Nyt ei ole oikea aika mennä Etunurtsille

Suomen suurin Wappu alkoi viime torstaina 15. huhtikuuta, ja valitettavasti jo ensimmäisen viikon aikana Wapun viettäjien keskuudessa on ollut selkeitä puutteita koronalinjausten noudattamisessa. Viime loppuviikon ja viikonlopun aikana suuria määriä opiskelijoita on kokoontunut Hervannan kampuksen etunurmikolle, eikä yliopiston koronarajoituksia tai alueellisia suosituksia, kuten turvavälejä, ole noudatettu.

Suomen suurin Wappu on TREYn järjestämä tapahtumakokonaisuus ja me ylioppilaskunnassa kannamme vastuun omalta osaltamme siitä, että Wappu toteutuu turvallisesti ja vastuullisesti. Tarkastelemme myös omaa toimintaamme esimerkiksi Wapun haalarimerkin myynnin osalta. Wapun tapahtumat järjestetään niin, että niihin osallistuminen on rajoitusten ja suositusten mukaista ja näin ollen myös turvallista. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että jokainen osallistuja kantaa oman kortensa kekoon turvallisuuden toteutumisesta. Yliopiston ja viranomaisten asettamia rajoituksia sekä suosituksia on noudatettava myös Wapun aikana. Suurin osa meistä opiskelijoista onkin esimerkillisesti toiminut ohjeiden mukaan ja haluamme kiittää tästä.

Wapulla on suuri merkitys opiskelijoiden yhteisöllisyydelle ja yksinäisyyden ehkäisemiselle, ja pidämme tärkeänä, että Wappu pystytään järjestämään vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Yli vuoden kestänyt koronatilanne on osunut opiskelijoihin kipeästi ja ymmärrämme tarpeen kohtaamisille. Mikään näistä ei kuitenkaan ole peruste koronarajoitusten rikkomiselle ja siitä koituvalle mahdolliselle terveyden vaarantamiselle.

Opiskelijoiden käyttäytymisestä korona-aikana on keskusteltu paljon, ja nyt on meidän paikkamme näyttää, että opiskelijat toimivat vastuullisesti myös Wappuna. Myös epäviralliset kokoontumiset edustavat yhteisöämme, ja yksittäisten opiskelijoiden toiminta voi heijastua siihen, miten meihin opiskelijoihin sekä opiskelijakulttuuriimme suhtaudutaan.

Korona-aikana opiskelijoiden pääsy kampuksille on ollut rajattua yliopiston linjausten myötä. TREYn tehtävänä on ajaa opiskelijoiden etua ja teemme vaikuttamistyötä muun muassa pandemiaryhmässä, jotta opiskelijat otettaisiin näissä linjauksissa mahdollisimman hyvin huomioon. Rajoitusten rikkominen voi johtaa yliopiston osalta kampusten kulkulupien kiristämiseen ja järjestötilojen sulkemiseen, millä olisi negatiivinen vaikutus opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelijajärjestöjen toimintaan myös Wapun ulkopuolella. Yliopiston sisätiloja saa käyttää vain välttämättömään toimintaan, eikä esimerkiksi Wapputapahtumien yhteydessä tapahtuva toiminta perustele kampusten sisätiloihin menemistä. Turvallisuusohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta jatkossakin kampuksille pääsy on mahdollista opiskelun, järjestötoiminnan ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Opiskelijoiden toiminnalla juuri nyt on myös vaikutus siihen, miten ja millä aikataululla korona-ajasta tullaan palautumaan kampusten avautumisen osalta.

Toivomme, että kaikki opiskelijat noudattavat yliopiston ja viranomaisten koronalinjauksia jatkossa tarkemmin, jotta voimme jatkaa Wapun viettoa turvallisesti. Wapun viettäminen ja Teemunkierroksen suorittaminen on mahdollistettu etänä, joten tartutaan tähän mahdollisuuteen. Wappu on opiskelijan parasta aikaa, ja turvallisesti vietettynä Wappu on juuri se, mitä pitkittyneen koronatilanteen valonpilkahdukseksi kaivataan.

Lue lisää Wapun toteutuksesta Moodle-alustalta.

Ajantasainen tieto voimassa olevista viranomaislinjauksista löytyy TREYn ohjeistuksesta tapahtumista järjestöille ja opiskelijoille.

Bannerin kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto