Kesäkuu on jo pitkällä, ja monet opiskelijat porskuttelevat kesätyössä tai työharjoittelussa. Duunis töis menee omakin kesäni, lukuun ottamatta elämäni ensimmäistä palkallista kesälomaa. Opiskelija-Meerille kesäloma tarkoitti töitä (tai viimeisimpänä gradua ja yliopiston kirjastossa asumista), mutta onneksi lomantynkiä sai pidettyä pitkin vuotta. Vaikka lomailu tulee opiskelijalle tarpeen, ovat kesä- ja osa-aikatyöt, harjoittelut ja kaikenlaiset projektit kuitenkin kultaakin kalliimpia, kun on aika pistää opinnot pakettiin ja siirtyä työelämään.
Korkeakoulujen ja yritysmaailman lähentyminen on monisyinen trendi, joka näkyy yliopistollakin monella taholla. Monille tuttuja kurssisisältöjä ovat kaikenlaiset yrityscaset, ja erilaiset innovaatioalustat kuten Demola ja yliopiston sisäinen SCIL (Smat Carmpus Innovation Lab) tarjoavat mahdollisuuksia päästä kehittämään ratkaisuja organisaatioiden oikeisiin ongelmiin. Työprojektien ja opintojen välimaastossa olevat projektit ovat loistava tapa harjoitella niitä kuuluisia työelämätaitoja ja huomata, mitä valmiuksia omat opinnot antavat – silloinkin kun opintorekisteristä ei löydy tekniikkaa tai kauppatieteitä (sanoo generalistihumanisti kokemuksen syvällä rintaäänellä).
Työelämäcaseista pöhistessä onkin tärkeää muistaa, että elämme monialayliopistossa, jossa opiskellaan kaikkea tietotekniikasta filosofiaan. Joillekin aloille yritysmaailma tai tietynlaiset työtehtävät ovat suora jatkumo, toisille ei niinkään. SIlti kaikki alat ovat arvokkaita ja tarpeellisia, palvelivat ne suoraan elinkeinoelämää tai työllisyystilastoja tahi eivät. Työelämään on tuhansia eri teitä, ja ideaalitapauksessa opiskelijoille on tarjolla monia eri mahdollisuuksia etsiä omaa polkuaan. Monialaisuus voi tässäkin olla siunaus. Ensinnäkin muilta aloilta ja niiden edustajilta voi oppia paljon itsekin, ja toisaalta monialaisessa ympäristössä puuhastelu voi auttaa huomaamaan, mitä taitoja tai näkökulmia oma opiskelutausta tarjoaa. Sivuainevalinnoilla ja toisten alojen kurssikokonaisuuksilla voi laajentaa myös omaa asiantuntijuutta.
TREY on ihanan monialainen, ja toimistollakin edustettuina ovat niin hallintotieteet, automaatiotekniikka, kielitieteet kuin audiovisuaalinen viestintä, muutaman mainitakseni. Osalla hallituslaisista ja työntekijöistä työnkuva liittyy suoremmin omiin opintoihin, monella ei, mutta silti kaikkien eri taustat ja tavat hahmottaa maailmaa rikastuttavat toimiston työkulttuuria ja auttavat ymmärtämään pieniä ja suuria asioita monelta eri kannalta. Se jos mikä on antoisaa!