Opiskelijoiden ilmastolakko #sunratkaisu

Perjantaina 5. huhtikuuta järjestetään valtakunnallinen opiskelijoiden ilmastolakko. Jotta ilmaston lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen, vaaditaan kaikkia puolueita sitoutumaan konkreettisiin toimenpiteisiin pelkkien puheiden sijasta. Myös Tampereella osallistutaan valtakunnalliseen mielenilmaukseen klo 11.00 alkaen.

Mitä tapahtuma sitten pitää sisällään? Paikallinen lakkoilu voi sisältää esimerkiksi lakosta tiedottamista kampusten ja koulujen ovilla, yhteislähtöjä äänestyspaikoille, lakkopiknikkejä käytävillä tai jotain muuta opiskelijoiden haluamaa tekemistä yhdessä. Luovuus on sallittua!”

Viime perjantain 15.3. kansainvälisessä koululaisten ilmastolakossa saatiin huomata, kuinka suuria vaikutuksia yhteisillä mielenilmauksilla voidaan saada aikaan. Kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ympäri maailmaa lähtivät liikkeelle osoittaen mieltään, jotta meillä olisi elinkelpoinen planeetta jatkossakin. YK:n pääsihteeri António Guterres huomioi tämän ja kutsui koolle ylimääräisen YK:n ilmastokokouksen, joka järjestetään myöhemmin tänä vuonna. Nyt onkin aika myös Suomen päättäjien tehdä osuutensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ilmastokriisi ei odota.

Tapahtuman tavoitteet ovat osittain tuttuja myös kansallisen opiskelijaliikkeen vaalitavoitteista. Opiskelijoiden ilmastolakolla vaaditaan puolueilta sitoutumista seuraaviin kohtiin:

  • Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2028 mennessä
  • Sitoudutaan kasvattamaan hiilinieluja ja rajoittamaan metsien hakkuita
  • Fossiilisten polttoaineiden käyttö lopetetaan vuoteen 2035 mennessä
  • Ilmastolle haitalliset yritystuet lakkautetaan ja verotuksesssa siirrytään kohti pästöjen verotusta
  • Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kehittämiseen panostetaan merkittävästi enemmän tulevalla vaalikaudella
  • Ilmastonmuutos huomioidaan osana koulutusjärjestelmää

Ilmastolakko on siis yksi tapa nostaa ilmastoasiat keskusteluun ja vaatia päättäjiä toimimaan. Lisätietoa opiskelijoiden ilmastolakosta saa Facebookista tapahtumasivulta, Twitteristä @opIlmastolakko ja Instagramista @opiskelijoidenilmastolakko. Tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton.

 

TREYn #sunratkaisu -juttusarja on osa SYL:n ja SAMOK:n #koulutustaprkl -vaalikampanjaa. Kampanjan kolme kärkeä ovat ilmasto, koulutus ja toimeentulo. Lisätietoa kansallisesta kampanjasta saat täältä.