Kun vaalien aika on, niin saavuthan

Lauantai-iltana 6.3.2021 jo jonkin aikaa huhuttu päätös tuli julkiseksi: huhtikuulle suunnitellut kuntavaalit siirtyvät kesäkuuhun pahenevan koronatilanteen vuoksi. Päätöksen kuultuaan on helppo kysyä, miksi päätös tehtiin vain viisi viikkoa ennen vaalipäivää. Ymmärrettävästi rokoteprosessi ja uudet virusmuunnokset ovat ravistelleet maailmaa joka viikko, joten ennakointi on ollut todella vaikeaa.

Äänestäminen on yksi demokratiamme ja kansalaisyhteiskuntamme kulmakivistä. Äänestämällä kuntavaaleissa annamme luottamuksemme sille ehdokkaalle ja hänen edustamalleen puolueelle, jonka katsomme tekevän meille mieluisimpia päätöksiä kaikkien kuntalaisten eteen. Kunnan- tai kaupunginvaltuuston mandaatti tehdä näitä päätöksiä riippuu täysin siitä, kuinka moni kuntalainen on antanut luottamuksensa kyseisille vallankäyttäjille. Toivottavasti kesäkuussa äänensä käyttämiseen ei liity terveydellisiä riskejä, vaan jokainen, joka tahtoo ääntään käyttää, pystyy siihen vaivatta ja vailla huolta äänestämisen turvallisuudesta.

Käsillä olevat kuntavaalit ovat erityisen hankalat nuorille ja ensi kertaa ehdolla oleville. Vaalikampanjoinnin ydintä on ihmisten kohtaaminen, keskustelu äänestäjien ja muiden ehdokkaiden kanssa sekä tunne siitä, että vaikuttamista tehdään yhdessä muiden kanssa. Vaikka olemme oppineet elämään elämäämme videopuheluiden avulla, ei etäyhteyksien avulla voi katsoa toista silmiin, antaa tsemppaavaa ylävitosta tai innostua keskustelusta niin, että puheensorina täyttää koko tilan. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen kokemukset ovat vaalityölle ja kampanjoinnille todella tärkeitä.

Blogin kirjoittaja Venla ja ote tekstistä

Monet nuoret ovat saaneet vaaleissa hyvän tuloksen erityisesti keskustelun ja äänestäjien kohtaamisen avulla. Hyvin harvan nuoren tulotaso riittää kalliisiin lehti- tai bussimainoksiin, tai somenäkyvyyden ostamiseen. Nyt paperinkeräykseen vietävät, väärällä vaalipäivällä varustetut materiaalit saattavat romuttaa monen nuoren ehdokkaan koko vaalibudjetin. Sosiaalinen media on tietysti loistava kampanja-alusta, mutta kaikilla ei ole tarvittavia työkaluja tai poikkeuksellisen vahvaa henkistä kanttia ajoittain raadollisten somekeskustelujen käymiseen.

Kulunutta vuotta on jatkuvasti eletty ajatuksella siitä, että pian tämä kaikki on ohi. Jatkuvat takapakit koronatilanteen kehittymisessä, joista vaalien siirto on yksi oire, kuluttavat myös kuntavaaliehdokkaiden jaksamista. Kaksi kuukautta lisää kampanjointia voi olla vahingollista läpi päässeiden valtuutettujen edustavuuden kannalta. Vaarana on, että eniten näkyvyyttä saavat haalittua lopulta ne, joilla on varaa käyttää suuria summia rahaa kampanjointiin, tai joiden elämäntilanne on sellainen, että uutta palkatonta vapaata voi pyytää helposti työnantajalta kesäkuun tiivistä kampanjointia varten. Tällaisessa dystopiassa valtuuston edustavuus kärsii, eikä päätöksissä välttämättä muisteta nuorien, opiskelijoiden tai muilla tavoin aliedustettujen ryhmien kohtaamia haasteita.

Mitä tälle asialle voi tehdä? Miten voin auttaa tuntemiani kuntavaaliehdokkaita? Jos tunnet nuoria ehdolla olevia, laita heille kannustava viesti, jossa kerrot arvostuksestasi hänen tekemäänsä työtä kohtaan. Lahjoita rahaa nuoren ehdokkaan vaalikampanjaan. Kysy voitko auttaa muilla tavoin. Muistuta tuttujasi vaalipäivien lähestyessä äänestämisen tärkeydestä. Muista, että ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, vaikka toisessa kaupungissa. Äänestä nuorta ehdokasta.

– Venla Monter, pääsihteeri