Etsin äskettäin sähköpostini Saapuneet-kansiosta jotakin pikkuinfoa ja törmäsin sattumalta ensimmäiseen yliopistolaisille välitettyyn ohjeistussähköpostiin koronavirusta koskien. Sen kilahtamisesta postilaatikkoon alkaa olemaan tasan vuosi aikaa.
Myönnettäköön, että koronasta puhuminen ja kirjoittaminen on blogitekstinä kaikista matalimman aidan ylittämistä. Olen kuitenkin itse optimistinen tilanteen paranemisen suhteen. Työnkuvani myötä tulen ajatelleeksi paljon puolen vuoden päässä häämöttäviä loppukesän päiviä ja sitä fillistä kun uudet opiskelijat virtaavat kampuksille tuutorien johdattamana. Viime vuonna tilanne oli luonnollisesti erilainen, eikä kenelläkään meistä ole vielä varmuutta elokuun 2021 tilanteesta. Kalenteri ei kuitenkaan vedätä kertoessaan sen olevan jo “melkein” nurkan takana.
Oli koronavirustilanne mikä hyvänsä, yliopisto vastaanottaa loppukesästä suuren joukon uusia kasvoja orientaatioviikkojen käynnistyessä 23. elokuuta. Tuosta joukosta noin 1000 opiskelijaa tulee opiskelemaan yliopiston englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin tai opiskelijavaihtoon ulkomaisista yliopistoista. Määrä on kokonaisuudenkin huomioiden merkittävä; noin neljännes kaikista aloittavista opiskelijoista luetaan kv-tutkinto-opiskelijoiksi tai vaihto-opiskelijoiksi. Yliopistolla ja yhteisöllämme on vastuu auttaa heidät matkaan opintopoluillaan ja toivottaa jokainen tervetulleeksi osaksi tamperelaista opiskelijakulttuuuria.
Tärkeässä osassa tuota vastuunkantoa ovat yliopiston kansainväliset opiskelijatuutorit. Kyselyissä ja muissa palautekanavissa kv-tuutorit saavat toistuvasti paljon kiitosta uusilta opiskelijoilta, ja heidän työtään pidetään suuressa arvossa. Kv-tuutorien rekrytoiminen on kuitenkin vaikeampaa kuin suomalaisten tutkinto-ohjelmien tuutorien. Tätä tilannetta pyrimme ylioppilaskunnassa korjaamaan yhdessä yliopiston ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Yhtenä ongelmana saattavat olla kv-tuutorointia koskevat stereotypiat.
Kv-tuutorointi on mahtava mahdollisuus kerätä kansainvälistymiskokemusta poistumatta Tampereelta. Yliopistoon saapuu opiskelijoita kaikkialta maailmasta, joten tuutorointitoiminta on todellinen kulttuurien kohtaamispaikka, josta on iloa kaikille siihen osallistuville opiskelijoille. Tästä kertovat myös tuutoreilta kerätyt palautteet. Toiminnassa on luonnollisesti parannettavaa – pyrimme esimerkiksi kehittämään ainejärjestöjen kv-toimintaa ja englanninkielisen osallistumisen mahdollisuuksia yhdessä opiskelijajärjestöjen toimijoiden kanssa – mutta se on koettu yleisesti ottaen todella hyödylliseksi ja mielekkääksi niin tuutorien kuin kv-opiskelijoidenkin toimesta. Vuonna 2021 kv-tuutorointia pyritään ylioppilaskunnan toimesta kehittämään entisestään, ja siksi se on otettu osaksi TREYn toimintasuunnitelmaa. Tämän vuoden kv-tuutorina pääset mukaan vaikuttamaan toiminnan tulevaisuuteen.
Kv-tuutorihaku syksylle 2021 on käynnissä vielä tulevan viikonlopun. Mukaan pääset hakemaan täyttämällä hakulomakkeen TREYn verkkosivuilla. Oli oma tutkinto-ohjelmasi ja kampuksesi mikä tahansa, sinulla on mahdollisuus osallistua kv-tuutorointiin ja uusien opiskelijoiden auttamiseen. Tärkeimpiä ominaisuuksia kv-tuutorille on halu auttaa. Muut taidot opit koulutuksissa tai työn ohessa. Emme esimerkiksi etsi täydellisiä englannintaitajia, vaan pärjäät kouluenglannilla varsin hyvin.
Tulevat kuukaudet tulevat olemaan koronan vuoksi haastavia ja epävarmoja. Voit kuitenkin tehdä osasi yhteisömme jäsenten hyvinvoinnin hyväksi. Uudet opiskelijat, erityisesti ne, jotka muuttavat muualta Suomeen, ovat meitä muita haastavammassa asemassa opetellessaan uuden yliopiston, kaupungin ja monen osalla maan tavoille. Mitä paremmin takaamme fuksien hyvinvoinnin, sitä parempi tulevaisuus yhteisöllämme on. Loppujen lopuksi poikkeusjärjestelyt ovat vain hidaste, eivät este auttaa jokaista uutta opiskelijaa.
Loppukesän aurinko lämmittää puistoja ja pihoja myös vuonna 2021.