Koronaviruksen aiheuttamat seuraukset ja toimenpiteet opiskelijoille

Taustaa: Joulukuussa 2019 Kiinassa käynnistyi uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia. Tampereen korkeakouluyhteisö seuraa tilannetta ja siihen liittyviä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita. Sairastuneiden oireet ovat olleet lähinnä kuume ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä. Paras tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa. WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Epidemia-alueita ei siis enää määritellä, vaan tilanne on levinnyt maailmanlaajuiseksi. 

Tapahtumat ja Wappu

Suomen hallitus on tiedotustilaisuudessaan 12.3. kertonut, että yli 500 hengen tapahtumia ja kokoontumisia ei tule järjestää. Tämä linjaus on tällä tietoa voimassa toukokuun loppuun asti. 500 henkeä pienempien tapahtumien järjestämistä ei myöskään suositella, ja jokaisen tapahtuman järjestämisen tarpeellisuutta tulee tarkastella kriittisesti. Wapun tapahtumakierros eli Teemunkierros, muut tapahtumat ja Wappuun liittyvät perinteet  siirretään myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan, mahdollisesti alkusyksylle, sillä nämä tapahtumat ovat lähtökohtaisesti 100–500 hengen laajuisia. Suosittelemme turvallisuus- ja hyvinvointisyistä vahvasti, että kaikki opiskelijatapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka ja että järjestettävien tapahtumien kanssa käytetään vakavaa harkintaa.

Opetus

Tampereen yliopisto on päättänyt, että yli 100 henkilön kokoontumisia ei järjestetä korkeakouluyhteisön kampuksilla tai muissa tiloissa. Toistaiseksi yli sadan opiskelijan opetustilanteet toteutetaan etäopetusvälineillä tai muilla järjestelyillä. Päätös on tehty epidemologin suosituksen mukaan. Äkillisissä tilanteissa opetus voidaan siirtää tai perua. Myös tenteissä tiloja väljennetään ja massatentit jaetaan useampaan tilaan.

Vaihto-opiskelu

Kaikille vaihto-opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus palata Suomeen ja keskeyttää vaihto. Lisäksi yliopisto tarjoaa tehostettua tukea karanteenissa ulkomailla jo oleville vaihto-opiskelijoille. Kaikkiin vaihto-opiskelijoihin otetaan yhteyttä viikon 11 aikana. Vaihto-opiskelijoilta pyydetään 15.3. mennessä vastaus, haluavatko he keskeyttää vaihtonsa. Jos vaihdossa oleva opiskelija haluaa palata Suomeen nopealla aikataululla 22.3. mennessä, tarjoamme mahdollisuuksien mukaan tukea matkajärjestelyissä. Pyydämme vaihto-opiskelijoita järjestämään itse paluulentonsa. Vaihtoihin liittyvissä asioissa olkaa yhteydessä mobility.tau@tuni.fi. Välttämättömät matkakulut voidaan korvata opiskelijan vapaamuotoisen selvityksen perusteella.

Kaikki opiskelijoiden ulkomaanvaihdot ja -matkat perutaan toistaiseksi. Linjaus koskee myös Tampereen korkeakouluyhteisöön vaihtoon tulevia opiskelijoita.

Yhteenveto

Toivomme kaikilta opiskelijoilta ja järjestöiltä ymmärrystä ja kärsivällisyyttä tässä pandemiatilanteessa.

  • Koko Wappu siirretään myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan, mahdollisesti alkusyksylle.
  • Suosittelemme, että kaikki opiskelijatapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka, ja että järjestettävien tapahtumien kanssa käytetään vakavaa harkintaa.
  • Toistaiseksi yli sadan opiskelijan opetustilanteet toteutetaan etäopetusvälineillä tai muilla järjestelyillä.
  • Kaikki opiskelijoiden ulkomaanvaihdot on toistaiseksi peruttu, ja vaihdossa oleville on tarjottu mahdollisuus palata Suomeen.
  • Aihetta paniikkiin ei ole, sillä linjaukset ovat ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä valtion ja yliopiston puolelta.
  • Perusterveen ei tarvitse olla huolissaan, sillä perusterveellä oireet ovat lieviä. On erityisen tärkeää huolehtia käsihygieniasta, jotta perusterveet voivat suojella niitä riskiryhmiä, joille koronavirus voi aiheuttaa vakavampia oireita.
  • Jos tuttusi on karanteenissa, muista pistää viestiä tai soitella, jotta karanteenissa olevat eivät jää asian kanssa yksin!

Lue intrasta toimintaohjeet ja seuraa tilannetta täältä. Koronavirusepidemiaan liittyvät kysymykset voi osoittaa korona@tuni.fi. Ylioppilaskunnassa yhteyshenkilönä toimii Laura Kaipia (laura.kaipia@trey.fi) ja Wapun osalta TREYn ja Tampereen Teekkarien wapputiimi (wappu@trey.fi).