Onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa Tampereen yliopistoon!

Tältä sivulta löydät tärkeitä ja hyödyllisiä tietoja joiden avulla pääset vauhtiin opiskelijaelämässä. Olemme koostaneet opintojesi aloituksen tueksi myös Me opiskelijat – TREYn Fuksiopas 2020-2021 -oppaan. Pääset tutustumaan oppaaseen tästä linkistä. Oppaasta löydät tietoa esimerkiksi asumisesta, opiskelijan vastuista ja kansainvälisyydestä. Tutustu oppaaseen kesän aikana!

Tampereen yliopisto on kerännyt sivuilleen kätevän muistilistan opiskelun aloittamista varten. Muistilista sisältää tietoa niin opiskelupaikan vastaanottamisesta, opiskelijakortin tilaamisesta kuin opinnoista ja arjen sujumiseen liittyvistä käytännön asioista. Löydät yliopiston muistilistan tämän linkin takaa.

Ylioppilaskunta

Tampereen ylioppilaskunta (lyhyemmin TREY) on kaikkien 18 000 Tampereen yliopiston opiskelijan yhteinen edunvalvoja, järjestötoiminnan mahdollistaja, palveluntarjoaja ja yhteisöllisyyden rakentaja. Ohjeet jäseneksi liittymiseen löytyvät tämän linkin takaa. Pääset katsomaan tästä linkistä mihin ainejärjestöön kuulut, sekä löytämään uusia harrastuksia ja muita vapaa-ajan aktiviteetteja.

TREYn jäsenenä olet myös muiden suomalaisten yliopistojen opiskelijoiden tavoin Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLin jäsen! Lue SYLin tervehdys uusille opiskelijoille tästä linkistä.

TREYn toimisto sijaitsee Hervannan kampuksen päärakennuksen 1. ja 2. kerroksissa. Toimistolla työskentelevät TREYn hallitus ja suurin osa työntekijöistä.

Opiskelijakorttien ja jäsenpalvelujen osalta voit kääntyä TREYn palvelupisteiden puoleen. Keskustakampuksen palvelupiste sijaitsee Päätalolla tilassa D213 (Alakuppilan ja kaariseinän jälkeen D-käytävän alussa) ja Hervannan kampuksen palvelupiste Päärakennuksen 2. kerroksessa. Palvelupisteiden aukioloajat löydät TREYn nettisivuilta tämän linkin takaa.

Tilaa TREYn uutiskirje tästä linkistä, niin pysyt ajan tasalla tärkeistä uutisista ja tapahtumista! Englanninkielisen uutiskirjeen voit tilata täältä. Uutiskirjeet ilmestyvät perjantaisin puolenpäivän aikaan.

Seuraa ylioppilaskuntaa sosiaalisessa mediassa @treytampere

     

Jokaiselle Tampereen yliopistossa opintonsa aloittavalle opiskelijalle on nimetty opiskelijatuutori. Hän on yleensä saman alan kokeneempi opiskelija, jonka tehtävänä on tutustuttaa sinut alan opintoihin, yliopisto-opiskelun käytäntöihin sekä opiskelijaelämään ja yliopistoyhteisöömme.

Monet tuutorit ottavat jo kesän aikana yhteyttä uusiin opiskelijoihin. Tämä on tärkeää erityisesti tänä vuonna, sillä koronavirustilanteen vuoksi orientaatioviikkojen ja opintojen aloitukseen saattaa liittyä poikkeusjärjestelyjä. Tuutorisi ottaa sinuun yhteyttä viimeistään 17. elokuuta alkavan orientaatioviikon alussa. Sitä ennen suosittelemme, että seuraat yliopiston sekä TREYn viestintää koronavirustilanteesta. Katso lisää tietoa koronaviruksen vaikutuksista yliopistoyhteisön toimintaan TREYn sivuilta tästä linkistä. Muista myös tutustua fuksioppaan tähän osioon. Fuksioppaan löydät tämän linkin takaa.

Tuutorointi järjestetään Tampereen yliopistossa yliopiston, ylioppilaskunnan ja ainejärjestöjen kesken. Jos sinua huolettaa jokin tuutoroinnissasi ennen opintojen alkua, voit olla yhteydessä TREYn tuutoroinnin asiantuntijaan sähköpostitse. TREYn toimijoiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS vastaa terveydenhoidostasi Tampereen yliopistossa opiskelusi ajan.  YTHS:n palveluita voivat käyttää läsnäolevat perustutkintoa suorittavat opiskelijat. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. Lue lisää terveydenhuollosta YTHS:n sivuilta tämän linkin takaa tai TREYn nettisivujen terveys-osiosta täältä. Muista myös tutustua fuksioppaan teksteihin ja YTHS:n esittelyvideoon täällä!

Opintotuki koostuu veronalaisesta opintorahasta, opintolainan valtiontakauksesta ja opintolainavähennyksestä verotuksessa. Opintotuen saaminen edellyttää päätoimista opiskelua ja opinnoissa edistymistä. Opintotukea voi hakea sähköisesti Kelan asiointipalvelussa täältä. Opintotuki myönnetään koko tutkinnon ajaksi kerrallaan yhdeksän kuukauden jaksoissa (1.9–31.5). Kesäajalle (1.6.–31.8.) opintotukea haetaan erikseen.

Lisää tietoa toimeentulosta löydät TREYn nettisivuilta tämän linkin takaa. Muista myös tutustua fuksioppaan teksteihin!

 

Tampereella opiskelijalle on tarjolla monenlaisia asumisvaihtoehtoja varsinaisista opiskelija-asunnoista vapaiden markkinoiden yksiöihin ja kimppäkämppiin. Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti opiskelupaikan varmistuttua. Soluasuntoja saa yleensä nopeiten lyhyempien jonojen vuoksi.

Opiskelijat ovat oikeutettuja yleiseen asumistukeen asumismenojen kattamiseksi. Tukea haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta, jonka löydät täältä. Yleinen asumistuki ei ole sidoksissa opiskeluun tai opintosuorituksiin.

Lisää tietoa Tampereella asuntoja välittävistä tahoista löydät TREYn nettisivujen asumis-osiosta täältä!

 

Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen busseilla pääset liikkumaan kätevästi kaupungissa. Kannattaakin hankkia bussikortti pian! Opiskelijat saavat myös tuntuvan alennuksen joukkoliikenteessä.

Tampereella voi myös liikkua kätevästi pyörällä ja pyöräilymahdollisuuksia kehitetään jatkuvasti.

Lue lisää liikkumisesta Tampereella fuksioppaastasi, jonka löydät täältä!