Koronavirus ja toimeentulo (päivitetty 18.6.2020)

TREYn koonti Usein Kysytyistä Kysymyksistä koronatilanteessa löydät UKK-sivulta. Yliopiston päivittyvä koronatiedote löytyy intran sivuilta.

Koronaviruksen vuoksi monen opiskelijan toimeentulo on heikentynyt muun muassa lomautusten seurauksena. Ohessa tiiviisti tietoa sosiaaliturvasta ja sen hakemisesta, Kelan korona-linjauksista, sekä poikkeuksellisista laeista ja käytännöistä, jotka koskevat opiskelijoiden korona-ajan toimeentuloa. Lopusta löydät myös tietoa Tampereella tarjottavasta ruoka-avusta.

Tätä sivua ei päivitetä kesällä 2020. Huomio, että määräaikaiset lakimuutokset poistuvat voimasta sen mukaan, mitä niistä on säädetty. Voit tarkastaa korona-ajan sosiaaliturvamuutosten ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta osoitteesta kela.fi/korona ja usein kysytyt kysymykset osoitteesta kela.fi/korona-usein-kysyttya.

 

Opintotuki ja opintolaina

Koronasta johtuvien ongelmien perusteella on mahdollista saada opintotukeen joustoa, kuten muunkin sairauden tai vaikean elämäntilanteen. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää. Opiskeluun vaikuttaneet olosuhteet voi selvittää Kelalle vapaamuotoisesti, kun esim. haet opintotukeen lisäaikaa tai teet selvitystä edistymisen seurantaa varten.

Opintolainahyvityksen saamisen määräaikaan sen sijaan ei voimassa olevan lainsäädännön puitteissa voi saada koronan perusteella pidennystä. Lainsäädännön muuttumiselle on kuitenkin vielä aikaa, sillä lainahyvityksestä tulee päätösehdotus vasta valmistumisen jälkeen. Asia on työn alla ja TREYn seurannassa. Tiedotamme mahdollisista muutoksista.

Jos olet joutunut keskeyttämään ulkomaanjakson koronaviruksen takia, muista ilmoittaa asiasta Kelaan, jotta sinulle ei makseta vääriä tukia.

Kelan tiedotteen koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta ja opintotuesta löydät täältä.

 

Oikeudet tukiin

Kannattaa selvittää mahdollisuutesi saada seuraavia tukia:

 • Yleinen asumistuki. Useimmat opiskelijat saavat yleistä asumistukea opintotuen ohella. Yleisen asumistuen taso riippuu ruokakuntasi tuloista. Jos saat jo asumistukea, mutta edellisen tukipäätöksen jälkeen tulotasosi on laskenut, ilmoita siitä Kelaan, niin asumistukesi tasoa tarkistetaan. Asumistuen ruokakuntakohtaisuus tarkoittaa sitä, että myös mm. puolisosi tulot otetaan huomioon tuen tason määrittelyssä. Samassa ruokakunnassa asuvien aikuisten odotetaan elättävän toisiaan, jos siihen on varaa. Voit arvioida Kelan laskurilla, paljonko asumistukea voisit saada: LINKKI
 • Opintotuki ja opintolaina. Nämä ovat ensisijaisia tukia opiskelijalle, eli hae ja käytä ne ensin. Voit halutessasi opiskella myös kesällä opintorahan turvin. Kelan linjauksen mukaan opintotukea ei tarvitse perua tai palauttaa, vaikka et saisi riittävästi opintosuorituksia koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei olisi ollut riittävä.
 • Työttömyysturva. Mikäli sinut on lomautettu aikaisintaan 16.3.2020, voit väliaikaisesti saada työttömyysturvaa myös opiskelijana. On tärkeää, että ilmoittaudut TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi mahdollisimman pian sen jälkeen, kun lomautus on alkanut, ensisijaisesti lomautuksen alkamispäivänä. Voit saada työttömyysturvaa vain siltä ajalta, kun tieto on TE-palveluiden rekisterissä. Seuraa TE-palveluiden ohjeita tarkasti!
  Tavallisesti päätoiminen opiskelija ei ole oikeutettu työttömyysturvaan, mutta koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi on tehty määräaikainen lakimuutos, joka on voimassa 31.7. saakka. Tämä koskee vain lomautettuja, mutta ei irtisanottuja opiskelijoita.
  Voit tilanteestasi riippuen saada a) ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassastasi, b) peruspäivärahaa Kelasta tai c) työmarkkinatukea Kelasta. Sinun siis tulee erikseen hakea tukea omasta työttömyyskassastasi tai Kelasta. Tulosi voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon tukea maksetaan.
  Työttömyysetuuden viiden päivän omavastuuaikaa ei sovelleta koronan aikana, eli työttömyysturvaa voi saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen. Myös työssäoloehtoa on höllennetty. Opintotuen vaikutuksista työttömyysetuuksiin ei ole vielä tietoa.
  Seuraa Kelan ja TREYn tiedotusta! Me kerromme lisää muutoksista sitä mukaa, kun ne varmistuvat. Lue lisää Kelasta: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-korona
 • Toimeentulotuki.  Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut Kelaa ja kuntia siitä, että opiskelijoilta ei ole tarpeen pyytää selvitystä opintojen etenemisestä tai kesätyönhausta. Kerro kuitenkin toimeentulotuen hakemuksessa, että olet hakenut töitä ja että sinun ei ole mahdollista tehdä tutkintoonsi kuuluvia opintoja kesällä.
  Ministeriö on myös ohjeistanut Kelaa ja kuntia siitä, että opintolainan nostoa ei ole tarpeen edellyttää tämän vuoden kesällä toimeentulotuen saamiseksi. Kesän opintolaina kuitenkin huomiodaan tulona, mikäli olet jo nostanut sen. Näiden muutosten myötä opiskelijan on koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa helpompi saada toimeentulotukea kuin tavallisesti.

  Toimeentulotuessa huomioidaan kaikki tulosi ja pankkitileilläsi olevat rahat. Toimeentulotuki on ruokakuntakohtainen, eli sen harkinnassa huomioidaan myös puolisosi tulot. Toimeentulotuessa huomioidaan esimerkiksi kohtuulliset vuokramenot, terveydenhoitomenot ja pakolliset vakuutukset. Toimeentulotuen perusosa on tarkoitettu ravintoon, vaatteisiin, puhelin- ja internetkuluihin ja muihin välttämättömiin arkisiin kulueriin. Muista toimittaa kaikki tarvittavat liitteet hakiessasi toimeentulotukea, sillä hakemuksen käsittely viivästyy, mikäli Kela joutuu pyytämään niitä sinulta erikseen.Voit arvioida Kelan laskurilla, olisitko oikeutettu toimeentulotukeen: LINKKI


Joitakin vinkkejä tukien hakemiseen

 • Toimeentulotukea haetaan Kelan sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa kela.fi/asiointi
 • Toimeentulotukihakemuksen käsittelyä voi nopeuttaa, jos kerrot hakemuksen lisätiedoissa tuen tarpeen olevan väliaikainen. Toimeentulotuen myöntämisessä tehdään paljon yksilöllistä harkintaa. Tukea ei ole kuitenkaan tarkoitettu pitkäaikaiseen opintojen rahoittamiseen, vaan jo muutaman kuukauden opiskelun jälkeen tuen perusosaa voidaan leikata.
 • Opintorahaa ei välttämättä kannata nostaa kesäopintoihin, jos tarjolla ei ole opintosuunnitelmasi mukaisia kursseja, jotta tukikuukausia ei kulu turhaan. Edellä kerrotusti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi voit saada kesällä toimeentulotukea. Sinun on kuitenkin kerrottava Kelalle, että sinun ei ole mahdollista työskennellä tai opiskella.

 

Ruoka-apu

Tampereella ruoka-apua järjestää tällä hetkellä SPR Tampere, diakoniajärjestö ViaDia  ja Tampereen seurakuntien diakoniatyö. ViaDia ja Tampereen seurakunnat ovat kristillisiä tahoja, mutta ne eivät edellytä ruoka-avun vastaanottajalta kristillistä vakaumusta, vaan apua on tarjolla jokaiselle.

SPR Tampere jakaa ruokakasseja keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 16 kohtaamispaikka Tampurin edessä osoitteessa Otavalankatu 12. Sinun ei tarvitse osoittaa avuntarvettasi tiliotteiden tai muiden vastaavien todistusten avulla.

Diakoniajärjestö ViaDia jakaa ruokakasseja joka arkipäivä klo 12-12.30 vapaakirkon ovella osoitteessa Puutarhakatu 17 sekä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 13-16 Ikurin lähiötalolla osoitteessa Virontörmänkatu 13. Sinun ei tarvitse osoittaa avuntarvettasi tiliotteiden tai muiden vastaavien todistusten avulla.

Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä tarjoaa ruoka-apua kriisitilanteissa. Saadaksesi apua ota yhteyttä oman seurakuntasi diakoniatyöntekijään. Diakoniatyöntekijä kartoittaa avuntarpeesi ja tekee päätöksen avun tarjoamisesta. Koronavirustilanteen vuoksi ruokakassit viedään avuntarvitsijan kotiin. Tampereen seurakunnat kartalla osoitteessa https://tampereenseurakunnat.fi/files/9711/kartta_srk_4aluetta_A4_nimet.pdf.

 • Eteläisen seurakunnan diakoniatyön neuvontanumero on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 – 12 p. 040 804 8414
 • Harjun seurakunnan diakoniatyön neuvontanumero on avoinna arkisin klo 8 – 18 p. 050 4660699
 • Messukylän seurakunnan diakoniatyön neuvontanumero on avoinna arkisin klo 12-14 p. 040 804 8625
 • Tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyön neuvontanumero on avoinna maanantaista torstaihin klo 10-12 p. 040 804 9999

 

Kysymyksiä tuista tai toimeentulosta? Ota yhteyttä: TREYn sosiaalipoliittinen asiantuntija Milka Hanhela, milka.hanhela at trey.fi, p. +358 50 361 2846.