YTHS:n palvelut ja maksukäytännöt muuttuvat!

Uusi opiskeluterveydenhuoltoa koskeva laki astuu voimaan 1.1.2021. Uuden lain myötä yliopisto-opiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluopiskelijat saavat palvelunsa YTHS:ltä – jatkossa YTHS siis palvelee kaikkia tutkinto-opiskelijoita. Vaihto-opiskelijat saavat palvelunsa joko kaupungin opiskeluterveydenhuollosta tai vakuutuksen perusteella yksityiseltä, mutta YTHS:n palveluihin vaihto-opiskelijat eivät enää jatkossa ole oikeutettuja.

Jatkossa YTHS-maksu on maksettava Kelalle omatoimisesti. Terveydenhuoltomaksusta ei lähetetä laskua ja se koskee kaikkia läsnäolevia tutkinto-opiskelijoita, myös vaihdossa olevia.

Maksu maksetaan kerran lukukaudessa. Kevään 2021 maksun eräpäivä on 31. tammikuuta, mikäli olet ilmoittautunut siihen mennessä läsnäolevaksi. Mikäli ilmoittaudut läsnäolevaksi kevätlukukaudelle myöhemmin, eräpäivä on 31.7. Maksun suuruus on 35,80 euroa. Maksu maksetaan Kelan verkkoasiointipalvelussa. Mikäli sinulla ei esimerkiksi ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit maksaa maksun tilisiirtona Kelalle.

Lukuvuoden 2020-2021 ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä maksettiin YTHS-maksu vain syksyn 2020 osalta, eli keväällä 2021 läsnäolevien opiskelijoiden tulee käydä maksamassa terveydenhuoltomaksu Kelaan 31.1. mennessä!

Lue Kelan sivuilta lisää siitä, miten terveydenhuoltomaksu maksetaan täältä.

Mikäli et maksa maksua ajallaan, siihen lisätään viivästymismaksu ja Kela lähettää sinulle yhden maksumuistutuksen. Mikäli et maksa maksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela kuittaa maksun opintorahasta, mikäli saat opintorahaa. Mikäli et saa opintorahaa, maksu siirretään ulosottoviranomaisen perittäväksi.

YTHS:n palveluista ei jatkossa enää peritä käyntimaksuja. Maksat siis ainoastaan terveydenhuoltomaksun ja mikäli jätät saapumatta varatulle ajalle, maksat siitä korvauksen.

Lisää tietoa maksukäytännöstä löydät Kelan Usein kysytyt kysymykset terveydenhuoltomaksusta -sivulta täältä.

YTHS:n palveluiden muutoksista löydät tietoa YTHS 2021 -sivulta täältä.