Ajatuksia pelosta ja luottamuksesta

 

Kahdeksanvuotiaana tiesin

Että maailma tuhoutuu

Kaksintaistelussa suurvaltojen

– Ultra Bra

Nuorisobarometrin mukaan jopa kolme neljästä suomalaisnuoresta kertoo kokevansa melko paljon tai erittäin paljon epävarmuutta tai turvattomuutta ilmastonmuutoksen vuoksi, ja tämä rapauttaa heidän luottamusta tulevaisuuteen.

Facebook-ryhmissä kiertää edelleen kyselyt siitä, tulisiko arabialaisia numeroita opettaa kouluissa. “Ei missään nimessä, niiden tulee opetella meidän numerot”, toteaa kiivastuneet nurkkapatriootit tietämättä, että ne on just ne numerot mitkä sun näppiksestä löytyy.

Erehdyin eilen lukemaan tekstiä, josta paistoi suuri pelko ja huoli Suomen tartuntatautilain sisältämää “rokotepakkopykälää” kohtaan. Systeemi on korruptoitunut eikä tieteeseen voi kuulemma luottaa. Liitteenä oli linkki videoon, jossa kerrotaan Bill Gatesin ja WHO:n rokotesalaliitosta.

Twitterissä taistellaan siitä, onko blokkaaminen ok, vaikka monelle häirintä somessa on arkea. Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön, huutelee jotkut.

Toissapäivänä tuli myös ilmi, että Vasemmistonuorten tietoja on vuodettu äärioikeistolle riepoteltavaksi. Pohjoismainen vastarintaliike kirjoitti Vasemmistonuorilla olevan yhteyksiä väkivaltaiseksi tituleeraamaansa antifasismiliikkeeseen ja halusi siksi “varoitella näistä ihmisistä”. Nyt Vasemmistonuoret joutuvat pelkäämään natseja.

Oi Suomi, katso, sinun päiväs’ koittaa

Pelko. Ei uskalleta luottaa instituutioihin, pelätään että valtaapitävät ovat sinua vastaan. Vihapuheeseen puuttuminen on sanavapauden rajoittamista. Vieraat kulttuurit pelottaa, ilmastonmuutos pelottaa, korona ja muut ihmiset pelottaa. On ihan ok pelätä, onhan jokaisella oikeus omiin tunteisiinsa. Monia näistä asioista on myös syytä pelätä. Yhteiskunnan tehtävä on miettiä, miten me voitaisiin ehkäistä tätä pelontunnetta ja miten saataisiin ihmiset kanavoimaan pelkonsa rakentavasti.

Eniten pelottaa ihmiset, jotka toimivat pelon varassa. Mä uskon siihen kuuluisaan systeemiin, mutta pelkäävät ihmiset ei ehkä toimikaan systeemin mukaan eivätkä jaa samoja sosiaalisia normeja mun kanssa. Turvallisuus on ihmisen perustarve, joka yhteiskunnan pitäisi taata ihan jokaiselle. Ilman sitä tunnetta turvallisuutta saatetaan alkaa hakea omin neuvoin ja pelko saattaa alkaa flirttailemaan vihan kanssa.

Ei tarvinne antaa esimerkkejä historiasta, mitä tapahtuu kun pelko ja viha yhdistetään. Pelkään sitä, että pelko ajaa ihmiset menettämään luottamuksen toisiinsa tai tiedettä ja siihen pohjautuvaa demokraattista päätöksentekoa kohtaan. Erityisesti koronakriisissä sitä luottamusta tarvitaan. Mulle luottamusta ihmisiin ja yhteiskuntaan tuo vahva ja turvallinen demokratia, jota tukee tiede ja asiantuntijat.

 

Yön vallat aamun valkeus jo voittaa

Valtio on kansalaistensa summa ja sen voi ajatella perustuvan yhteiskuntasopimukseen, jota ilman päädymme anarkiaan. Valtioon tai esimerkiksi tieteen riippumattomuuteen luottaminen ei ole Matrixista tutun sinisen pillerin ottamisen seuraus, vaan yhteiskunnan toimivuuden elinehto.

Mä pelkään ihmisten syrjäytymistä, eriarvoisuutta ja yhteiskunnan turvaverkkojen heikkenemistä. Ilman representaatiota päättävissä tehtävissä on helppo kokea, ettei kukaan ole sun asialla. Ulkopuolella ja unohdettuna on helppo menettää luottamus ympäröivään maailmaan ja kasvattaa vihaa. Yksi keino yhdenvertaisempaan maailmaan ja syrjäytymisen ehkäisyyn on reilu sukupolvipolitiikka, maksuton koulutus ja riittävä sosiaaliturva, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet tässä yhteiskunnassa. Tämä tiedoksi myös Vihriälälle.

Ja ettet taipunut sa sorron alle

Nuorisobarometrissa todettiin, luottamus ja usko tulevaan on kiinni omista vaikuttamismahdollisuuksista. Siksi meidän kaikkien pitää tehdä töitä sen eteen, että jokaisella on mahdollisuus osallistua demokratiaan pelkäämättä. Edustajistovaalit lähestyy, ja meillä ihan oikeasti varaudutaan varmuuden vuoksi siihen, että me joudutaan jälleen ottamaan yhteen natsien kanssa. Kyllä, luit oikein. Me laitetaan kaikki paukut vaalien turvallisuuteen, ettei ainakaan se koituisi häiriöksi demokratian toteutumiselle.

Mä vetoan kaikkiin teihin. Tehdään ympäröivästä maailmasta yhdessä turvallisempi, jotta jokainen voi luottaa tulevaisuuteen sekä uskaltaa vaikuttaa ja tuoda ääntään kuuluviin.

Annika Nevanpää,

hallituksen puheenjohtaja