Julkkisintoilijasta kopoksi

Tiistaina 1.10. vietettiin valtakunnallista Kansalaisvaikuttamisen juhlapäivää. Se saikin minut muistelemaan, miten itse aikoinaan lähdin mukaan järjestötoimintaan ja kiinnostuin yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta laajemminkin. 

Vielä viitisen vuotta sitten en olisi osannut kuvitellakaan, että tulisin kiinnostumaan koulutuspolitiikasta tai politiikasta ylipäätään, vaan kaikki tuollainen vaikutti aivan liian monimutkaiselta ja toisaalta taas tylsältä. Ajattelin muuttavani ulkomaille opiskelemaan media-alaa tai jotain muuta luovaa. Uutisia en juuri lukenut, ellei ne koskeneet jotain viihdemaailman kohuja, ja itseasiassa minut edelleen tunnetaan kaveriporukan kesken suurena julkkistietäjänä. Päädyin kuitenkin opiskelemaan kasvatustieteitä ja uteliaisuudesta otin kursseja myös politiikan tutkimuksen puolelta. Huomasin, että politiikkahan on itseasiassa vielä kutkuttavampaa kuin mitkään julkkisjuorut.

Fuksisyksynä 2016 satuin ensimmäisen kerran kuulemaan myös muuan yliopistofuusiohankkeesta, joka tuttavallisemmin tunnettiin nimellä Tampere3. Kyseinen hanke ei alkuun herättänyt mielenkiintoani, sillä tuntui olevan vielä muillekin epäselvää toteutuuko koko projekti edes. Reilun vuoden päästä oli kuitenkin selvää, että Tampere3 todella tapahtuu ja että se tulee vaikuttamaan moniin asioihin opiskelijoiden arjessa. Se sai minut hakemaan ainejärjestöni edunvalvontavastaavaksi ja melkeinpä vahingossa päädyin myös tiedekuntajärjestööni samoihin hommiin. Päälle haalin vielä nipun opiskelijaedustajan paikkoja erinäisissä työryhmissä ja pian hallussa olikin varsinainen kopopestien cocktail. Pääsin vaikuttamaan tänä syksynä voimaan tulleeseen opetussuunnitelmaan, auttamaan opiskelijoita ongelmatilanteissa ja kirjoittamaan kannanottoja yliopistodemokratiasta. Siinä sitä sitten oltiin kopokoukussa.

Kaverien kannustuksesta päädyin hakeutumaan TREYn hallitukseen ja päivääkään en ole katunut! Vuosi on opettanut valtavan paljon ja halu vaikuttaa on vain kasvanut. Kevään vaalihuuma ja koulutuksen uudistushankeet niin yliopistolla kuin valtakunnallisesti ovat varmistaneet, että koulutuspolitiikka on ala, jonka parissa haluan tehdä urani. Vieläpä kun tätä duunia saa tehdä huikean inspiroivien ihmisten kanssa, jotka tekevät kaikkensa opiskelijoiden paremman huomisen eteen.  Ja niille, jotka vielä pohtivat omaa tapaansa vaikuttaa: pitäkää mielenne avoinna ja kokeilkaa kaikkea. Vaikuttamisen paikkoja voi löytyä ihan nurkan takaa ja yllättävistäkin yhteyksistä!

PS: Rekryämme parhaillaan uusia hallinnon opiskelijaedustajia eli hallopedeja! Loistava mahdollisuus lähteä mukaan toimintaan, eli hakekaa ihmeessä!

 

-Jenna Rantanen