Järjestötoiminta – ajanhukkaa vai parasta ikinä?

On taas se aika vuodesta, kun monissa järjestöissä aloitetaan valmistautuminen ensi vuoteen. Toimintasuunnitelmia ja talousarvioita valmistellaan, yhdistysten syyskokoukset lähestyvät. Usein hallituksiin ja toimikuntiin voi hakea loppusyksystä tai vuodenvaihteen tienoilla. Moni saattaakin miettiä, hakisiko johonkin järjestötoimintaan mukaan.

No miksi sitten lähteä järjestötoimintaan? Koko opiskelijayhteisö pyörii vapaaehtoisten voimalla. Kaikki hallitukset, toimielimet, kerhot ja järjestöt pystyvät jatkamaan toimintaansa siksi, että opiskelijoita kiinnostaa päästä vaikuttamaan ja antaa työpanoksensa yhteisen hyvän eteen. Monelle toimijalle esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä palkitsevinta on se, että saa järjestää muille hauskaa tekemistä ja nähdä ihmisten viihtyvän. Vapaaehtoistoiminta opiskelijayhteisössä onkin harrastus siinä missä vaikka jalkapallo tai musiikki. Lähes aina toiminnasta jää käteen myös elämässä hyödyllisiä taitoja ja ehkä jopa elinikäisiä ystäviä! Kirjoittajien parhaat muistot ja opit ovatkin syntyneet vapaaehtoishommissa opintojen aikana.

Mitä me kirjoittajat olemme muun muassa oppineet:

  • organisointitaitoja ja johtamista
  • ryhmätyöskentelytaitoja
  • itseluottamusta, esiintymistaitoja, päätösten tekemistä
  • kuinka yhdistää soluja excelissä
  • kannattaako savukonetta käyttää pommisuojassa vai ei
  • kiitoksen merkitys

Ensikertalaista voi jännittää lähteä mukaan järjestöjen toimintaan vapaaehtoiseksi. Saanko kavereita? Ovatko hommat liian vaikeita? Riittääkö aika? Moni näistä peloista on turha, sillä järjestöissä hommia tehdään yhdessä porukalla ja pienikin panos on tärkeä. Myös TREY tukee järjestötoimijoita tarjoamalla esimerkiksi neuvontaa, eli vaikka kohtaisit tulevassa pestissäsi haasteita, voi TREYn hallituslaisiin ja työntekjöihin olla matalalla kynnyksellä yhteydessä!

Kuten järjestöjen, myös TREYn eri tehtäviin ja toimikuntiin voi hakea loppuvuodesta ja vuodenvaihteessa! TREYn tapahtumia pääsee järjestämään tapahtumajaosto Kollektiivissa, ja TREYn ympäristötyöryhmässä pääset vaikuttamaan TREYn ympäristöteemaisiin linjauksiin ja toimintatapoihin. Myös TREYn wapun projektityöntekijöiden eli wapputirehtöörien haku on vuodenvaihteessa!

Kuten voi huomata, opiskelijayhteisössä on monenmoista tekemistä ja loputtomasti vaihtoehtoja. Vaikka me haluamme kannustaa Sinua lähtemään avoimin mielin järjestötoimintaan, kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että huolehdit omasta jaksamisestasi ja löydät juuri itsellesi parhaan tavan tehdä ja osallistua.

– Hilla ja Jussi, TREYn vapaaehtoissektori