Koronatilanteen usein kysytyt kysymykset (päivitetty 26.3.)

Tampereen yliopiston johto on linjannut, että Tampereen yliopiston tilat suljetaan 18.3. lähtien. Tämä sisältää myös opiskelijajärjestöjen tilat ja Domus-klubin. Yliopiston tiloissa ei järjestetä enää tenttejä.

Nämä muutokset vaikuttavat opiskelijoiden arkeen suuresti. Olemme keränneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Päivitämme tälle sivulle lisää kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa, kun saamme lisää tietoa. Suosittelemme myös seuraamaan yliopiston tiedotusta sähköpostissa sekä intrassa.

Ylioppilaskunta on opiskelijoiden tukena tämän poikkeustilan aikana. Jos sinulla on kysymyksiä joita ei ole tässä listassa, ota rohkeasti yhteyttä laura.kaipia@trey.fi tai TG: @treylaura.

 

TREY

Ovatko TREYn palvelutoimistot auki?

 • Palvelutoimistot ovat fyysisesti suljettuna, mutta niiden työntekijät palvelevat puhelimitse ja sähköpostitse. Toimistosihteerien yhteystiedot löydät TREYn verkkosivuilta.

Voiko pakettiautoa/Domus-klubia yms. jäsenpalveluita varata?

 • Pakettiauton voi varata, varauksia hoitaa ja avaimia luovuttaa TTMK. Ohjeet pakun varaamiseen löydät TTMK:n verkkosivuilta. Domus-klubia tai Hotelli Tornia ei voi varata, sillä noudatamme valtioneuvoston ohjetta sulkea kerhotilat.  Muut jäsenten lainauspalvelut eivät ole käytössä 18.3.–13.4.

Onko TREYn toimiston väki töissä?

 • Kyllä. TREYn työntekijät ja hallituslaiset ovat normaalisti töissä ja tavoitettavissa. Yhteystiedot löydät TREYn verkkosivuilta.

Yliopiston linjaukset

Mistä löydän lisätietoa yliopiston linjauksista koronaan liittyen?

 • Kannattaa seurata yliopiston tiedotusta intrassa. Löydät päivittyvää tietoa myös TREYn nettisivuilta täällä.

Yliopiston tilat

Jäävätkö 24/7 itsenäisen opiskelun tilat auki?

 • Eivät. Kaikki yliopiston tilat ovat suljettuina sulun aikana. Näillä näkymin sulku kestää 18.3.–13.4.

Mitä tarkoittaa “yliopisto sulkee ovensa?” Jos jotain on jäänyt esim. kiltaan tai ainejärjestötiloihin, onko sitä mahdollista noutaa tulevan kuukauden aikana?

 • Ei. Yliopistolle ei pääse sulun aikana. Näillä näkymin sulku kestää 18.3.–13.4.

Milloin ja miten yliopiston ulko-ovet ovat auki?

 • Yliopiston ulko-ovet ovat opiskelijoille kiinni 18.3. alkaen. Näillä näkymin sulku kestää 18.3.–13.4.

Miten yliopiston kiinni oleminen vaikuttaa laboratoriokursseihin ja pakollisten laboratoriotöiden järjestämiseen?

 • Laboratorio-opinnot, jotka ovat pakollisia tai välttämättömiä valmistumisen kannalta, pyritään järjestämään korvaavilla suorituksilla. Tällä hetkellä panostetaan keväällä valmistumisen mahdollistaviin toimiin ja kehitellään erityisjärjestelyjä. Osa laboratorio-opinnoista siirtyy pakostakin syksylle tai mahdollisesti kesälle. Pääsiäisen jälkeisestä tilanteesta ei tiedetä vielä, mutta kartoitetaan vielä, että pystytäänkö mahdollisesti kevään lopussa vielä toteuttamaan joitakin opintojaksoja. 

Ilmoittautumiset

Tuleeko jonnekin listaus etänä suoritettavista opinnoista, joihin voisi vielä ilmoittautua?

 • Emme vielä tiedä, tieto päivitetään mahdollisimman pian.

Tuleeko kesäopintoja lisää (tavallista enemmän) suoritettavaksi?

 • Lähtökohtaisesti tiedekunnat eivät varaudu toteuttamaan tavallista enempää opintojaksoja kesällä. Tämän sijaan keskitytään siihen, että opintojaksot pystytään poikkeustilanteesta riippumatta suorittamaan loppuun asti kevään aikana. Joissakin tiedekunnissa kuitenkin varaudutaan siihen, että mikäli poikkeustila päättyy ennen kesää, joitakin laboratoriokursseja toteutetaan kesällä. Lisäksi vaihtoehtoisia toteutustapoja kehitetään koko ajan. Opetushenkilökunta ja tiedekunta tiedottaa näistä heti kun mahdollista.

Kypsyysnäytteet

Joillakin aloilla kypsyysnäytteen tulee olla tehtynä huhtikuussa, jotta saa vanhan opetussuunnitelman mukaisen tutkinnon. Miten koronatilanne vaikuttaa tähän?

 • Yliopistolle on tulossa linjaukset siitä, että opinnäytetyön kypsyysnäytteeksi riittäisi työn tiivistelmä. Tätä käytäntöä tullaan käyttämään niin kandidaatin kuin maisterin tutkinnossa. Asiasta tulee tarkempaa tiedotusta myöhemmin.
 • Päivitetty info 19.3.: https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/uni?page=5358

Miten kypsyysnäytteet järjestetään?

 • Kypsyysnäytekäytäntöihin on tulossa tarkempaa tiedotusta myöhemmin.

Tentit

Ovatko yliopiston tenttiluokat auki?

 • Tenttiminen yliopiston kampuksilla ei ole mahdollista 18.3.–13.4. Opintosuoritusten arviointi toteutetaan muilla tavoilla, ja opettajat informoivat kunkin opintojakson osalta erikseen. Tenttimisestä ammattikorkeakoululla tiedotetaan erikseen.

Kuinka toimia, jos kurssin tenttiä siirretään tai tenttimisessä on epäselvyyksiä?

 • Yliopiston linja on, että tenttejä ei siirretä tulevaisuuteen, vaan opintosuoritusten arvioinnit toteutetaan korvaavilla tavoilla. Tiedekuntien henkilöstö pyrkii turvaamaan opintojen suorittamisen niin pitkälle kuin vain mahdollista. Mikäli kurssien suoritustavoissa kuitenkin on merkittäviä haasteita ja tenttejä siirretään myöhemmäksi, ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan. Lisäksi asiasta kannattaa olla yhteydessä oman tiedekuntasi koulutuksen varadekaaniin ja ylioppilaskuntaan.

Miten yleisinä tenttipäivinä oleville paperitenteille käy?

 • Tenttiminen yliopiston kampuksilla ei ole mahdollista 18.3.–13.4. Opintosuoritusten arviointi toteutetaan muilla tavoilla, ja opettajat informoivat kunkin opintojakson osalta erikseen. Tenttimisestä ammattikorkeakoululla tiedotetaan erikseen.
 • Tiedekuntien valmiusryhmät pohtivat tällä hetkellä asiaa ja pyrkii tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja. Yliopiston tilojen sulun loputtua pyritään järjestämään tiivistetysti tenttejä siten, että nykyisten tiistai-torstai tenttipäivien lisäksi osa tenteistä järjestetään maanantaisin ja perjantaisin.

Onko opintosuoritusten arvioinnin aikatauluissa muutoksia?

 • Opintosuoritusten arvioinnissa on joissakin tiedekunnissa annettu erityisohjeistuksia, joiden mukaan opetushenkilökunnalle on annettu lisäaikaa suoritusten arviointiin. Yliopiston yhteiset linjaukset asiasta ovat valmistelussa.
 • Päivitys 18.3.: Muutama tiedekunta on dekaanin päätöksellä antanut opetushenkilökunnalle opintosuoritusten arviointiin lisäaikaa 14 vrk. Kaikissa tiedekunnissa ei olla siirrytty tähän, vaan lähtökohtaisesti pysytään tutkintosäännössä mainituissa arviointiajoissa. Arviointiajoissa pyritään myös huomioimaan kesällä tapahtuva koulutuksen tietojärjestelmien migraatio ja tästä johtuvat aikarajoitukset opintosuoritusten arvioinnissa.

Jos opettaja ei suostu joustamaan kurssin suoritustavoissa, miten toimin?

 • Lähtökohtaisesti opettajat määrittävät suoritustavat, mutta poikkeustilanteessa pyritään järjestämään suoritustavat siten, että opintosuoritukset on mahdollista tehdä etänä.

Vaihto-opinnot

Mistä saan opintopisteet, joita peruuntuneen vaihdon takia en saakaan kasaan?

 • Kevään opinnoista ohjeita antaa oman tutkinto-ohjelman opintokoordinaattori/-suunnittelija. Muista ilmoittaa Kelaan, jos ulkomaanjaksosi keskeytyi, jotta saat vaihtoa varten tarkoitetut tuet peruttua ja sinulle kuuluvat tuet takaisin. Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkäri on tehnyt vaihto-opiskelijan selviytymisoppaan, josta saa myös kattavasti tietoa.

Olen vaihdossa Suomessa. Tuleeko minun keskeyttää vaihtoni ja palata kotiin?

Olen vaihdossa ulkomailla. Tuleeko minun keskeyttää vaihtoni ja palata kotiin?

 • Suosittelemme kotiinpaluuta välittömästi. Huomioi kuitenkin, että paljon lentoja on nyt peruttu epidemian vuoksi. Varmista, että lentosi toteutuvat Suomeen asti. Lisäksi kaikkien ulkomailta palanneiden tulee olla karanteenissa kaksi viikkoa paluupäivästä alkaen.

Olen keskeyttänyt vaihto-opiskeluni ulkomailla ja palannut Suomeen. Pitääkö minun palauttaa saamani apuraha?

 • Yliopisto linjaa apurahoista muutaman päivän sisään, ja päivitämme tiedon myös tälle nettisivuille. Säästä kuitenkin kuitit kaikista niistä kuluista, joita syntyy esimerkiksi matkustamisesta ja yöpymisistä. Lähtökohtaisesti apurahaa ei tarvitse palauttaa, jos pystyt osoittamaan, että olet käyttänyt sen.

Kirjasto

Miten pääsen käsiksi kirjaston materiaaleihin, jos tarvitsen niitä esimerkiksi kandiin/graduun ja kirjasto on kiinni?

 • Välttämättömän painetun kurssikirjallisuuden saanti taataan kaikille korkeakouluyhteisön opiskelijoille tilojen sulkeutumisesta huolimatta niin, että asiakkaalla on mahdollisuus tilata tarvitsemansa kurssikirja tällä lomakkeella (linkki tulossa pian). Kirja tulee noudettavaksi vain Hervannan Kampusareenan 1. kerroksen lyhytlainatilaan, josta asiakkaan tulee itsepalveluna noutaa ja lainata pyytämänsä aineisto. Kun varattu aineisto on noudettavissa, siitä tulee normaali noutoilmoitus asiakkaalle sähköpostitse. (kirjaston tiedote)

Kirjasto sulkeutuu, erääntyvätkö lainani?

 • Kaikkien lainojen eräpäivät siirretään keskiviikkoon 22.4.2020. Samoin varausten noutopäivä siirtyy samaan ajankohtaan. Lainojen eräpäivät siirtyvät näkymään Andorissa pienellä viiveellä. Aineistoa ei tarvitse poikkeustilanteen aikana palauttaa kirjaston tiloihin. (kirjaston tiedote)

IT

Minulla ei ole tietokonetta, saako jostain sellaisen lainaan?

 • Yliopistolla ei ole tarjolla lainakoneita opiskelijoille. Hätätapauksessa suurimmalle osalle älypuhelimista on ladattavissa tekstinkäsittelyohjelmia.

Miten suoritetaan kurssit, jotka edellyttävät ohjelmistoja joita on vain yliopiston tietokoneilla käytössä?

 • Opiskelijan tulee olla yhteydessä kyseisen tiedekunnan opintopäällikköön. Opintopäälliköt ovat tiedekunnan valmiusryhmien yhteyshenkilöitä. (Lääkiksessä Tarja Lehto). Eri tiedekunnissa on erilaisia ohjelmistoja ja erilaisia käytäntöjä.
 • Päivitys 18.3.: Tiedekunnissa, joissa tällaisia opintoja on, pohditaan muunlaisten tehtävien toteutusta. Ohjelmistotoimittajien kanssa keskustellaan myös lisenssien saamisesta opiskelijoiden omille koneille. Tässä asiassa tiedekuntien henkilöstö tekee vielä töitä ja he informoivat opiskelijoita, kun saadaan lisää tietoa.

Lisäaika

Jos opinnot viivästyy koronan takia, miten se näkyy lisäajan hakemisessa?

 • Koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuvat syyt otetaan huomioon lisäaikahakemusten käsittelyssä. Toistaiseksi vielä odotamme lisätietoa ja yliopiston yhteisiä linjauksia asiaan liittyen.

Toimeentulo

Kela tiedottaa muista mahdollisista joustoista tai muutoksista myöhemmin. TREY suosittelee käyttämään Kelan sähköistä asiointipalvelua pandemian aikana. Kelan tiedotteen koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta ja opintotuesta löydät täältä.

Kysymyksiä Kelan tuista tai toimeentulosta? Ota yhteyttä: TREYn sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan (Milka Hanhela, milka.hanhela at trey.fi, p. +358 50 361 2846.)

Jos opintolainahyvitys on valmistumisesta kiinni ja koronan takia ei valmistu, miten Kela reagoi?

 • Nykyisen lainsäädännön puitteissa opintolainahyvityksen määräaikaan ei voi saada joustoa koronaviruksen takia. Kela kuitenkin käsittelee asia parhaillaan. TREY seuraa Kelan tiedotusta ja ilmoittaa, mikäli tilanne muuttuu.

Voinko saada opintotukeen joustoa koronasta johtuvien ongelmien vuoksi?

 • Koronasta johtuvien ongelmien perusteella on mahdollista saada opintotukeen joustoa, kuten muunkin sairauden tai vaikean elämäntilanteen. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää.

 

Opiskelijaruokailu

Onko ruokailuun tulossa jotain muutoksia, saako kotiruokailua varten jotain tukea?

 • 19. maaliskuuta tulleen ohjeistuksen mukaan yliopiston kampuksilla toimivat ravintolat voivat aukaista palvelupisteet maanantaista 23.3.2020 lähtien. Tätä ennen kampusten ravintolat ovat suljettuina. Ravintolat voivat myydä noutopalveluna valmiiksi annosteltua ruokaa ravintoloista henkilökunnalle ja opiskelijoille. Näistä ravintoloista mukaan otettavat annokset ovat Kelan ateriatuen piirissä. Ravintolat voivat tarjota palvelua arkisin klo 8:00-15:00 välisenä aikana. Ennen toiminnan aloittamista ravintoloilta edellytetään toimintasuunnitelmaa, jossa esitetään ruokailun toteutus ja toimenpiteet, joilla varmistutaan, että mm. asetetut henkilörajoitukset toteutuvat. Yksittäisten ravintoloiden tilanteesta kerrotaan niiden verkkosivuilla.

Keskustakampus

Hervannan kampus

Kaupin kampus

Muut sijainnit

Huomaathan, että tilanne voi muuttua ripeästi. Ravintoloiden nettisivuilta löydät ajankohtaisimmat tiedot. Juvenes ei ota vastaan käteistä, mutta muut maksuvälineet käyvät. Kaikkiin ravintoloihin kannattaa varata pankkikortti mukaan.

Tuki ja terveys

Millaista tukea on mahdollista saada etäopiskelun aikana esim. yksinäisyyteen?

Pääsenkö juttelemaan opintopsykologin kanssa, vaikka yliopisto on kiinni?

 • Opintopsykologit ja muut yliopiston neuvontapalvelut palvelevat normaalisti, mutta tapaamiset siirretään etäalustoille. Kannattaa seurata yliopiston intran tiedotusta!

Palveleeko YTHS tavalliseen tapaan?

 • YTHS:n vastaanottotoiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti ajanvarausten mukaisesti.  Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki ryhmämuotoiset hoidot ovat kuitenkin etäryhmiä lukuun ottamatta tältä keväältä peruttu.
 • Jos olet täysin oireeton, voit tulla vastaanotolle sovittuna aikana. Jos sinulla on vastaanottoaika tai olet varaamassa sellaista, sinulle tarjotaan mahdollisuutta etävastaanottoon kaikissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Etävastanotto on turvallinen tapa tulla asiantuntijan vastaanotolle. Tutustu etävastaanottoon tästä linkistä!

Järjestöt

Mitä tarkoittaa Suomen hallituksen 16.3. ohjeistuksissaan käyttämä “julkinen kokoontuminen”?

 • Valtionhallinnossa ei vielä ole tarkkaa käsitystä siitä, mitä hallituksen julistama yli kymmenen hengen julkisten kokoontumisten kielto käytännössä tarkoittaa. Tilanne on kaikille ennenkokematon. Käytännössä tämä tarkoittanee, että yli kymmenen ihmisen erikseen järjestetyt tapaamiset on kielletty. Normaalissa elämässä saattaa olla kuitenkin samanaikaisesti yli kymmenen ihmistä samassa paikassa esimerkiksi apteekissa tai ruokakaupassa. Näitä ei lasketa julkiseksi kokoontumiseksi. Asioidessa missä tahansa suositellaan kiinnittämään erityistä huomiota käsihygieniaan.

Miten käy yhdistysten yleiskokousten?

 • Yhdistyksen sääntömääräisiä kokouksia on kokoontumiset estävässä pakkotilanteessa mahdollista siirtää myöhempään ajankohtaan. TREYn yhdistysasemassa oleville yhdistyksille on laitettu viime viikolla sähköpostitse tietoa koskien sääntömääräisten kokousten järjestämistä poikkeustilanteessa. Jos jokin asia mietityttää, ota yhteyttä TREYn järjestösektoriin jarjesto@trey.fi . Järjestösektori järjestää viikolla 12 myös kyselytunnin, jonne yhdistysten puheenjohtajat voivat tulla keskustelemaan mieltään askarruttavista asioista.