Isoi juttui tulos – kurkistus vuoteen 2023

Vuosi 2023 on vierähtänyt käyntiin varsin vauhdikkaasti, ja olen itse valtavan innoissani siitä, mitä tämä vuosi tulee tuomaan tullessaan! Eduskuntavaalit ovat luonnollisesti valtakunnallisesti iso juttu, ja paikallisesti tapahtuu myös kaikkea jännittävää yliopiston seuraavan viisivuotiskauden rehtorin valinnasta ylioppilaskunnan viidenteen juhlavuoteen ja sen tuomiin juhlallisuuksiin.

Vaaleja ja vaikuttamista

Korkeakouluopiskelijoiden eduskuntavaalikampanja julkaistiin maanantaina ja se kantaa nimeä Opiskelijat pois köyhyysrajalta. Kampanjassa Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) vaativat 100 euron tasokorotusta opintorahaan. Kampanjan aikana opiskelijajärjestöt haluavat nostaa keskusteluun vähäisen toimeentulon vaikutukset muun muassa opiskelijoiden hyvinvointiin, mielenterveyteen ja opintojen edistymiseen.

SYL:n eduskuntavaaliohjelmassa on asetettu vaikuttamistavoitteita muun muassa opiskelijoiden aseman ja toimeentulon parantamiseksi, mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi sekä koulutuksen rahoituksen turvaamiseksi. TREY on tavannut viime vuonna eduskuntavaaliehdokkaita aktiivisesti yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) kanssa. Näissä keskusteluissa maksuton ja laadukas koulutus, YTHS:n rahoitus ja kansainvälisten opiskelijoiden asema ovat olleet vahvoina teemoina edellä mainittujen lisäksi. Tänä keväänä eduskuntavaalit tulevat näkymään isosti niin tempauksina kampuksilla, mielipidekirjoituksina mediassa kuin mukaansatempaavina kampanjoina somessa. Sanon keväällä useasti toistettavan lauseen jo nyt: muista äänestää!

Juhlallisuuksia ja tilamuutoksia

Syksyllä TREY on varmasti edelleen oppimaan innokas, vaikka se täyttääkin jo viisi vuotta. Aloitin itse ylioppilaskunnassa yhdistymisvuonna 2018, ja matka tähän päivään on ollut melkoinen. Odotan innolla lokakuun vuosijuhlia, jolloin yhteisömme pääsee juhlimaan vähän isommin takana olevaa taivalta ja ennen kaikkea edessä olevaa kirkasta tulevaisuutta. Juhlavuosi tulee varmasti tuomaan mukanaan muitakin juhlallisuuksia ja toiminnan kehittämistä entistä paremmaksi. Mikä on juhlavuoden Suomen suurimman Wapun teema? Millainen on entistä ehompi Fuksisuunnistus? Onko tämä se vuosi, kun ylioppilaskunnan kokardi viimein saadaan kiinnitettyä lakkiin? Pysy kanavalla saadaksesi vastauksen muun muassa näihin kutkuttaviin kysymyksiin!

Jatketaan vielä hetki kysymyslinjalla! Tiesitkö, että TREY on muuttanut nyt jokaisena toimintavuonnaan? Hallituksen ja työntekijöiden keskustoimisto on muuttanut Pienteollisuustalolta keskustasta Hervannan kampuksen rakennustaloon ja siitä päärakennukseen, ja sekä keskustan että Hervannan palvelupisteet ovat asustelleet muutamassa eri sijainnissa. Viimeisin muutto tapahtui viime viikolla, kun jäsenpalveluasiantuntijamme Helky ja Hervannan palvelutiski muuttivat isompiin tiloihin päärakennuksessa. Blebeijeiltä lahjaksi saatu betonitiski muutti kymmenisen ihmisen voimin, ja tiskin siirtyminen konkretisoi jälleen yhden uuden aikakauden alkua. Seuraavana luvassa on tiskin järjestelyä ja sisustamista viihtyisäksi – siis kohti Ikeaa ja sen yli! Uusi suurempi tila mahdollistaa sen, että opiskelijat voivat myös hengailla rennosti tilassa odottaessaan vuoroaan saada opiskelijakortin tarra, pakettiauton avaimet tai lainalautapelejä.

Tänä vuonna yliopistolla on näytön paikka

Muutoksen tuulet puhaltavat myös yliopistolla, sillä Tampereen yliopistolle valitaan maaliskuussa rehtori seuraavalle viisivuotiskaudelle. Loppuvuodesta myös muussa johdossa tulee vaihtuvuutta, kun provostin, toisen vararehtorin ja dekaanien toimikaudet päättyvät. Rehtorin valinta on ymmärrettävästi herättänyt yhteisössä keskustelua – ja hyvä niin, onhan rehtori merkittävässä asemassa yliopiston suunnan näyttäjänä ja yhteisön yhteentuojana tai jakajana. Ylioppilaskunta toivoo rehtorilta yhteisömme kuuntelua ja yhdistämistä sekä työhyvinvointiin panostamista, sillä yliopistojen yhdistymisen kasvukipujen, koronan ja yhteistoimintaneuvottelujen jäljiltä yhteisössämme on ymmärrettävää väsymystä, turhautumista ja tyytymättömyyttä.

Olen itse ylioppilaskunnan työntekijöiden luottamushenkilö ja mukana työsuojelutiimissä, joten lienee selvää, että minua kiinnostaa myös suuresti mitä yliopiston henkilöstön puolella tapahtuu koskien työntekijöiden asemaa ja työhyvinvointia. Olen varsin huolissani yliopiston viimeisimmän työhyvinvointitutkimuksen ja pääluottamushenkilöiden raporttien tuloksista. 54 % vastaajista ei suosittelisi yliopistoa työnantajana, ja alle kolmannes henkilökunnasta kokee, että annettujen työtehtävien suorittamiseen on riittävästi työaikaa käytettävissä. On selvää, että johdon on tartuttava korjausliikkeisiin ansaitakseen jälleen yhteisön luottamuksen, parantaakseen yliopiston asemaa työnantajana ja korjatakseen koronapandemian, yt-neuvotteluiden ja tilavähennysten jättämän särön yhteisöömme. Siinä varmasti riittää tehtävää, ja ylioppilaskunta tuo mielellään opiskelijoiden näkemyksiä kehittämistyöhön.

Toi tämä vuosi mukanaan mitä tahansa iloja, suruja, vaikeuksia tai voittoja, varmaa on, että ylioppilaskunta tulee olemaan opiskelijoiden äänekäs puolustaja ja edunvalvoja. Ainoa pysyvä asia on muutos – ja se, että TREY on täällä aina opiskelijoita varten.

 

Kirjoittaja on TREYn viestinnän ja vaikuttamisen asiantuntija, joka on muutaman viikon päästä ollut töissä ylioppilaskunnassa viisi vuotta, eikä vaihtaisi päivääkään pois.

 

Lisäluettavaa:

Korkeakouluopiskelijat vaativat 100 euron tasokorotusta opintorahaan (SYL verkkosivut 23.1.2023)

SYL:n eduskuntavaaliohjelma on julkaistu (SYL verkkosivut 27.04.2022)

Pääluottojen selvitys yt-neuvottelujen vaikutuksista: työkuorma ja eettinen stressi kasvoivat, palvelut heikkenivät (Intra 7.11.2022)

Vain 17% työntekijöistä suosittelisi tampereen yliopistoa työpaikkana (Visiiri 2.1.2023)

Tampereen yliopiston työhyvinvointikysely 2021 (Intra 9.9.2022)