Edustajistovaalit – elämäsi mahdollisuus?

Edustajistovaalien ehdokasasettelu alkoi maanantaina. Oletko harkinnut ehdolle lähtemistä vai tarvitsetko vielä lisätietoa siitä, mistä nyt oikein on kyse? Mikä on edustajisto ja miksi sinne pitäisi hakea?

Edustajisto käyttää ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa, eli edustajiston päätettäväksi tuodaan suurimmat opiskelijoita koskevat päätökset. Edustajisto päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista, kuten ylioppilaskunnan tarkoitusta määrittävästä strategiasta, vaikuttamistavoitteista linjaavasta linjapaperista ja vuosittaisen toiminnan painopisteistä kertovista talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta. Edustajiston päätöksenteko ei kuitenkaan rajoitu vain ohjaaviin dokumentteihin; edustajisto tekee myös ylioppilaskunnan suurimmat rekrytointipäätökset eli pääsihteerin ja ylioppilaslehden päätoimittajan valinnan, sekä valitsee vuosittain ylioppilaskunnan hallituksen. Lisäksi edustajisto päättää muun muassa jäsenmaksujen suuruuksista, ylioppilaskunnan liiketoiminnasta ja opiskelijaedustajien valinnasta erilaisiin toimielimiin. Aika isoja juttuja, vai mitä?

Sen lisäksi, että pääset edustajistossa vaikuttamaan kaikille opiskelijoille tärkeisiin asioihin, opit myös valtavasti. Koska edustajisto tekee suuria päätöksiä koskien esimerkiksi ylioppilaskunnan taloutta ja toimijoita, saavat edustajiston jäsenet eli edaattorit perehdytystä toimintaansa tehdäkseen päätöksiä parhaan tietonsa mukaan. Tukenasi edustajistotoiminnassa ovat niin kanssaedaattorisi kuin ylioppilaskunnan työntekijät ja hallitus – edellisen edustajiston konkareita unohtamatta. Edustajiston jäsenenä voit päästä oppimaan niin julkisoikeudellisen yhdistyksen toiminnan ja talouden ohjaamisesta, liiketoiminnasta ja omistajaohjauksesta, kuin rekrytoinnista ja opiskelijoiden vaikuttamistavoitteiden muodostamisesta. Opit argumentoimaan omien näkemystesi puolesta, pitämään puheita ja kasvat vaikuttajana.

Oma taustani on ammattikorkeakoulussa ja opiskelijakuntatoiminnassa. Olin omina opiskeluaikoinani kahdesti ehdolla edustajistovaaleissa ja tulin molemmilla kerroilla valituksi Tamkon edustajistoon. Sen lisäksi, että opin noina vuosina valtavasti, tapasin nykyisen aviomieheni ja loin koko elämän ystävyyssuhteita. Kartuttama kokemukseni edustajistossa ja myöhemmin Tamkon hallituksessa myös avasivat ovet työelämään, sillä ne painoivat vaakakupissa edukseni, kun hain ylioppilaskunnan viestintäasiantuntijaksi valmistumiseni jälkeen. Rohkenen siis sanoa, että elämäni olisi nyt aika erilaista, jos en olisi aikanaan lähtenyt ehdolle edustajistovaaleissa. Kannustan siis sinua: asetu ehdolle edustajistovaaleissa – se saattaa muuttaa koko elämäsi.

Ps. Oma edustajistovaalisloganini oli “Ananas kuuluu pizzaan ja minä edariin”. Saa käyttää!

 

– Kirjoittaja on TREYn viestinnän ja vaikuttamisen asiantuntija, joka on kiitollinen menneisyyden minälleen siitä, että tämä täytti edustajistovaalien ehdokasilmoituksen 2015.