Oletko yksin ilmastoahdistuksen kanssa? Älä ole!

Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat aiheuttavat monille opiskelijoille ahdistusta* ja vaikeita tunteita. Moreenimedian selvityksen mukaan opiskelijat kokevat paljon esimerkiksi surua, avuttomuutta, vihaa ja pelkoa. Ilmastoahdistuksen käsittelyyn toivotaan myös yhteiskunnan tukea.

Tartuimme tuumasta toimeen ja tarjoamme keväällä 2019 Tampereen yliopiston opiskelijoille ohjatun keskusteluryhmän ympäristöahdistuksen käsittelyyn.

Ryhmän ohjaajina toimivat ympäristöahdistukseen erikoistunut tutkija Panu Pihkala (Helsingin yliopisto) sekä psykologi, psykoterapeutti Riitta Ylikomi. Ryhmän tapaamiset pidetään Tampereella (paikka tarkentuu vielä) 13.3., 27.3., 10.4., 24.4. ja 8.5. klo 10:15-12, ja mukaan mahtuu 12 opiskelijaa. Ilmoittautumisaikaa on maanantaihin 4.3. saakka, ja ilmoittautumaan pääset tästä: Ilmastoahdistus-keskusteluryhmän ilmoittautumislomake.

Ryhmässä pääset

– kuulemaan tutkimustietoa siitä, millä tavoin ympäristöahdistus vaikuttaa ihmisiin
– jakamaan haluamallasi tavalla omia kokemuksiasi ja kuulemaan vertaiskokemuksia
– saamaan tietoa siitä, millaiset keinot auttavat ympäristötunteiden kanssa elämisessä
– vahvistamaan resilienssiä eli kykyäsi säilyä toimintakykyisenä vastoinkäymisissä, ja
– lisäämään keinojasi voida hyvin elämän haasteiden keskellä.

Keskusteluryhmä keskittyy ympäristöongelmien henkiseen ulottuvuuteen eikä käytännön ympäristötoimintaan. Erilaisista toimintamahdollisuuksista on mahdollista keskustella, mutta tässä ryhmässä emme vaadi toisiltamme suuria ympäristötekoja. Ryhmä tarjoaa turvallisen tilan keskusteluun riippumatta siitä, kuinka vahvasti olet tällä hetkellä sitoutunut ympäristötoimintaan, eli olet tervetullut sellaisena kuin olet.

Jos sinulla on kysyttävää ryhmän toiminnasta, kysymyksiisi vastaa TREYn sosiaalipoliittinen asiantuntija milka.hanhela (at) trey.fi, tai Telegramissa @treymilka.

 

* Muistathan, että jos kokemasi ahdistus on voimakasta ja jatkuvaa tai yltyy akuutiksi kriisiksi, oikea yhteydenottopaikka on YTHS tai YTHSn ollessa kiinni Acuta.