Nyt on vaihtumassa valta

Pihalla kävellessä tuntee jo tietynlaisen kipakan tuulen. Useimmat ottavat tämän tulevan talven merkkinä. Itselleni tulee kuitenkin ylivoimaisesti yksi asia siitä mieleen – vallan vaihtuminen. Syyskokousten kausi saapuu.

Kutsut sitä sitten vuosikokoukseksi, yleiskokoukseksi tai yhdistyksen kokoukseksi, niin syyskokous on monille yliopiston järjestöintoilijalle vuoden jännittävin hetki. Tässä tekstissä käytetään termiä syyskokous, mutta voit mielessäsi korvata sanan itsellesi sopivammalla termillä.

Kohta saapuva marraskuu on näiden kokousten luvattua aikaa. Kuiskailut kantautuvat järjestötiloissa ja zoom-puheluissa. Hakeekohan tuo ihminen jatkokautta? Tämä tyyppi kiinnostui hallitusinfo-tapahtumasta Facebookissa, hakeeko hän mihin pestiin? Onko tämän henkilön edarivaalikampanjalla syvempiä tarkoitusperiä?

Miksi syyskokoukset/yhdistyksen kokoukset ovat sitten niin kiinnostavia? Siellä pääsee vaikuttamaan hyvinkin konkreettisesti sen yhteisön toimintaan, esimerkiksi toimintasuunnitelman tai talousarvion kautta. Lisäksi henkilövalinnat ovat kiinnostavia ja joskus jopa dramaattisia. Itselläni on ainakin suuri tunneside siihen, kuka tulee tekemään päätöksiä itselleni tärkeässä yhteisössä. Lisäksi vaalit voivat olla erittäin tiukkoja ja itselleni niihin  on tuonut lisäjännitystä itse ehdolla oleminen.

Olen siis fuksivuodesta lähtien ollut koukussa syyskokouksien seuraamiseen. Tämä on hieman kummallista, sillä en ollut ennen yliopistoa toiminut missään luottamustehtävässä tai edes ollut niistä kovin kiinnostunut. Korkein meriittini oli FC Hakan D-junnujen harrastejoukkueen tsemppipelaajapalkinto. Yliopistossa kaikki muuttui. Tarkoitukseni oli antaa järjestötoiminnalle vain pikkusormi, mutta se ahmaisi koko käden. Ja ehkä loputkin mun ruumista.

Itse en ajatellut hakea mihinkään hallitukseen ensi vuodeksi, mikä tuntuu hieman kummalliselta. Ensi vuosi tulisi olemaan ensimmäinen kerta viisivuotisella yliopistourallani, kun hallitusvastuu ei rintaani paina. Aion silti kyllä tehdä asioita yliopistoyhteisön ja ainejärjestöni eteen, mutta otan välivuoden hallituksista ja annan aikaa rakkaimmalle viholliselleni, kandille.

Suosittelen kaikille syyskokouksiin osallistumista ja mahdollista hallitukseen hakua, jos ajatus ollenkaan herättää kiinnostuksen kipinää. Yliopistoyhteisöstämme löytyy kaikille varmasti kiinnostava yhdistys jonka toimintaan astua mukaan!  Tämä elämänvaihe on loistava aika löytää ystäviä, mielekästä tekemistä ja saada myös hyödyllistä kokemusta.Itse olen esimerkiksi melko varma, että olen yhteen harkkapaikkaan päässyt pääasiassa luottamustehtävieni perusteella. Jos mietit mihin yhdistykseen tutustua niin katso TREYn piirissä toimivat yhdistykset sivu, jos harrastustoiminta kiinnostaa!)

Muistakaa myös olla ihmisiä toisillenne, jos lähdette ehdolle. Kuten aiemmin kuvailin, syyskokouksissa on joskus tiukkoja henkilövalintoja ja kaikki eivät aina pääse pesteihin johon kovasti haluavat. Ehdolle lähteminen on monille jo suuri kynnys, joten kannattaa kunnioittaa kaikkia, jotka pistävät itsensä likoon.

Aleksi Niemi, TREYn hallituksen jäsen, joka saapuu paikalle juosten kun valta vaihtuu.