Vuoden 2020 valintakokeet uudelleenjärjestäytyvät pandemian johdosta

Päivitämme tiedotetta tilanteen edetessä.

Tämän kevään valintakokeita ei järjestetä pääsääntöisesti perinteisillä fyysistä läsnäoloa vaativilla pääsykokeilla. Järjestämisen vaihtoehdot ovat tällä hetkellä kartoituksessa, ja kokeet järjestetään digitaalisilla alustoilla. Syynä tähän on pandemiatilanteen vakavuus.

Yliopistoilla on yhteensä noin 250 valintakoetta, jotka koskettavat kymmeniätuhansia hakijoita ja aiheuttavat suurten massojen liikkumista ja eri alueilta saapuvien ihmisten kohtaamisia. Linjauksen ovat tehneet Suomen yliopistojen rehtorineuvoston (UNIFI) opetusvararehtorit. Poikkeustilanteesta huolimatta tavoitteena on, että uudet opiskelijat aloittavat opinnot normaalisti syksyllä.

Näin muutokset vaikuttavat pääsykokeisiin osallistuviin hakijoihin:

  • Muutoksista viestitään Opintopolussa sekä yhteisvalintojen ja korkeakoulujen omilla verkkosivuilla. Lisäksi opintopolussa ilmoittamaa sähköpostiosoitetta kannattaa seurata.
  • Fyysisiä pääsykoetilaisuuksia ei pääsääntöisesti järjestetä, vaan pääsykokeita siirretään esimerkiksi digitaalisille alustoille. Myös verkkokurssit ovat mahdollisia.
  • Pienimuotoisten fyysisten valintakokeiden järjestäminen on mahdollista poikkeustapauksissa varotoimenpiteitä noudattaen, jos ei muuta pystytä tekemään.
  • Todistusvalintaa voidaan lisätä, mutta pelkkään todistusvalintaan ei siirrytä. Valintakokeiden järjestäjät selvittävät tämän vaikutusta valintaperusteisiin.
    • Hakijoiden näkökulma ja kaikkien hakukelpoisten mahdollisuus tulla valituksi huomioidaan vaihtoehtoisissa valintamenettelyissä
  • Yliopistot tiedottavat muuttuneista valintatavoista huhtikuulle suunniteltujen valintakokeiden osalta mahdollisimman pian ja muutoin 30.4. mennessä.
  • Unifi on koostanut kattavan kysymyksiä ja vastauksia osion nettisivuillensa. Pääset selaamaan sitä tästä.

Seuraamme kansallista tilannetta yliopiston kanssa ja tiedotamme aktiivisesti tulevista muutoksista. Tämä tilanne on poikkeuksellinen ja haastava koko yliopistoyhteisöllemme.

Mikäli asia herättää kysymyksiä tai huolta ole rohkeasti yhteydessä TREYhyn. TREYn toimijoiden yhteystiedot löydät TREYn nettisivuilta täältä.

Lisätietoa opiskelijavalintoja koskettavista muutoksista:

Tampereen yliopiston ja Unifin yhteystiedot:

Marja Sutela
Koulutuksen vararehtori
Tampereen yliopisto
puh. +358 40 721 5204
marja.sutela@tuni.fi

Unifi: Kysymyksiä ja vastauksia yliopistojen opiskelijavalinnasta

Petri Suomala
Opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. +358 40 591 8044