Maksamaton terveydenhoitomaksu voidaan kuitata huhtikuun opintorahasta

Terveydenhoitomaksu voidaan kuitata niiden korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta, jotka eivät ole maksaneet maksua muistutuksesta huolimatta.

Kela lähetti helmikuun lopussa maksumuistutuksen opiskelijoille, jotka eivät olleet maksaneet terveydenhoitomaksua ajoissa. Terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 31.1.2021 niille opiskelijoille, jotka ilmoittautuivat kevätlukukaudelle 2021 läsnä olevaksi viimeistään 31.1.2021.

Jos opintorahaa saava opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää terveydenhoitomaksun ja viivästymismaksun opintorahasta. Tähän ei tarvita opiskelijan suostumusta. Kela kuittaa maksut huhtikuun opintorahasta. Terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa, ja viivästymismaksu on 5 euroa. Jos terveydenhoitomaksu ja viivästymismaksu kuitataan opintorahasta, opiskelija saa opintorahaa 40,80 euroa vähemmän.

Kuittaaminen ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista, joten opiskelijan kannattaa tarkastaa, onko Kela kuittaamassa terveydenhoitomaksun opintorahasta. Opiskelija näkee terveydenhoitomaksun tiedot Kelan asiointipalvelusta kohdasta Perinnät. Jos maksua ei voida kuitata, opiskelijan kannattaa maksaa maksu mahdollisimman pian. Jos opiskelija ei maksa maksua eikä sitä saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Maksu voidaan kuitata opiskelijan pyynnöstä myös muusta Kelan maksamasta etuudesta. Tässä tilanteessa opiskelijan täytyy olla yhteydessä Kelan perintäkeskukseen, jonka yhteystiedot löytyvät täältä. Perintäkeskus palvelee arkisin klo 9-16.

Lue lisää