Haetaanko ensin kahvia?

Arki on jännittävä asia.

Ei ole väliä latooko vanerikerrosten väliin liimaa 12 tunnin työvuoroissa, huomaako yhtäkkiä asuvansa uudenlaisessa kulttuuriympäristössä Itävallassa tai syökö koko lomaviikon ajan ulkona. Äkkiä käy niin, että toiminta tuntuu arkiselta. Eikä tämä ole huono juttu. Samanlaisena toistuvat elementit luovat elämään turvaa ja varmuutta, kun joka päivä ei tarvitse aloittaa pohtimalla mistä tänään saa aamupalaa. Järjestöasiantuntijana tämä tarkoittaa, että työpisteelle saavuttuani tiedän jo valmiiksi, että toinen näytöistäni täytyy käynnistää aamulla kahdesti ja edellisenä iltana tulleisiin sähköposteihin on parasta vastata saman tien. Tiedän, mitä työkaluja tulen päivän aikana tarvitsemaan, ja tiedän, että niistä yksi merkittävin tulee tänäänkin olemaan kahvi.

Kahvilla on toimistotyössä monta käyttötarkoitusta, mutta yhden asian haluan selventää heti: se ei korvaa lepoa kuin äärimmäisen poikkeuksellisessa tilanteesta.

Kahvi merkitsee hetken tuumaustaukoa, kun ei tiedä tarttuisiko seuraavaksi syksyn Harrastemessujen julisteen luonnosteluun vai käymään läpi PRH:n uusinta y-tunnuksiin liittyvää muutosta. Parasta työssäni ovat suuret Järjestöstartin ja Järjestökahvien kaltaiset koulutuspäivät, jotka keräävät yhteen kaikki TREYn järjestöt. Luonnollisesti koulutuspäivään kuuluu kahvitauko. Jos aika ei kulu uunituoreiden roll upien ja beach flagien kasaamisessa, on kahvitauolla aikaa vaihtaa ajatuksia päivän teemoista tai yleisesti järjestötoiminnasta. Paljon työstäni perustuu siihen, että tiedän mitä järjestöille kuuluu: millaisia terveisiä viemme seuraavaan tapaamiseen tilapalveluiden kanssa tai mitä lisään nettisivuille projektituen UKK:iin.

Kahvi merkitsee toistuvaa turvallisuutta ja lämpöä. Se muuntuu sunnuntaiaamun rentouttavasta kokemuksesta työpäivän kädenlämmittimeksi. Tapaamiset kahvi- tai teekupillisen äärellä voittavat aina sellaiset, joista kahvi puuttuu, ja juotavan tarjoaminen on eräänlainen tapa sanoa ”tervetuloa, ole kuin kotonasi”.

Joka kerta, kun saan viestin tai tapaamispyynnön jossa kysytään apua järjestön ongelmatilanteisiin tai vinkkejä toiminnan kehittämiseen, tunnen onnistuneeni. Me toimistolla olemme ihan oikeasti olemassa jokaista opiskelijaa varten, ja ilahdun kun tästä osataan ottaa kaikki irti. Toimistolle saa aina tulla juttelemaan, kyselemään ja kahville.

– Tuulia

 

Kirjoittaja on juuri ostanut uuden kahvimyllyn.