Äänestäminen #sunratkaisu

Käytännössä kaikista meille opiskelijoille tärkeistä asioista päätetään vaaleilla valituissa elimissä. Olipa kyse sitten euroopan parlamentista, Suomen eduskunnasta tai Tampereen kunnanvaltuustosta, kaikissa näissä paikoissa ihmiset tekevät päätöksiä meidän puolestamme.

Yksi opiskelijoiden kannalta isoimpia ongelmia on se, että nuorten ääni on kaukana päätöksenteon ytimestä. Kaupunginvaltuustossa keski-ikä on 47 vuotta, eduskunnassa 51 vuotta ja Euroopan parlamentissa 54 vuotta. Se vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin meitä kuullaan.

Ongelman ydin on siinä, että nuoret eivät äänestä yhtä aktiivisesti kuin vanhemmat ikäluokat. Eurovaaleissa tilanne on kaikkein pahin: 18-24-vuotiaista suomalaisista vain 10% äänesti viime vaaleissa. EU-tasolla linjataan paljon esimerkiksi ympäristöpolitiikasta, ja tällä hetkellä näitä meidän tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeitä linjoja tehdään kuusikymppisten äänestäjien ja edustajien ehdoilla.

Aika moni nuori ajattelee, että ei tiedä politiikasta riittävästi pystyäkseen tekemään äänestyspäätöksen. Meidän viesti on, että kyllä tiedät. Jos mielessäsi on yksikin asia, johon toivoisit muutosta, niin voit etsiä puolueesi ja ehdokkaasi sen perusteella. Tai jos tiedät yhdenkin ehdokkaan tai puolueen, jota et missään nimessä halua äänestää, voit äänestää ihan ketä tahansa muuta. Suomalainen vaalijärjestelmä nimittäin on sellainen, että käyttämätön tai tyhjä ääni on käytännössä ääni kaikille ehdokkaille tasapuolisesti – myös sille inhokillesi.

Äänestämisellä on väliä silloinkin, jos oma ehdokkaasi ei mene läpi. Se on aina viesti ehdokkaalle, että hänen ajatuksiaan tuetaan. Se kannustaa jatkamaan työtä tärkeiden asioiden eteen.

Myös ylioppilaskunnan edunvalvonta tarvitsee tuota samaa tukea. Meidän mahdollisuutemme vaikuttaa päätöksentekoon ja saada opiskelijoiden näkemyksiä kuuluviin on suoraan riippuvainen siitä, millaisia ihmisiä eduskunnassa istuu ensi vaalikaudella.

Joten äänestä. Sillä on merkitystä.

Allianssin nuorten vaalikone, jossa on pelkästään nuorille relevantteja kysymyksiä

Koonti ylioppilaskuntien lobbauskierroksen tuloksista

TREYn #sunratkaisu -juttusarja on osa SYL:n ja SAMOK:n #koulutustaprkl -vaalikampanjaa. Kampanjan kolme kärkeä ovat ilmasto, koulutus ja toimeentulo. Lisätietoa kansallisesta kampanjasta saat täältä.