Kohti Euroopan yliopistoa

Euroopan unionissa tapahtuu tällä hetkellä kummia. Iso-Britannia poistui unionin vahvuudesta vasta muutama päivä sitten, ja uutisoinnin mukaan samalla poistui melkoinen määrä viskiä ja lampaita. Unionin tappiot eivät kuitenkaan rajoittuneet niihin, sillä ulkopuolelle jäi myös osa Euroopan parhaimmista yliopistoista. Onneksi toisaalla eurooppalainen yhteistyö sen kun jatkaa tiivistymistään: yliopistomme kuuluu ECIU-yliopistoverkostoon, joka sai viime vuonna alkaneelle uudelle hankkeelle viisi miljoonaa euroa Euroopan komission rahaa. Hankkeen avajaisia vietettiin viime viikolla, ja siellä pohdittiin muuan muassa sitä, miltä yliopistokoulutus näyttää 10–15 vuoden päästä.

ECIU-verkoston akronyymi tulee sanoista European Consortium of Innovative Universities. Verkostoon kuuluu yhteensä 12 yliopistoa ja se ulottuu aina Norjan Stavangerista Etelä-Euroopan Barcelonaan ja Meksikon Monterreysta Liettuan Kaunasiin. Verkoston kunnianhimoisena tavoitteena on kulkea kohti eurooppalaista yliopistoa, joka mullistaisi koko oppimisen tavan. Suuria sanoja siis! Mullistus tässä yhteydessä tarkoittaa niin sanottua haastepohjaista oppimista (challenge-based learning). Haasteet ovat yhteiskuntamme todellisia ongelmia, joihin etsitään ratkaisuja monikansallisten ja monitieteisten opiskelijatiimien voimin. Hanke on hyvin lähellä käytännön työelämää, sillä haasteet tulevat julkiselta sektorilta tai yritysmaailmasta. Ehkä tulevaisuuden yliopisto näyttääkin juuri tältä: yhteydet käytännön työelämään tiivistyvät ja monikulttuurinen yhteistyö lisääntyy.

Kansainvälisten asiain ja vaikuttamisen asiantuntija Anne Mäki-Rahkola

Opiskelijoille ECIU-hanke tarkoittaa sekä mahdollisuutta osallistua haasteiden ratkaisuun että lähteä lyhyempiaikaisille liikkuvuusjaksoille. Jos et siis syystä tai toisesta halua lähteä vaihtoon koko lukukaudeksi tai -vuodeksi, hanke tarjoaa tilaisuuksia kansainvälistymiseen myös sinulle. Ja usko pois, vaikka kansainvälisen yhteistyön ajat saattavat näyttää tällä hetkellä huonoilta, tulevaisuudessakin kykyä monitieteiseen ja -kulttuuriseen kanssakäymiseen tarvitaan.