Suomen ylioppilaskuntien liiton, SYL:n, liittokokous järjestettiin 15.-16.11. Lahdessa. Liittokokouksessa valtaa käyttävät ylioppilaskuntien delegaatiot, joiden koko määräytyy ylioppilaskunnan mukaan. Kokouksessa päätetään SYL:n tulevan vuoden toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja muista toimintaa ohjaavista dokumenteista, sekä valitaan liitolle uusi hallitus.
Takana on pitkä, palkitseva ja inspiroiva liittokokous. 139 delegaattia, 22h kokoustamista, 12 kertaa TREYläinen puhujanpöntössä, 11 TREYn muutosesitystä ja yksi Paavo SYL:n hallituksessa.
Mä en varmaan koskaan ole ollut ylpeämpi meidän ylioppilaskunnasta. Voisin heti alkuun lainata erään delegaattimme sanoja: ”Siis tiedättekö sen giffin mis se jäbä on suu ihan pyöreenä silleen WOOOOOOOOO, se on mä täs koko ajan”. Näin hän kuvaili liittokokousta lähes heti sen alettua. Liittokokous alkoi käytännön asioiden jälkeen poliittisilla puheenvuoroilla, eli parin minuutin puheenvuoroilla, jonne kuka vaan sai mennä puhumaan mistä vaan. Kolme ensimmäistä puhujaa olivat TREYstä, ja näihin puheisiin ylläolevalla lainauksella viitattiin.
Puhumassa kävi niin vanhoja liittarikonkareita, kuin täysin uusiakin. Oli hieno tunne astella puhujanpöntön taakse ensimmäisenä puhujana, vaikka olinkin liittokokouksessa ensimmäistä kertaa. Vielä hienompaa oli kuulla toinen toistaan inspiroivampia puheita. Vaikka välillä tuntuu ettei missään ole mitään järkeä ja kaikki on ibusalin sanoin pilalla, oli ihan mieletön tunne nähdä, että nuorissa todella on se tulevaisuus. Erilaiset ihmiset erilaisista taustoista ja erilaisilla mielipiteillä kunnioittivat toinen toistaan ja debatoivat niin, että muutkin saivat ehkä uusia näkökulmia omaan ajattelutapaan. Just tää on hienointa liittokokouksessa. Se on paikka, jossa pääsee haastamaan muita ja jossa voi tuoda mielipiteensä esiin. Katsokaa minuuttikin eduskunnan täysistuntoa ja miettikää, mitä Suomessa saataisiin aikaan jos tällainen malli toimisi valtakunnan politiikassakin.
Liittokokous on kuitenkin keskustelun lisäksi myös päätöksentekopaikka. Ensimmäisenä päivänä päätettävistä asioista käydään alustavaa keskustelua ja sitten asiat jaetaan työryhmille tarkempaan käsittelyyn. Tänä vuonna työryhmiä oli neljä: talous ja hallinto, koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka ja kansainväliset asiat. Työryhmät ovat delegaateille merkittävin paikka vaikuttaa lopullisiin päätöksiin, sillä siellä esitetään muutoksia, poistoja ja lisäyksiä SYL:n hallituksen valmistelemiin dokumentteihin. TREY onnistui erinomaisesti työryhmissä ja sai ajettua läpi lähes kaikki tavoitteensa, joista esimerkeiksi voisin nostaa koulutuksen maksuttomuuden puolustamisen, valtakunnallisten harjoittelutukikäytänteiden suosituksen laatimisen ja monia tapoja joilla SYL voi tukea paremmin ylioppilaskuntien toimintaa. Työryhmien jälkeen SYL:n hallitus käsittelee työryhmien äänestysten tulokset ja laatii lopullisen esityksen dokumenteista. Mikäli jotkin esitykset eivät mene läpi, käyttää ylioppilaskunnat lopullista valtaa lauantain suuren salin käsittelyssä. Liittokokouksen toinen päivä onkin siis melkoista sykkimistä, sillä siellä äänestetään ripeällä tahdilla kymmeniä päätöksiä.
Dokumenttien lisäksi päätösvaltaa käytetään myös hallituksen valinnassa. Ylioppilaskuntien aloitteesta hallitusvalinta oli tänä vuonna hieman erilainen ja moni ilmoittikin etukäteen, ettei aio neuvotella äänestyksistä. Suuri muutos oli myös se, että tänä vuonna puheenjohtaja valittiin jo perjantaina, loppu hallitus lauantaina. Vaikka delegaateille päivät ovat pitkiä, on päivät varmasti vielä pidempiä ehdokkaille, sillä lyhyet yöunet, pitkät päivät ja pitkään kestänyt jännitys purkautui vasta lauantaina kuuden aikaan illalla. Pääsihteerimme Venla Monter toimi yhtenä ääntenlaskijoista, enkä vieläkään käsitä miten hän sai pidettyä naamansa peruslukemilla tuloksen julkaisuun saakka: TREYn ikioma aina aurinkoinen Paavo Antikainen valittiin SYL:n hallitukseen.
Vaikka nukuinkin iltaan asti liittaristapaluun jälkeen, en malta odottaa jo seuraavaa liittaria.
TREYHEM.
– Annika Nevanpää, ensikertalaisdelegaatti ja toinen delegaation puheenjohtajista