Opiskelijoiden mielenosoitus asumistukiuudistusta vastaan – tule mukaan 29.4.

Pänniikö kehysriihen päätökset? Ahdistaako toimeentulo edessä olevien asumisleikkausten myötä? Pitääkö tässä nyt muuttaa telttaan? Tule osoittamaan mieltä kanssamme Suomen hallituksen kehysriihessä päättämää asumistukiuudistusta vastaan Sorin aukiolle maanantaina 29.4. klo 12-14! Tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja opiskelijoilta ja osoitetaan mieltä asumistukiuudistusta vastaan. Halutessasi voit ottaa mukaan pahvilaatikon tai teltan kuvaamaan symbolisesti opiskelija-asumisen heikennyksiä.

Mielenosoituksen 29.4. mainos.

Petteri Orpon hallitus päätti kehysriihessään, että opiskelijoiden oikeus yleiseen asumistukeen perutaan ja opiskelijat sysätään takaisin opintotuen asumislisälle. Hallitus on päätöksessään kertonut opintotuen asumislisän tason olevan jatkossa 260 € kuukaudessa. Muutos tarkoittaa esimerkiksi Tampereella jopa yli 50 euron tulonmenetyksiä kuukaudessa. Opintotuen asumislisästä siirryttiin yleiseen asumistukeen vuonna 2017. Kuluneen 7 vuoden aikana kaupunkien rakennuskanta on muuttunut roimasti, eikä entisen hintaisia asumisjärjestelyitä ole yksinkertaisesti olemassa enää tarpeeksi.

Asumislisämalli tarkoittaa toimeentulon mittavan leikkaamisen lisäksi sitä, että asumisen tuki sidotaan osaksi opintotukikuukausien käyttöä. Opintotukikuukausien tai tarjolla olevien opintojaksojen puute johtavat siihen, että opiskelija ei kesällä voi nostaa opintotukea – eikä siten saada asumislisääkään. Toimeentulotukea opiskelija saa ainoastaan mikäli on nostanut täydet opintolainat: hallituksen tavoite valtion 57 miljoonan euron säästöistä on lopulta vain hattutemppu, jolla nuo miljoonat siirretään opiskelijoiden henkilökohtaiseksi velaksi.

Me opiskelijat emme ole tarpeeksi kekseliäitä luomaan tyhjästä asuntoja, joihin meillä olisi varaa, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää kai telttailu.

Lisätietoja: TREYn puheenjohtaja Noora Hakulinen (puh. 0503612845, noora.hakulinen@trey.fi)


Sorin aukiolle on esteetön pääsy.

Tapahtumassa noudatetaan TREYn turvallisemman tilan periaatteita, jotka löytyvät TREYn nettisivuilta. Pidetään tapahtuma kaikille mukavana ja häirinnästä vapaana. Jos kuitenkin kohtaat epäsopivaa käytöstä tai häirintää, voit ottaa yhteyttä TREYn häirintäyhdyshenkilöihin hairinta@trey.fi. Voit olla häirintäyhdyshenkilöihin yhteydessä myös tämän Microsoft Forms -lomakkeen kautta.