Sulle, joka et AINAKAAN hae TREYn hallitukseen

Moikka moi!

Vuosi sitten olin turhautunut ylioppilaskuntamme toimintaan, läpinäkyvyyteen ja tarpeellisuuteen liittyviin yksityiskohtiin. Jotta saisin vastauksia mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin, päätin kiukkuisena hakea TREYn hallitukseen. Tässä blogissa käyn nämä kysymykset, sekä muutaman Jodelista poimimani teeman läpi. Lue teksti itseni haastatteluna, ränttinä, tai minä ikinä. Pääasia että luet. :D

 

“Miksei TREYllä ole anonyymiä palautekanavaa?”

On ollut. Palautekanavaan tulleet viestit olivat pääasiassa asiattomia, sisällöttömiä, tai yhteisön ulkopuolista roskapostia. Pahimmillaan postilootaan tipahti yksittäisiin hallituslaisiin kohdistuvia tappouhkauksia. On ehkä ihan ymmärrettävää, ettei kyseinen kanava ole enää käytössä. :D

Mikäli sinulla on palautetta ylioppilaskunnan toiminnasta, ja haluat että palautteesi huomioidaan, kirjoita se asiallisesti. Ota mielellään yhteyttä kyseistä salkkua kantavaan hallituslaiseen tai asiantuntijaan, tai vaihtoehtoisesti help@trey.fi -sähköpostiosoitteeseen tai nettisivujen Ota yhteyttä-boksiin. Tapahtumista järjestämme usein myös omat palautteenkeruunsa.

“Treyläiset ei tee muuta kuin pönöttää turhaan, eikä tee mitään hyödyllistä.”

Olin tästä täysin samaa mieltä, kun itse hain hallitukseen. Ylioppilaskunnan työtä tehdään kulissien takana ennaltaehkäisevästi hyvissä ajoin ennen kuin paska osuu tuulettimeen. Esimerkiksi yliopiston edistäessä projektejaan, opiskelijoiden ääntä kuullaan ylioppilaskunnan kautta jo valmisteluvaiheessa. TREY on kuin opiskelijatoiminnan IT-osasto; kun kaikki toimii, jengi kyseenalaistaa sen tarpeellisuutta. Kun jokin ei toimi, sama ilmiö toistuu.

TREYn toimistolla on noin 25 henkilöä hallitus- ja työsuhteessa. Tämän pieni porukka näkyy vuoden aikana pääasiassa fasilitoimassa tapahtumia ja koulutuksia, vuosijuhlien cocktail-tilaisuuksissa, tiedotteissa ja somessa. On siis totta, että esiintymisten pelikenttä on siis aika jäykkä. Arjen viestintää erityisesti Instagramin puolella on kehitetty tänä vuonna paljon, mutta aina on varaa kehittää! Kannattaa hakea TREYn viestintähallituslaiseksi.

“Maksan jäsenyyttä 65 € mutta en saa rahoille vastinetta. Turha rahankäyttö pitäisi lopettaa, ja keskittyä asioihin, jotka hyödyttävät kaikkia opiskelijoita. 

Suurin osa TREYn toiminnasta ei näy suoraan opiskelijalle. Kehitämme koulutusta ja opetusta, asumista, liikkumista, terveydenhuoltoa sekä liikuntamahdollisuuksia, hallinnoimme ja organisoimme tuutorointia, tuemme ja koulutamme opiskelijajärjestöjä, järjestämme tapahtumia ja jäsenpalveluita, ohjaamme opiskelijakulttuuria yhdenvertaisemmaksi ja saavutettavammaksi, ylläpidämme suhteita kaupunkiin, yliopistoon, SYLiin ja muihin yo-kuntiin, luemme pitkän aikavälin rakennetta koko Tampereen opiskelijaelämälle ja lapsenvahdimme yliopistoa. Lisäksi jaamme toiminta-avustuksia opiskelijajärjestöillemme.

Pitää myös muistaa, että ei ole yksiselitteisiä ratkaisuja tai toimia, jotka hyödyttävät kaikkia opiskelijoita, koska yhteisömme on moninainen. Jos koet että jokin toiminnan osa puuttuu kokonaan, hae TREYn hallitukseen vaikuttamaan sinulle tärkeisiin asioihin.

Jäsenmaksun määrän päättää edustajisto. Osallistu talouspolitiikkaan; hae edustajistoon, tai kerro näkemyksistäsi edaattorillesi.

“Vähemmän politiikkaa, ja enemmän opiskelijoiden edunvalvontaa.”

Opiskelijoiden edunvalvonta on politiikkaa. Lukaise politiikan määritelmä Wikipediasta, sekä Teekkarit vs politiikka – huonon teekkarin ensimmäinen blogi.

“TREYhyn mennään vain rahan takia tai itsekkäistä syistä, ja ponnahtamaan omalle poliittiselle uralle.”
Onhan se nyt ihan kiva, että työstä maksetaan korvausta. 900 €/kk on kuitenkin pienempi kuin peruseläke, mutta tämän eteen pitää kuitenkin tehdä asioita ja huolehtia velvollisuuksista. Korvaus on perusteltu, sillä opinnot eivät juuri etene hallitusvuoden aikana ja jollain pitää elääkin. :D

Minkä tahansa ylioppilaskunnan hommissa toimiminen kasvattaa ymmärrystä yhteiskunnasta. Tämä on erityisen läsnä TREYllä, koska olemme Suomen toiseksi suurin ja ehkä vaikuttavin ylioppilaskunta. On selvää, että organisaatiossa toimiminen avaa ovia. Olisihan se myös suorastaa typerää jäädä hallitusvuoden jälkeen istumaan peukalonsa päälle ja jättää kertynyt kokemus hyödyntämättä – oli se sitten vaikuttamis-, neuvottelu- tai johtamisosaamista. Itse ainakin ajattelin kesällä kirjata CV:seeni pelanneeni hyvin aktiivista roolia asiakaspalvelua vastaavan toiminnan kehittämisessä yli 18 000 jäsenen ja 170 järjestön pelikentällä, sekä fasilitoineeni yhteensä noin 300 000 euron avustuspotin jakoa.

Itse en koe olevani kauhean valveutunut kansalainen, mutta näin vuoden jälkeen koen hieman ymmärtäväni, miten Suomi toimii. Vaikuttamistyöstä on muodostunut itselle mielekästä, ja saatan hyödyntää tätä omissa uravalinnoissa. Onhan se toki vähän kumma juttu, että ihminen haluaa tehdä töitä asioiden eteen, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Vaikka varsinainen palkka ei huimaa, ovat TREYn tarjoamat eväät äärimmäisen arvokkaita. Vertauskuvallisesti muistan asepalveluksen aikana nähneeni tekstin siitä, miten X osuus johtajakoulutuksen käyneistä ihmisistä yltävät ylempään palkkaluokkaan. En ole asiantuntija, mutta koen, että tietty sotilasarvo tai TREY-kokemus ei tuo sinulle automaattisesti menestystä. Siitä olen kuitenkin aika varma, että menestys ja vastuunottokyky kulkevat käsi kädessä.

Onko hallituskauden jälkeisellä jatkolla edes mitään väliä, jos TREYn pestin hommat tulevat hoidetuksi? Muistuttaisin vielä, että eipä hirveesti ollut tunkua tämänkään vuoden hallitukseen näiden upeiden etuoikeuksien ääreen. :D

“TREY tekee ihan ihme kannanottoja // Miksei TREY ota tähän kantaa?”
Seuraamme työssämme linjapaperia, jonka sisällöstä päättää edustajisto. Hae edustajistoon, tai kerro huolistasi edaattorillesi, ja osallistu ohjaavien dokumenttien politiikkaan.

“TREYhyn hakeakseen pitää olla (puolue)poliittinen”

Saa olla, mutta ei ole pakko. Ei myöskään tarvitse olla kokenut järjestöjyrä, ei tarvitse olla hallinnon opiskelijaedustuskokemusta, ei tarvitse ymmärtää miten maailma toimii. Näistä kaikista ominaisuuksista on toki etua hakiessasi hallitukseen, jos osaat sanoittaa oppimaasi. Vaikka kaikki luetellut taustat antavat vahvan pohjan toimia ylioppilaskunnassa, hallituskokonaisuutta ei palvele se, että sen kaikki jäsenet jakavat saman kokemustaustan, mielenkiinnonkohteet ja osaamisen. TREYn perehdytys on myös kaikista missään saamistani kattavin – mitään ei tarvitse tietää tai osata etukäteen. Kannattaa myös selailla TREYn linjapaperia.

“Visiiri on kallis ja turha.”
Visiiri on itsenäinen lehti, johon TREYn hallituksella ei ole valtaa. Lehti on kehittynyt paljon toimintavuoteni aikana, ja kannattaa ainakin lukea uusimmasta painoksesta (5/2023) tutkivan journalismin malliesimerkkijuttu liittyen järjestötiloihin. Jos lehti painaa mieltäsi, osallistu talouden ja toiminnan suunnittelun politiikkaan. Hae edustajistoon, toimitusneuvostoon tai kerro näkemyksistäsi edaattorillesi tai toimitusneuvostolle.

“Mikä oli TREYn rooli kampusten valtauksessa?”

Pieni. Valtaukset järjesti ihan oma porukka, jolla homma oli hyvin hanskassa. Tilannetta seurattiin aktiivisesti ja tarvetta puuttua ei ollut. Hyvin hoidettu valtaus, mahtava meininki ja kiva nähdä teekkareitakin mukana! Kannattaa hakea koulutus- tai sosiaalipolitiikkahallituslaiseksi.

”TREYn paskimmat bileet: Yliopiston avajaiset.”

Helvetin hyvä palaute. Tämähän ei edes ollut meidän tapahtuma, vaan yliopiston. Meidän tehtävämme ei ole ruveta tekemään ylioppilaskunnan resursseilla yliopistolle tapahtumia. Kannattaa hakea yritysyhteistyö- tai tapahtumahallituslaiseksi.

“Miksei TREY jaa järjestötiloja?”
Jakamattomia tiloja ei ole. Pyrimme aktiivisesti tilanteen parantamiseen. Kannattaa hakea järjestö- ja/tai kampuskehityshallituslaiseksi.

“Miksei TREY järjestä NEPSY-tuutorointia?”

Helvetin hyvä idea! Kannattaa hakea tuutorointihallituslaiseksi.

“TREYn vujut on turhin konsepti ikinä.”
TREYn vuosijuhlat poikkeavat opiskelijajärjestöjen vujuista sillä, että paikalle on hyvä kutsua sidosryhmien edustajia aina yliopistosta Juvenekseen ja TOASista Tampereen kaupunkiin, sekä kaikki muut ylioppilaskunnat. TREYn dokumentaatioon tullaan kirjaamaan vinkkejä, miten konseptia voisi merkittävästi kehittää, esimerkiksi kohti muiden ylioppilaskuntien kokeilemaa edustus-cocktailtilaisuus + synttäribileet -mallia. Kannattaa hakea tapahtumahallituslaiseksi tai Kollektiiviin.

”Mul on aamuluento MIKSI TREY EI TEE MITÄÄN?!”
Kamalaa, hae hallitukseen ni ei tarvi käydä luennoilla. :D

“Nön-nön-nöö”

Vain joka neljäs opiskelija äänesti edustajistovaaleissa. Jokainen äänestänyt siis sai käytännössä käyttöönsä neljä ääntä. Mieti tätä tykönäsi, ja muista äänestä ensi kerralla. :D

“Mitä TREYllä toimimisesta saa?”

Hallituspalkkio on 900 €/kk, työsuhdekuulokkeet, kuusi viikkoa pitkä kesäloma, loputtomasti ilmaisia tai puoliksi kustannettuja vuosijuhlaedustuksia. Opintoja voi tehdä pestin ohessa riippuen omasta jaksamisesta, mutta ainakaan nykyinen hallitus ei tainnut saada yhtäkään noppaa kasaan. :D Opintoaikaa saa kuitenkin tehtävissä toimimisesta ilman haasteita.

Aineettomia etuja taas on huomattavasti enemmän: Suomen yliopistojen paras kasvuympäristö, ymmärrystä isoista kokonaisuuksista, ote tunilaiseen, tamperelaiseen ja suomalaiseen politiikkaan ja tekemiseen, asiantuntijuutta omien salkkujen aloista, ystäviä, tuttuja, yhteisöä, mahdollisuuksia, helvetin komea merkintä ansioluetteloon, itselle tärkeisiin asioihin vaikuttamista, oman yhteisön kehittämistä ja tukemista, helvetin osaavan ja hyvinvoivan työyhteisön, sekä paikka Tampereen opiskelijakulttuurin ja -toiminnan keskeisimmässä illuminatipöydässä.

“Terkkuja lukijoille?”
Selaa Wikipediasta artikkelit “politiikka”, “ylioppilaskunta (Suomi)”, sekä “Tampereen ylioppilaskunta”. Ota opiskeluelämästä kaikki irti; osallistu tapahtumiin, tutustu kerhoihin, käy vaihdossa, hanki järjestökokemusta, käy ainejärjestösi yleiskokouksessa, tuutoroi, ja/tai opiskele, ihan miten itsestä tuntuu. Kuuntele itseäsi ja nauti elämäsi parhaasta ajasta. Tutustu mahdollisuuksiisi. Rakenna itsellesi vankka ja terve pohja tulevaisuudelle. Pidä itsestäsi ja kaveristasi huolta.

“Terkkuja järjestötoimijoille?”

19000 kertaa kiitos, olette Tampereen opiskelijaelämän sielu ja ruumis. Kanssanne on ollut niin ilo tehdä töitä, että sijaistan järjestöasiantuntijaamme Yetiä kevään ajan. :)

“Terkkuja hallitushakijoille tai kiinnostuneille?”
Hae rohkeasti! Tutustu nykyisen hallituksen roolitukseen, ja kysy nykyisiltä hallituslaisilta rohkeasti lisää salkkujen sisällöistä. Tutustu myös hallitushakuprosessiin. Tärkeimmät linkkisi ovat trey.fi/hallitus ja trey.fi/hallitushaku. Onnea ja menestystä!