TREYn puheenjohtajan Nooran puhe Järjestöstartissa

Arvon järjestötoimijat, ilo nähdä teitä näin paljon täällä. Jos minulla olisi nyt hattu, nostaisin sitä teille siitä, että olette lähteneet vapaaehtoistyöhön meidän opiskelijoiden hyväksi. 

Kävin itse ensimmäistä kertaa järjestöstartissa harmillisesti vasta viime vuonna, vaikka siitä olisi varmasti ollut jo aiemminkin paljon hyötyä minulle. Lähdin järjestötoimintaan alun perin mukaan, kun minulle soitettiin oman ainejärjestöni Vostokin syyskokouksesta 2019. Puhelussa kaverini kertoi, että Vostokilla olisi tarve kansainvälisyydestä vastaavalle hallituslaiselle. Lähdin mukaan ujona fuksina ja nyt yli neljä vuotta myöhemmin saan seisoa tässä TREYn puheenjohtajana. En ollut aiemmin elämässäni lähtenyt mukaan minkäänlaiseen oppilas- tai opiskelijakuntatoimintaan peruskoulussa tai lukiossa. En siis tiennyt ollenkaan, miten kokous toimii tai mitä minun oikeastaan pitää hallituslaisena tehdä.  

Onneksi tätä hommaa ei tehdä yksin. Muistakaa siis tukea ja auttaa toisianne sekä pitää mielessä erityisesti tänään, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Täällä pääsette oppimaan toivottavasti juuri niitä taitoja, jotka hyödyttävät teitä paitsi tänä vuonna myös myöhemmin elämässä. Sen lisäksi, että järjestötoiminta antaa itselle paljon, on tämä koko skene aivan uskomattoman tärkeä osa yliopistoyhteisöä.  

TREYn hallitus tapasi muutama viikko sitten brittiläisiä ylioppilaskunta-aktiiveja täällä Tampereella. Yksi heistä kysyi, miksi opiskelijat Suomessa ja suomalaiset ylipäätään ovat niin onnellisia. Suomihan on tunnetusti maailman onnellisin maa. Ensin totesin puoliksi vitsaillen, että ei me kyllä itsekään ymmärretä, miksi ollaan onnellisimpia. Lieköhän joku tilastovirhe? Opiskelijat ovat jatkuvasti vaikeammassa tilanteessa esimerkiksi taloudellisten haasteiden sekä opintojen ja työn tasapainoilun kanssa. Tulevaisuus myös huolestuttaa monia maailman epävakaan tilanteen takia. On kuitenkin ainakin yksi osa-alue, jossa meillä Suomessa opiskelijat loistavat: järjestötoiminta. Suomi on yhdistysten luvattu maa, josta jo meidän ylioppilaskunnan alaiset 170 järjestöä ja kiltaa on aika hyvä esimerkki. 

Koenkin, että juuri järjestötoiminnasta saatava yhteisöllisyys, vertaistuki ja ystävien löytäminen tukevat meidän opiskelijoiden hyvinvointia. Toimittepa siis missä tahansa pestissä tänä vuonna missä järjestössä tahansa, juuri sinun antamasi panos on todella arvokas. Valtava kiitos, että olette kaikki tekemässä osanne toistenne hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Toivotan näillä sanoin teille antoisia keskusteluja ja työpajoja. Nähdään sitten jatkoilla! 


Bannerin kuva Noorasta: Anriika Kauppi / Visiiri