Hyvää Pride-kuukautta kaikille!

Nostimme yhteistyössä yliopiston kanssa Pride-liput salkoon kaikilla Tampereen yliopiston kampuksilla näyttääksemme, että me olemme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolella. Emme vain tunnusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeutta yhdenvertaisuuteen, vaan teemme väsymätöntä työtä näiden eteen sekä yksilötasolla, yhteisössämme että yhteiskunnassa.

Tässä kuussa me emme vain juhli. Me muistutamme kaikkia siitä, että edelleen tänä päivänä Suomessakin useat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat syrjintää, väkivallan uhkaa, ahdistuneisuutta, ulkopuolisuutta sekä epävarmuutta omasta itsestään.

Ympäröivä yhteiskunta kertoo lapsesta asti meille yhtä, heteronormatiivista tarinaa, jossa cis-sukupuolisista heteroista ja heidän rakkaudestaan rakennetaan oletusarvo. Tämän tarinan ulkopuolelle jäämisestä maksetaan kovaa hintaa raskaina mielensisäisinä prosesseina, kun kokemus ulkopuolisuudesta valtaa mielen.

Tämän takia tarina pitää kirjoittaa uudelleen. Tarinaan pitää sisältyä oikeus onneen ja rakkauteen myös homona, lesbona, biseksuaalina, aseksuaalina, panseksuaalina transihmisenä, intersukupuolisena tai muuna seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustajana.

Kuvassa Pride -lippu Tampereen yliopiston salossa
Kuva: Jonne Renvall

Jokaisella ihmisellä kaikkialla maailmassa tulee olla oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi omasta sukupuolestaan ja seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Jokaisella tulee myös olla mahdollisuus nähdä ympäröivässä yhteiskunnassa erilaisia representaatioita erilaisten vähemmistöjen kokemuksista ja elämästä. Näin jokainen saa mahdollisuuden tuntea aidosti kuuluvansa yhteiskuntaan ja yhteisöihin, joissa elää.

Huolehditaan me kaikki yhdessä täällä Tampereella ja yliopistossa siitä, että jokainen kokee kuuluvansa yhteisöömme seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuolestaan huolimatta. Annetaan kaikkien sateenkaaren värien näkyä ja kuulua!

Aatu

TREYn hallituksessa sosiaalipolitiikasta vastaava jäsen