Välitöntä vaikuttamista #sunratkaisu

”Ylioppilaskunnan tarkoituksena on olla jäsentensä yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä.” Näin kertoo yliopistolaki.

Ylioppilaskunnat ovat opiskelijoiden edunvalvojia, joiden tehtäviin kuuluu yhteisön sisäisen arjen pyörittämisen lisäksi myös poliittinen vaikuttaminen. Väite siitä, että kaikki on politiikkaa, pitää varsin hyvin paikkansa. Edunvalvonta on politiikkaa.

Tänä vaalien supervuonna opiskelijaliike on päässyt tekemään politiikkaa oikein kunnolla. Edustuksellisen demokratian avulla on luotu ylioppilaskuntien yhteinen vaaliohjelma, joka kiteytyy Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen opiskelijakuntien liiton yhteiseen #koulutustaprkl –kampanjaan. Kaikki tekemämme vaalivaikuttaminen pohjautuu tämän ohjelman kärkiin; koulutukseen, toimeentuloon, mielenterveyteen ja ilmastoon.

Ylioppilas- ja opiskelijakunnat ympäri Suomen ovat olleet viime viikot ahkerasti puhelimen äärellä. Merkittävimpiä vaalivaikuttamiskeinojamme on ollut soittaa vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat läpi, kertoa heille tavoitteistamme ja kerätä heidän näkemyksensä vaalikärjistämme. On ollut palkitsevaa keskustella ehdokkaiden kanssa, jotka ovat olleet aidosti kiinnostuneita opiskelijoiden asioista, ja jotka ovat pyytäneet lisämateriaalia jälkikäteen perehtyäkseen aiheisiin syvällisemmin.

Puheluiden ohella vaalivaikuttamista on päästy näkemään myös kampuksilla. TREY on ollut Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kanssa kunnianhimoinen järjestäessään massiivisen vaalipaneeleiden sarjan, jossa opiskelijat ovat päässeet mukaan keskustelemaan merkittävistä aiheista. Jos et vielä ole yhdessäkään käynyt, suosittelemme vahvasti suuntaamaan tänään tiedevaalipaneeliin. Ehdokkaita voit käydä myös itse tapaamassa keskustorin vaalimökeillä huhtikuun alussa. Haastakaa ja vaatikaa ratkaisuja suoraan ehdokkailta!

On hyvä muistaa, ettei politiikka ja puoluepolitiikka ole sama asia. Nämä termit menevät ikävän usein sekaisin, kun keskustellaan siitä, millaista politiikkaa opiskelijaliikkeen tulisi tehdä. Vaalikampanja tavoittaa kansanedustajaehdokkaat puolueeseen katsomatta. Kaikki vaikuttaminen on askel kohti tavoitteiden viemistä hallitusohjelmakirjauksiksi. Toivon keskusteluiden olleen niin vakuuttavia, että tavoitteemme muistetaan myös arjen palatessa Arkadianmäelle.

Opiskelijaliikkeen ratkaisu ilmastopolitiikan framille tuomiseen on siis ollut muiden keinojen ohella välitön vaikuttamistyö suoraan ehdokkaisiin. Olemme nostaneet ongelmaa keskusteluun ja vaatineet sitoutumista ongelmanratkaisuun kymmenillä, ellei sadoilla tunneilla puheluita, tapaamisia ja vaalipaneeleita. Tämä, jos jokin, on hyvää politiikkaa ja edistää opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä.

Tiedevaalipaneeli järjestetään 28.3. klo 15-17 Tampereen yliopiston keskustakampuksen Päätalon Juhlasalissa. Lisätietoja täältä.

TREYn #sunratkaisu -juttusarja on osa SYL:n ja SAMOK:n #koulutustaprkl -vaalikampanjaa. Kampanjan kolme kärkeä ovat ilmasto, koulutus ja toimeentulo. Lisätietoa kansallisesta kampanjasta saat täältä. Soittokierron tuloksista voit lukea täältä.