Edustajistolaiffii

TREYn jäsenten valitsema ylioppilaskunnan korkeinta päätäntävaltaa käyttävä toimielin eli edustajisto on tähän mennessä kokoontunut 13 kertaa. Näiden lisäksi edustajisto on istunut useita iltakouluja, hallintovaliokunnan kokouksia, ryhmien kokouksia ja muita vähemmän epävirallisia tapaamisia. Lisäksi on työstetty toimintaa ohjaavia papereita, kirjoiteltu kannanottoja ja käyty aktiivista keskustelua eri konteksteissa.

Edustajistosta on kasvanut kautensa aikana äärimmäisen hiottu kokonaisuus, joka ei jätä ketään kylmäksi. Toimintaa voisi kuvata jopa melko ammattimaiseksi. Jos Suomessa järjestettäisiin edustajistojen SM-kisat, tämä edustajisto voittaisi koko homman vähintään 49–0. Sekä tyylillä että taidolla. Ja me olemme vasta puolessa välissä kauttamme!

Edustajiston työ pyörähti käyntiin 3.10.2018 lähetetyllä kokouskutsulla, jolla Suvi Parhankangas ja Juha Köykkä kutsuivat TREYn ensimmäisen edustajiston kokouksen koolle. Suora lainaus kokouskutsusta: “Kokouksessa on leipä- ja kahvitarjoilut, mutta kokous voi venyä sen verran pitkäksi, että omiakin eväitä on hyvä ottaa mukaan”. Moni ei ehkä vielä tuossa vaiheessa osannut arvata, kuinka pitkästä venymisestä olisi kyse. Kello 16:00 alkaneen kokouksen päättymisajaksi merkittiin 23:51.

Tuo ensimmäinen kokous antoi hyvin vihjeitä tulevasta. Mikään asia ei vain livahda edustajiston ohi, vaan niistä asioista tehdään pelkästään hyviä ja huolellisia päätöksiä. Päätöksentekoon kuuluu aina kaikkien mielipiteiden kunnioittaminen ja lahjakkaasti argumentoiva keskustelu. Usein tämä tarkoittaa myös melko pitkiä kokouksia. Puheenjohtajana haluan kuitenkin aina keskusteluttaa edustajiston loppuun asti, jotta jokainen saa kunnolla aikaa muodostaa ja ilmaista mielipiteensä asioista. Vaihtoehtona on runnoa asiat nopeasti läpi ja lähteä kotiin aikaisin, mutta varsinkaan näin nuoressa ylioppilaskunnassa se ei mielestäni olisi mitenkään fiksua toimintaa.

Edustajiston puheenjohtajan “oman paikan” löytäminen on ollut haastavin osuus kulunutta vuotta. Mielestäni on ollut helpompaa johtaa 6–8 tuntia kestävät kokoukset. Olennaisin syy tehtävän haastavuudelle on hyvin tuttu monelle TREYläiselle: Kukaan muu ei ole vielä hoitanut tätä pestiä. Ainoat vertailukohdat ovat vanhoista ylioppilaskunnista, mutta nyt kenttä muuttui kerralla reippaasti.

Olennainen kysymys on se, että mihin edustajiston puheenjohtaja sijoittuu suhteessa ylioppilaskunnan toimistoon. Onko edustajiston puheenjohtaja osa toimistoa? Jos on, niin kuinka tiiviisti hän on mukana toimiston arjessa? Mikä on edustajiston varapuheenjohtajien rooli tässä kaikessa? Kuinka edustajiston puheenjohtajisto toimii suhteessa edustajistoon? Voiko rajat piirtää kartalle?

Löysimme mielestäni kohtuullisen hyvin tuon paikan, mutta tekemistä riittää vielä. Marraskuussa valittava edustajiston puheenjohtajisto jatkaa tuota sopivan paikan löytämistä. Tällä kertaa heidät valitaan samaan aikaan hallituksen kanssa. Oma toiveeni on, että hallitus ja edustajiston puheenjohtajisto muodostavat heti tiiviin porukan, joka toimii yhtenäisenä yksikkönä. Hallitus hyötyy edustajiston läheisyydestä, ja edustajisto hyötyy siitä, että heidän edustajansa ovat lähellä hallitusta. Vuoden 2019 edustajiston puheenjohtajisto, olkaa rohkeasti yhtä iso osa toimistoa ja edustajistoa!

Meidän edustajisto on jo nyt tehnyt valtavasti töitä. Pääsäännön hyväksymisestä on päästy ylioppilasmedian perustamiseen asti. Kuitenkin meillä on vielä paljon tekemistä, ennen kuin TREYstä tulee valmis. Jos tämä vuosi on vielä etsitty TREYn suuntia, niin ensi vuonna otamme jo selvästi tukevamman otteen meidän omasta jutusta. Toimintasuunnitelma ja hallituksen valinta täytyy siis tehdä huolella. Näiden suurten päätösten jälkeen pääsemmekin joululomalle, mutta sykähdyttävät edarihetket jatkuvat heti tammikuussa 2020. Asioista päättäminen on vasta alkanut!

Kiitos kaikille panostuksestanne ja kärsivällisyydestänne. Tammikuussa nähdään kokoussalin toisella puolella :)

Edustajiston puheenjohtaja
Veli-Matti Korpelainen