Koronatilanteen usein kysytyt kysymykset (päivitetty 1.4.)

Koronatilanteen aiheuttamat muutokset vaikuttavat opiskelijoiden arkeen suuresti. Olemme keränneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Päivitämme tälle sivulle lisää kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa, kun saamme lisää tietoa. Suosittelemme myös seuraamaan yliopiston tiedotusta sähköpostissa sekä intrassa. Korkeakouluyhteisön palautumissuunnitelmaan voi tutustua Intrassa täällä.

Ylioppilaskunta on opiskelijoiden tukena tämän poikkeustilan aikana. Jos sinulla on kysymyksiä, joita ei ole tässä listassa, ota rohkeasti yhteyttä korona-help@trey.fi!

TREYn päivittyvät koronauutiset

Koronaviruspandemian aiheuttamat toimenpiteet

Koronatilanteen usein kysytyt kysymykset (tämä uutinen)

TREYn ohjeistus tapahtumista järjestöille ja opiskelijoille

TREY

Ovatko TREYn palvelutoimistot auki?

Palvelutoimistot ovat auki ja jäsenpalveluita voi varata normaalisti. Palvelutoimistot ovat auki seuraavasti:

  • Aikavälillä 7.4.2021-30.4.2021 palvelupisteet ovat auki vain maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin
  • 1.5.2021 alkaen palvelupisteet ovat auki vain maanantaisin ja torstaisin

Onko TREYn toimiston väki töissä?

Kyllä. TREYn työntekijät ja hallituslaiset ovat normaalisti töissä ja tavoitettavissa. Ylioppilaskunnan työntekijät ja hallitus, pois lukien palvelupisteiden työntekijät, työskentelevät pääsääntöisesti etäyhteyksien kautta heinäkuun 2021 loppuun asti. Yhteystiedot löydät TREYn verkkosivuilta.

Yliopiston linjaukset

Mistä löydän lisätietoa yliopiston linjauksista koronaan liittyen?

Pysyt ajan tasalla koronavirustilanteen linjauksista korkeakouluyhteisössä seuraamalla Intran päivittyvää uutista.

Löydät päivittyvää tietoa myös TREYn nettisivuilta omasta uutisestaan.

Miten lisäajan hakeminen opintoihin tapahtuu poikkeusaikana?

Lisäaikahakemusten toimittamisesta poikkeustilanteen aikana löytyy oma käsikirjasivu Intrasta.

Miten opetus tapahtuu poikkeusaikana?

Korkeakouluyhteisössä on vahva suositus etäopiskeluun ja etätyöhön. Kevätlukukauden 2021 opetus toteutetaan lukukauden loppuun saakka pääsääntöisesti etäopetuksena. Syyslukukaudella 2021 lähiopetus on mahdollista rajoitetusti. Yli 50 henkilön opetustilaisuudet toteutetaan pääsääntöisesti etänä. Tarkempaa tietoa opetuksen toteuttamisesta kevätlukukaudella löytyy Intrasta.

Tapahtumat

Järjestääkö ylioppilaskunta tapahtumia?

TREY noudattaa viranomaisten linjauksia kokoontumisrajoituksista ja täten lähitapahtumia ei niiden suuren koon vuoksi järjestetä toistaiseksi. Lisätietoa Wapun toteutuksesta tulossa myöhemmin!

Yliopiston tilat

Maskisuositus

Vahva kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa korkeakouluyhteisön tiloissa, paitsi jos olet tilassa yksin. TREYn palvelupisteiltä voi noutaa yliopiston kustantamia maskeja 2 kpl / henkilö niin kauan, kuin maskeja riittää.

Mitä tilarajoitukset tarkoittavat opiskelijajärjestöjen tilojen kannalta?

Kilta-, kerho- ja ainejärjestötiloissa oleskelu ei ole mahdollista, mutta pakottava hallitustoiminta ja tavaroiden noutaminen on mahdollista turvallisuusohjeita noudattaen. Linjausta tarkastellaan jatkuvasti koronatilanteen kehittyessä.

Onko opiskelijoiden mahdollista varata yliopiston tiloja?

Itseopiskelutilat ja tietokoneluokat ovat auki, mutta siten, että tilassa on korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan. Mahdollinen työskentely kampuksilla on toteutettava turvaetäisyyksiä, kokoontumisrajoituksia ja hygieniavaatimuksia noudattaen. Lisätietoja yliopistojen tilavarauksista voi kysyä tilapalveluilta.

Milloin ja miten yliopiston ulko-ovet ovat auki?

Kampusten ulko-ovet ovat suljettuina korkeakouluyhteisön ulkopuolisilta henkilöiltä ja kulku kampuksille tapahtuu kulkukortilla. Opiskelijan kulkuoikeuksista kampuksilla voi lukea Intrasta omasta käsikirjastaan.

Miten yliopiston kiinni oleminen vaikuttaa laboratoriokursseihin ja pakollisten laboratoriotöiden järjestämiseen?

Laboratoriojaksot ja pienryhmäopetus sekä osa opiskelijoiden tukitoimista toteutetaan fyysisesti kampuksilla. Lisätietoja opetuksen toteuttamisesta löytyy Intrasta.

Milloin SportUnin liikuntatilat avataan?

Viimeisin tieto SportUnin tilanteesta löytyy heidän nettisivuiltaan.

Tentit

Ovatko yliopiston tenttiluokat auki?

EXAM-tentit ovat mahdollisia maanantaista sunnuntaihin kello 8–22 (myös pyhinä) kiinteistöjen aukioloaikojen puitteissa siten, että tilassa on korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan. EXAM-tentit kestävät korkeintaan kaksi tuntia.

Kuinka toimia, jos kurssin tenttiä siirretään tai tenttimisessä on epäselvyyksiä?

Yliopiston linja on, että tenttejä ei siirretä tulevaisuuteen, vaan opintosuoritusten arvioinnit toteutetaan korvaavilla tavoilla. Tiedekuntien henkilöstö pyrkii turvaamaan opintojen suorittamisen niin pitkälle kuin vain mahdollista. Mikäli kurssien suoritustavoissa kuitenkin on merkittäviä haasteita ja tenttejä siirretään myöhemmäksi, ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan. Lisäksi asiasta kannattaa olla yhteydessä oman tiedekuntasi koulutuksen varadekaaniin ja ylioppilaskunnan koulutuspoliittiseen asiantuntijaan Jenny Vaaraan.

Jos opettaja ei suostu joustamaan kurssin suoritustavoissa, miten toimin?

Lähtökohtaisesti opettajat määrittävät suoritustavat, mutta poikkeustilanteessa pyritään järjestämään suoritustavat siten, että opintosuoritukset on mahdollista tehdä etänä. Mikäli sinulla on ongelmia kurssin suoritustavoissa, ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan. Lisäksi asiasta kannattaa olla yhteydessä oman tiedekuntasi koulutuksen varadekaaniin ja ylioppilaskunnan koulutuspoliittiseen asiantuntijaan Jenny Vaaraan.

Vaihto-opinnot

Tampereen korkeakouluyhteisö ei ota enää kevätlukukaudella 2021 vastaan vaihto-opiskelijoita ulkomailta. Lisää linjauksista liittyen vaihto-opiskeluun löytyy Intrasta.

Kirjasto

Kirjasto ja sen kaikki tilat, mukaan lukien 24/7 tilat, ovat kiinni. Lainaustoiminta mahdollistetaan noutopisteiden avulla. Kirjaston palveluista koronaviruksen aikana voi lukea yliopiston sivuilta.

IT

Minulla ei ole tietokonetta, saako jostain sellaisen lainaan?

Yliopistolla on rajallinen määrä laitteita lainattavaksi myös opiskelijoille, joiden oma tietokone on esimerkiksi epäkunnossa. Lainalaitteiden nouto tulee sopia suoraan it-helpdeskin kanssa.O piskelijoille lainattavat laitteet ja niiden noudot on keskitetty Hervantaan ja Keskustaan sekä TAMKin pääkampukselle. Lainattavia kannettavia tietokoneita on rajallinen määrä, joten niitä luovutetaan vain välttämättömimpiin tarpeisiin. Tiedustele laitteiden saatavuutta ennakkoon IT Helpdeskistä. Lisätietoa lainattavista tietokoneista löytyy yliopiston intrasta.

Toimeentulo

TREY suosittelee käyttämään Kelan sähköistä asiointipalvelua pandemian aikana. Kelan tiedotteen koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta ja opintotuesta löydät Kelan sivuilta täältä. Kela tiedottaa muista mahdollisista joustoista tai muutoksista sivuillaan. Jos sinulla on kysymyksiä Kelan tuista tai toimeentulosta, ota yhteyttä TREYn sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan Ilona Taubertiin.

Opiskelijaruokailu

Kampuksilla sijaitsevat opiskelijaravintolat määrittelevät itse aukioloaikansa kampusten aukioloaikojen puitteissa. Ajantasaisimman tiedon kampuksilla sijaitsevien opiskelijaravintoloiden aukioloista löydät ravintoloiden omilta sivuilta.

Keskustakampus

Päätalo, Juvenes

Pinni B, Minerva

Linna, Sodexo

Hervannan kampus

Konetalo, Newton

Konetalo, Café Konehuone

Tietotalo, Hertsi

Kampusareena, Reaktori

Kaupin kampus ja TAMK

Campusravita

Arvo, Juvenes

Muut sijainnit

Frenckell, Juvenes

Ateriatuetun lounaan tarjoavat Tampereella sijaitsevat ravintolat löydät Kelan sivuilta.

Tuki ja terveys

Millaista tukea on mahdollista saada etäopiskelun aikana esim. yksinäisyyteen?

Monilla ainejärjestöillä ja killoilla on jo perustettu tai on työn alla “virtuaalijärjestötilat” tai muut tavat pitää seuraa etänä. Kannattaa seurata järjestöjen tiedotusta näistä mahdollisuuksista! TREY selvittää myös mahdollisuuksia koulutuksiin tai muuhun tukeen tämän teeman ympärillä.

Nyyti ry järjestää chatteja koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta. Tarkempaa tietoa Nyytin chateista löydät Nyytin nettisivuilta.

Mielenterveystalo on koonnut oppaan koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen.

Mieli ry tarjoaa keskusteluapua Kriisipuhelimessa ja verkossa joka päivä ja yö.

YTHS:n psykologit ovat koostaneet ohjeet korona-ahdistukseen. Ohjeisiin voi tutustua YTHS:n sivuilla.

Pääsenkö juttelemaan opintopsykologin kanssa, vaikka yliopisto on kiinni?

Opintopsykologit ja muut yliopiston neuvontapalvelut palvelevat normaalisti, osa tapaamisista on siirretty etäalustoille. Yliopiston matalan kynnyksen hyvinvointipalvelu Navigaattori palvelee opiskelijoita keskiviikkoisin 12-15. Lue lisää Navigaattorista sen omilta sivuilta!

Palveleeko YTHS tavalliseen tapaan?

YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti. Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Etävastanotto on turvallinen tapa tulla asiantuntijan vastaanotolle. Tutustu YTHS:n etävastaanottoon YTHS:n sivuilta!