Ylioppilaskuntien yhteinen kannanotto: Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu on jälleen yksi potku opiskelijoiden päähän!

Orpon hallitus esittää 50 euron maksua yliopisto-opiskelijoille, jotka hakevat lisäaikaa opintojensa loppuun saattamiseksi. Hallituksen tavoitteena on nostaa suomalaisten koulutustasoa, mutta samaan aikaan lisätään esteitä opiskelijoiden valmistumiselle. Yhdessä toimeentulon heikennysten kanssa, lisäajan hakemiseen lisättävä maksu toistaa samaa vanhaa viestiä opiskelijoille: sinä olet vain kuluerä yhteiskunnalle.

Hallituksen esitystä perustellaan ainoastaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen käytänteiden yhdenmukaistamisella sekä korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisella kohtelulla. Yhdenvertaisuutta ei kuitenkaan edistetä kurjistamalla. Ammattikorkeakouluissa maksu otettiin käyttöön eri ajassa eri perustein.

Aitoa yhdenvertaisuutta olisi poistaa maksu ammattikorkeakouluopiskelijoilta. Herää kysymys, miksei Orpon hallitus esittänyt tätä?

Mielikuva opintonsa läpi laiskottelevasta ikiopiskelijasta ei pidä paikkaansa. Lähes puolet kaikista korkeakouluopiskelijoista käy töissä opintojen ohella (Eurostudent VIII). Samaan aikaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden haasteista (KOTT 2021).

Tavoiteajassa valmistuminen ei aina ole opiskelijan käsissä. Lisäaikaa tarvitaan ja haetaan monista eri syistä. Etenkin koronan aikaan opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat haavoittuvaisessa asemassa. Heidän osaltaan voidaan jo nyt havaita merkittäviä haasteita opintojen edistymisessä.

Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu kannustaa opiskelijoita mieluummin jättämään viittä vaille valmiit opinnot kesken ja suuntaamaan työelämään valmistumatta. Kärsiessämme laajasta osaajapulasta, onko meillä varaa kyhätä lisää esteitä valmistumiselle?

Maksusta ei ole myöskään tehty vaikutusarviointeja. Orpon hallitus potkii sokkona palloja omaan maaliin, ja tavoite suomalaisten koulutustason nostosta jää kaukaiseksi haaveeksi.

Me ylioppilaskunnat sanommekin: nyt riittää opiskelijoiden valmistumisen vaikeuttaminen. Järkevällä hyvinvointia ja toimeentuloa tukevalla politiikalla Suomen hallitus voi tukea opiskelijoiden valmistumista. Sitä ei tällä uudistuksella tehdä.

Valmis tutkinto on niin opiskelijan kuin koko yhteiskunnan etu, oli se suoritettu valmiiksi tavoiteajassa tai lisäajalla. On väärin rangaista opiskelijoita siitä, että he haluavat saada tutkintonsa valmiiksi.

Allekirjoittajat

Fanni Mattsson, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Antti Kaijansinkko, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Akseli Immonen, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Noora Hakulinen, Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja  

Jonne Kunnas, Åbo Akademis Studentkårin hallituksen puheenjohtaja