitterin syvyyksistä ja ristiriitaisten tunteiden keskeltä hyvää kesää toivotellen,

Annika