Venäjän eilen 24.2. alkanut hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt maailmanlaajuisesti, ja on hyvin inhimillistä, että tämä vallitseva tilanne aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Keräsimme listan asioita, jotka on hyvä pitää mielessä tässä tilanteessa:
- Sotatilanteen herättämät tunteet ovat luonnollisia reaktioita, joiden käsittelyyn tulee varata aikaa. Älä jää yksin ajatustesi kanssa, vaan keskustele läheistesi kanssa toisistanne huolta pitäen.
- Jos tarvitset keskusteluapua, MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.
- Voit jatkaa omaa arkeasi normaalisti. Suomessa on rauha. Noudata viranomaisten ohjeistuksia, jos sellaisia annetaan.
- Ole armollinen itsellesi uutisten seuraamisessa ja pidä taukoja sosiaalisesta mediasta ja uutisista. Pyri välttämään niin sanottua “doomscrollingia” eli ruutuajan käyttämistä liialliseen negatiivisten uutisten vastaanottamiseen.
- Muista lähdekritiikki viestiessäsi tilanteesta sosiaalisessa mediassa. Sotatilanteessa liikkuu paljon disinformaatiota, ja sen levittäminen on yksi modernin sodankäynnin keinoista.
- Vallitseva tilanne ei oikeuta rasismiin, eikä rasismille tule antaa ollenkaan tilaa. Sotatilanne ei ole Suomessa asuvien venäläisten tai venäjänkielisten vika.
Kriisityön asiantuntijoiden neuvoja voi lukea MIELI ry:n sivuilta.
Punaisen Ristin uutinen tilanteen käsittelyn tueksi
Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohje lapsen tukemiseen tilanteen käsittelyssä
Tampereen yliopisto ja muut suomalaiset yliopistot tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, kuten myös Tampereen kaupunki ja Suomen valtio. Tampereen yliopiston erityistilanneryhmä kokoontuu säännöllisesti muodostaakseen tilannekuvaa ja linjauksia, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös korkeakoulujen toimintaympäristöön. Lisätietoja yliopiston erityistilanneryhmästä löytyy Intrasta.
Me Tampereen ylioppilaskunnassa osoitamme tukemme Ukrainalle, kansainvälisille opiskelijoille ja kaikille yhteisömme jäsenille, joita tilanne koskettaa.