TREYdellistä vaikuttamista SYL:n liittokokouksessa!

Suomen ylioppilaskuntien liiton, SYL:n, liittokokous järjestettiin 19.-20.11. legendaarisella Korpilammen konferenssihotellilla Espoossa. Vuosittaisessa liittokokouksessa päätetään SYL:n tulevan vuoden toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja muista toimintaa ohjaavista dokumenteista, sekä valitaan liitolle uusi hallitus. Liittokokouksessa valtaa käyttävät ylioppilaskuntien delegaatiot, joiden suuruus määräytyy ylioppilaskunnan jäsenmäärän mukaan. 

TREYn delegaation liittokokousmatka alkoi perjantaina 19. marraskuuta klo 6 aamulla. Bussiin nousi uneliasta mutta hilpeää ja innostunutta porukkaa. Liittokokoukseen osallistui eri ylioppilaskunnista yhteensä lähes 140 varsinaista delegaattia ja heidän varajäseniään, sekä monia muita, kuten hallitusehdokkaat, SYL:n toimiston väki, sekä sidosryhmien tarkkailijoita ja tervehdysten tuojia. Ilmassa olikin suuren urheilujuhlan tuntua. Vuoden 2020 liittokokous jouduttiin järjestämään etänä, joten tämän vuoden liveliittari nostatti osallistujien mielialoja erityisen paljon.

Liittokokoukseen oli Tampereella valmistauduttu jo pitkin syksyä. TREYn delegaation jäsenet ja hallitusehdokkaamme Tuomas Karvonen valittiin jo elokuussa edustajiston kokouksessa. TREY kommentoi alustavia liittokokousmateriaaleja lausuntokierroksella, ja delegaatit perehtyivät huolellisesti liittarissa vaikuttamiseen ja hallitusehdokkaisiin.

Liittokokous on yleensä kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä käydään yleistä poliittista keskustelua sekä lähetekeskustelua käsiteltävistä materiaaleista, kuten toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja linjapaperista, sekä niihin tulevista muutoksista. Ensimmäinen liittaripäivä on pitkä, sillä illalla delegaatit jakautuvat vielä eri aiheisiin keskittyviin työryhmiin keskustelemaan valmisteltavista materiaaleista yksityiskohtaisesti. Työryhmät ovat delegaateille merkittävin paikka vaikuttaa lopullisiin päätöksiin.

Poliittisissa keskustelussa lyhyitä puheenvuoroja voi ottaa kuka tahansa osallistuja. TREYn delegaatit ottivat muiden mukana aktiivisesti puheenvuoroja, ja ottivat kantaa esimerkiksi kestävyyden, aktiivisen opiskelijavaikuttamisen, monikielisyyden ja opiskelijakulttuurin kehittämisen puolesta.

Liittarissa saimme kuulla myös monien SYL:n yhteistyötahojen, kuten eri nuorisojärjestöjen, tervehdyksiä. Odotetuin puhuja oli itse opetusministeri Li Andersson, joka nosti puheessaan esille monia opiskelijoita koskevia ajankohtaisia teemoja ja huolia. Ministeri otti puheessaan myös kantaa Tampereen yliopiston huolettavaan tilanteeseen.

Liittokokouksen toinen päivä onkin puolestaan melkoista päätösten tykittämistä edellispäivän valmistelun jälkeen. Tällöin täysistunto päättää edellisillan työryhmien keskusteluiden ja liiton hallituksen yökokouksen pohjalta lopulliset muutokset linjapaperiin, toimintasuunnitelmaan ja muihin valmistelussa olleisiin materiaaleihin, eli keskustelua ja äänestyksiä käydään ripeällä tahdilla melkein koko päivä. Osa TREYnkin delegaattien muutosesityksistä meni läpi.

Hallituksen puheenjohtajan ja muiden jäsenten valinnat ovat liittarin jännittävimpiä hetkiä. Hallituksen valinta oli hyvin tiukka. Ääniä laskettiinkin jopa kaksi tuntia. Pääsihteerimme Venla Monter sai kunnian toimia ääntenlaskijoiden vanhimpana ja julistaa tämän erittäin jännittävän tuloksen. Lopulta kuusi ehdokasta, mukaan lukien meidän oma Tuomas, tulivat valituksi SYL:n hallitukseen 2022! Lue SYL.n uudesta hallituksesta lisää aiemmasta uutisestamme.

Korpilampi oli liittaripaikkana erittäin miellyttävä, sillä ruokatarjoilut olivat loistavat, kokouspullat valtavia ja illalla pääsi vielä saunaan ja uimaan. Liittokokouksessa pääsimme tutustumaan toisiimme ja myös muiden ylioppilaskuntien delegaatteihin, sekä tekemään kiperiä päätöksiä hyvällä yhteishengellä, jakaen meemejä ja pitäen hauskaa aina välissä. Rankan mutta onnistuneen liittokokouksen jälkeen tunnelma oli huipuillaan paluubussissa, jossa pidimme kilpaa ylistyspuheenvuoroja liittarille, toisillemme, TREYn yhteishengelle ja opiskelijaliikkelle!

Liittokokouksessa oli erittäin hyvä TREYHEM-meininki ja tunne koko opiskelijaliikkeen yhteisöllisyydestä. Tunnetun sanonnan mukaan liittokokous on tosiaan ihmisen parasta aikaa!

 

TREYn delegaation puolesta,

Hilla Mäkinen ja Aleksi Niemi, TREYn delegaation puheenjohtajat

 

TREYn liittokokousdelegaatio yhteiskuvassa