Haastamme tamperelaiset opiskelijat vaikuttamaan ateriatukeen!

Haastamme tamperelaiset opiskelijat vaikuttamaan!

Piirakkagrafiikka, joka kuvastaa opintorahalla saatavien opiskelija-aterioiden määrää keväällä ja syksyllä 2020

Opiskelijalounaan hintaa esitetään korotettavaksi 17 prosentilla. Nyt on vaarana, että korotus jää opiskelijan maksettavaksi. Haluammekin haastaa Tampereen yliopiston opiskelijajärjestöt mukaan näyttämään, mikä edullisen opiskelijalounaan merkitys on!

Mikä on ateriatuki ja mitä esitetyt muutokset tarkoittavat?

Kela tukee opiskelijaruokailua 1,94 euroa per ruokailu. Aterialla on enimmäishinta, joka varmistaa aterian kohtuuhintaisuuden. Tavallisen opiskelija-aterian enimmäishinta on nyt 2,60 euroa ja nyt suunniteltu korotus nostaisi hinnan 3,06 euroon. Kelan ateriatukea ei kuitenkaan olla nostamassa, minkä vuoksi pelkona on, että hinnankorotus jää opiskelijan maksettavaksi.

Opiskelija-aterian enimmäishinta on pysynyt samana kahdeksan vuotta, mutta samana aikana aterian kustannukset ovat nousseet yli 11 prosenttia. Kun enimmäishintaa korotetaan, ruoasta voidaan tehdä maukkaampaa ja ravitsevampaa. Meidän mielestämme on tärkeää, että myös ateriatukea korotetaan samassa suhteessa, jotta korotusta ei makseta yksittäisen opiskelijan pussista.

Mitä sinä voit tehdä?

Päätökset eivät ole vielä kiveen hakattuja, ja me opiskelijat voimme vielä vaikuttaa. Hallituksen kehysriihi on ensi viikolla, ja nyt on oiva aika näyttää, mitä opiskelijat ajattelevat. Kehysriihessä päätetään seuraavan vuoden talousarvion raameista, ja nyt me opiskelijat varmistamme, että ateriatuen määrästä puhutaan neuvotteluissa!

Siksi haastamme nyt opiskelijoita näyttämään somessa, mitä laadukas opiskelijaruokailu merkitsee meille opiskelijoille. Kannustamme järjestöjä ja yksittäisiä opiskelijoita jakamaan ajatuksiaan opiskelijaruokailun merkityksestä hyvinvoinnille, terveydelle ja sosiaalisille suhteille eri someissa häsäreillä #ateriatuki ja #opiskelijaruokailu. Voit julkaista postauksen missä tahansa haluamassasi somekanavassa (esim. Instagram, Twitter, Facebook) ja se voi olla kuva, video tai teksti.

Haastamme teidät kaikki mukaan vaikuttamaan ja jakamaan haastetta eteenpäin!