Löydä oma polkusi yliopistossa

Maanantaina tullessani töihin Hervannan kampuksella vastassa oli odotettu näky. Elämää, haalarit, uudet opiskelijat ja jännittynyt ilmapiiri levisivät tasaisena kerroksena pitkin kampusta. Menin syömään Newton-opiskelijaravintolaan, jossa jono tuli ulos ravintolan ulko-ovista. Onneksi tiesin kyseisen ravintolan jonoon huijauskoodin (kasvisruokalinjaston) ja pääsin luikahtamaan suurimpien nälkäisten tuutori- ja fuksimassojen ohi.

Viidennen vuoden opiskelijana omasta fuksivuodestani on jo vierähtänyt hetki. Aina Orientaatioviikon koittaessa sitä pysähtyy hetkeksi miettimään miltä elämä näytti silloin kun itse oli fuksi – uusi kaupunki, uudet opinnot, uusi koulutusaste. Fukseja on paljon erilaisia, mutta eiköhän kaikilla ole jonkinlainen elämänmuutos takanaan uudet opinnot aloittaessaan.

Saanko minä kavereita? Löydänkö minä juttuni? Onko tämä oma alani? Pidänkö kämpästäni? Tuntuuko täällä ikinä kodilta?

Fuksi, kyllä asiat lutviutuu. En sano että asiat menevät aina tismalleen niin kuin niiden haluaisit menevän, mutta kyllä sinäkin oman polkusi löydät. Ennemmin tai myöhemmin. Niille joilla on sellainen fiilis, että ei ainakaan ennemmin, niin mulla on onneksi antaa pari vinkkiä. (Näitä vinkkejä saavat hyödyntää vapaasti myös vanhemmat opiskelijat.)

– Jos tuntuu ettei omasta tuutoriporukasta löydy kavereita, niin tutustu muihin omalla alalla. Tutustu myös muihin oman alan ulkopuolelta, esimerkiksi Fuksisuunnistuksessa (13.9.) on helppo tutustua muihin fukseihin kaikkialta koko yliopistolta.
– Jos tuntuu ettet ole löytänyt sitä omaa juttua tai samanhenkistä porukkaa, niin suosittelen myös osallistumaan Liikunta- ja Harrastemessuihin (27.-28.9.) rohkeasti. Siellä pääset tutustumaan erilaisiin järjestöihin, joita on muuten TREYn piirissä noin 160. Erityisesti harrastejärjestöissä eri asioista kiinnostuneet ihmiset pääsevät matalalla kynnyksellä tapaamaan toisiaan.
– Jos ala ei nappaa, niin vaihda mahdollisuuksien mukaan seuraavaan. Jos sinulla taas on vaikeuksia, hae tukea. Koululla on paljon ihmisiä jotka ovat valmiita auttamaan kunhan vaan otat yhteyttä.

Autetaan toisiamme etenkin näin ensimmäisten viikkojen aikana. Tsemppiä kaikille koulunalkuun, ja tervetuloa vielä, fuksit! <3

 

Kirjoittaja on Anniina Honkasaari, TREYn hallituslainen, entinen fuksi

Linkkejä ja tukea erilaisiin ongelmiin löydät yliopiston verkkosivuilta.