Go west, young student

Harvassa ovat ne tavat, joilla pääset muuttamaan toiseen maahan määräajaksi yhtä helposti, halvalla ja joustavasti kuin lähtiessäsi vaihto-opiskelijaksi. Kustannustehokkuuden lisäksi vaihto-opiskelu tai ulkomaan harjoittelu opettaa, kasvattaa ja avartaa maailmankatsomusta ainutlaatuisella tavalla.

Yleensä vaihto-opiskelua käsittelevät tekstit keskittyvät hehkuttamaan uusien kavereiden, elämysten, bileiden, vaihtariyhteisön ja matkustamisen hohdokkuutta. On totta, että toisin kuin matkustaessa, vaihdossa pääsee kokemaan paikallista arkea ja kohtaamaan ihmisiä heidän jokapäiväisten toimiensa parissa. Tämä kulttuuriin sukeltaminen voikin tarjota täysin erilaisen perspektiivin nähdä oma maailmansa ja kotipaikkansa.

Arkielämän tapojen lisäksi vaihdossa tutustuu vieraan maan kulttuuriin, uskontoihin ja politiikkaan. Itselleen vieraassa yhteiskunnassa pääsee itse tarkastelemaan uusia asioita ulkokehältä, kiinnittäen huomiota myös sellaisiin epäkohtiin ja ongelmiin, joista paikalliset eivät välttämättä ole tietoisia. Toisaalta se, mikä on ennen ollut itselle itsestäänselvää muuttuukin tarpeettomaksi, ja ne maut, hajut ja tunteet, joista ei ollut ikinä kuullutkaan, vievätkin mukanaan. Tällaiset kokemukset koukuttavat, ja moni saattaa palata vaihtomaahansa myöhemmin, esimerkiksi töihin.

Moni ulkomailla asunut pystyy varmasti samaistumaan siihen kiitollisuuden tunteeseen, jota arkipäiväiset asiat, kuten maukas ja juomakelpoinen kraanavesi (joka tulee yhdestä hanasta), toimiva julkinen liikenne (joka lopulta saapuu, vaikka olisi vähän myöhässä), sujuva sähköinen asiointi (ei tarvitse täyttää lomakkeita kolmena kappaleena) tai rajaton ja nopea internet-yhteys kaikissa kodin laitteissa, aiheuttavat. Siksi Suomeen on kiva palata, vaikka osa sydämestä jäisikin ulkomaille.

Vaikka kansainvälistyminen houkuttelisi, voi puoli vuotta tai vuosi tuntua pitkältä ajalta viettää ulkomailla vaihdossa tai harjoittelussa. Kansainvälistyminen kuitenkin on, näin ainakin väitän, parasta kokemusta tulevaisuuden työelämän ja muunkin elämän haasteita varten. Kansainvälistyä voi myös kotona: esimerkiksi lähtemällä mukaan kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointiin tai kansainväliseen järjestötoimintaan. Tähän on Tampereen yliopistossa hyvät mahdollisuudet, kiitos aktiivisen opiskelijayhteisön ja yliopiston tuen.

Menit sitten kansainvälistymään länteen, itään tai vaihto-opiskelijoiden pubivisaan, se kannattaa. Myöhemmässä elämässä kun kovin harvoin tulee samanlaista mahdollisuutta lähteä elämänsä seikkailulle.

– Kirjoittaja oli vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa keväällä 2017