On ok ottaa rennosti

Opiskelija – robotti, joka jaksaa painaa aamusta iltaan, vai sittenkin ihminen, joka voi tuntea inhimillisiäkin tunteita, kuten väsymystä ja uupumusta?

Opiskelijoiden hyvinvointi on puhututtanut pitkin kesää ja syksyä, ja ihan syystä. Yhä useampi opiskelija väsyy opinnoissaan ja noin 30 %:lla on ongelmia mielenterveyden kanssa. Ahdistumisen syykään ei ole mitenkään kaukaa haettu; odotukset opintoja kohtaan kiristyvät jatkuvasti, käytettävissä olevat tukikuukaudet vähenevät, ja paineet siirtyä työelämään jossa töitä ei ole ovat kasvaneet niin isoiksi, että kaiken keskellä alkaa olla vaikea selvitä.

Miten tässä tilanteessa sitten pääsee eteenpäin? Deadlinet paukkuvat toisensa perään, kurssisuorituksia pitäisi saada, jossain vaiheessa se kandi ja gradu ja diplomityökin pitäisi kirjoittaa.

Haluan aloittaa sanomalla, että on aivan ookoo myöntää olevansa väsynyt. On ok sanoa, että nyt ei pysty tai jaksa. Armollisuutta on hyvä suoda muille, mutta välillä hankala itselle. Siihen me juuri kompastumme; odotamme itseltämme täydellisyyttä. Sellaista, mihin muiden ei oleteta yltävän.

Tiedän, että on hankalaa nostaa kädet ilmaan ja sanoa että nyt ei onnistu. Joskus hävettää ajatella, että minä en osannut, minä epäonnistuin. En ollut hyvä opiskelija.

Tiedätkö mitä? Et ole epäonnistunut. Me kaikki painimme samojen asioiden äärellä; sitä se opiskelijan elämä on. Välillä jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta, josta on hankala päästää irti. Koska me teemme parhaamme. Sinä teet parhaasi.

Aina ei pääse eteenpäin vain toteamalla että nyt otetaan iisimmin; joskus tarvitsee myös apua. Puhu. Puhu ystävillesi, sukulaisillesi, tai kenelle tahansa jonka tunnet läheiseksi. Äläkä pelkää pyytää apua silloin kun sitä tarvitset; löytyy monia erilaisia hyvinvointitoimijoita joilta saa apua. Voit jutella opintopsykologin kanssa tai vaikka varata ajan YTHS:lle. Tärkeintä on, että et jää yksin ajatuksiesi kanssa.

Omia elämäntapojaankin on hyvä käydä läpi; saanko riittävästi unta, onnistunko syömään suhteellisen säännöllisesti, auttaisiko esimerkiksi kävely tyhjentämään ajatukset opinnoista?

Myös yksinäisyys on yhä yleisempää. Omat ystävät, kaverit, kenties oma ainejärjestö ja sen tapahtumat luovat oman osuutensa siitä, minkälainen tukiverkosto meillä on. Hyvinvointi rakentuu monista eri palasista.

Siksi lopetankin tekstin toteamalla, että ensi viikolla vietetään TREYn ja Tamkon yhteistä Hyvinvointiviikkoa, joka tuo kampuksille erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia pitkin viikkoa! Tule tarkastelemaan omaa hyvinvointiasi eri tapahtumien yhteydessä, sillä et ole yksin.

Käy tutustumassa koko viikon ohjelmaan tarkemmin osoitteessa tinyurl.com/hyvinvointiviikko2019.

Muista, että on ok myös levätä. Aina ei tarvitse tulla täydellistä, eikä edes valmista. Anna itsellesi lupa elää; meidän jokaisen polku on omanlainen.

-Merve