Koronaviruspandemian aiheuttamat toimenpiteet (päivitetty 1.12.)

Tätä uutista päivitetään säännöllisesti.

Ohjeistus tapahtumista järjestöille ja opiskelijoille korona-aikaan löytyy omasta uutisestaan.

Päivitys 1.12.

Korkeakouluyhteisön pandemiaryhmä on 1.12. kokouksessaan käsitellyt uusia koronalinjauksia yliopistolle. Koronatilanne on huonontunut Suomessa oleellisesti ja alueellisesti joudutaan varautumaan myös viruksen leviämisvaiheeseen. Uusilla linjauksilla pyritään takaamaan kaikille yhteisön jäsenille turvallinen työskentely- ja opiskeluympäristö. 

Uudet linjaukset:

 • Vahva maskisuositus
 • Vahva etätyö- ja etäopiskelusuositus
 • Opetus jatkuu etäpainotteisesti. Välttämättömät lähiopetus- ja tenttitilanteet voidaan järjestää korkeintaan 10 henkilön ryhmissä ja turvallisuusohjeita noudattaen. Poikkeuksena viikon 49 tentit ja opetustilanteet, jotka voidaan järjestää riittävin turvavälein isoissa saleissa.
 • EXAM-tentit ovat mahdollisia ma–su kello 8–22 (myös pyhinä) kiinteistöjen aukioloaikojen puitteissa siten, että tilassa on korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan. EXAM-tentit kestävät korkeintaan kaksi tuntia
 • Korkeakouluyhteisön tiloissa ei järjestetä muita kuin välttämättömiä tilaisuuksia ja kokoontumisia siten, että tilassa on korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan.
 • Perinteisiä lähiväitöksiä ei ole mahdollista järjestää. Väitöstilassa voi olla korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan (mm. väittelijä, kustos, av-tuki).
 • Itseopiskelutilat ja tietokoneluokat ovat auki, mutta siten, että tilassa on korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan.
 • Kilta-, kerho- ja ainejärjestötiloissa oleskelu ei ole mahdollista, mutta pakottava hallitustoiminta ja tavaroiden noutaminen on mahdollista turvallisuusohjeita noudattaen.
 • Kulkuoikeudet ovat voimassa toistaiseksi kuten aiemminkin, mutta kampuksille tullaan ja siellä oleskellaan ainoastaan välttämättömistä syistä.
 • Kirjasto ja sen kaikki tilat (mukaan lukien 24/7 tilat) ovat kiinni. Lainaustoiminta mahdollistetaan noutopisteiden avulla.
 • SportUnin tilat ja muut liikuntatilat on suljettu. Lue lisää SportUnista.
 • Ravintolat voivat toimia viranomaisten ohjeiden mukaan. Asiakaspaikkoja tarkastellaan ja tarvittaessa rajoitetaan ravintolakohtaisesti.

Lue lisää linjauksista yliopiston intrasta täältä.

Päivitys 30.11.

Pirkanmaa on lähellä siirtymistä koronan leviämisvaiheeseen, joten Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä on linjannut uusista suosituksista. Nostoja:

 • Kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Aluehallintovirastolle ehdotetaan yli 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä. Yksityistilaisuuksissa jatketaan 10 henkilön henkilösuositusta 21.12 asti.
 • Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 21.12. asti.
 • Kirjastojen suositellaan 2.-21.12. tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.
 • Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin (esimerkiksi Uusimaa).

Kaikista uusista koronasuosituksista voi lukea TAYSin sivuilta.

Päivitys 24.11.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä on antanut uusia suosituksia ja rajoituksia Pirkanmaan alueelle:

 • Aiemmat suositukset pysyvät voimassa
 • Maskisuositus annetaan laajasti toisen asteen oppilaitoksiin, suositus voimassa 26.11. alkaen
 • Aikuisten joukkue- ja kamppailu-urheilut keskeytetään 15.12. asti, suositus voimassa 26.11. alkaen
 • Yksityisten tapahtumien kokoontumisrajoitus on 10 henkilöä 15.12. asti

Lisää tietoa koronarajoituksista löytyy TAYSin sivuilta.

Päivitys 16.11.

Yliopiston opiskelijoille jakamat kankaiset kasvomaskit ovat noudettavissa kampuksilta 16.-28.11.2020.

Maskeja on tulossa yliopistolle yhteensä 12 000 kappaletta ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti niille opiskelijoille, joiden on pakko viettää aikaa kampuksilla opintojen parissa. Maskeja jaetaan niin kauan, kuin niitä riittää.

Hervannan kampus, Kampusareenan aula 1. krs

ma-pe klo 7.30-18.00

Kaupin kampus, Arvo2:n aula

ma-pe klo 7.30-18.00

Keskustakampus, Päätalon pääaula

ma-pe klo 7.30-18.00 ja la klo 8.00-15.00

Maskeja on varattu 2 kpl/opiskelija.

Tutustu maskin mukana tulevaan käyttöohjeeseen huolellisesti.

Päivitys 13.11.

Kevätlukukauden 2021 opetus toteutetaan kevätlukukauden loppuun saakka kuten syyslukukaudella 2020 eli pääsääntöisesti etäopetuksena. Tartuntariskien minimoimiseksi kampusten ulko-ovet säilyvät suljettuina ulkopuolisilta. Henkilökunta, opiskelijat ja resurssisopimuslaiset, joilla on kulkukortti, pääsevät kampusten tiloihin kulkukortilla.

Kaikki ohjeet koskien mm. tukitoimia, kampusten aukioloa, kirjastoa, ravintoloita ja SportUnia löydät Intrasta.

Päivitys 21.10.

Yliopiston koronalinjauksia on tarkennettu muutaman aiheen osalta

Kevätlukukauden 2021 opetus

 • Vain välttämätön opetus kuten laboratoriojaksot ja pienryhmäopetus sekä opiskelijoiden tukitoimet toteutetaan fyysisesti kampuksilla.
  • Tiedekunnilla, kielikeskuksella voi olla perustellusti poikkeavia järjestelyitä ja esimerkiksi luentotyyppistä opetusta
  • Luento-opetus toteutetaan pääasiassa etämuodossa
  • Opetustilanteissa noudetataan ajankohtaisia turvallisuus- ja kokoontumissuosituksia sekä kasvomaskisuosituksta (tällä hetkellä 50 henkilöä)

Kasvomaskisuositusta tarkennettu ja maskeja on saatavilla opiskelijoille

 • Kasvomaskia suositellaan käyttämään aina kampusten tiloissa oleskeltaessa, varsinkin varsinkin fyysistä lähikontaktia vaativassa opetuksessa maskia edellytetään
 • Yliopisto pyrkii jakamaan kangasmaskeja 2 kpl per opiskelija mahdollisimman pian.
  • Tavoitteena on tarjota maski niille opiskelijoille, jotka osallistuvat lähiopetukseen tai joilla on muuten tarve opiskella kampuksilla
  • Maskien jakaminen on myöhästynyt saatavuuden vuoksi, todennäköisesti maskit saapuvat 2-3 viikon kuluttua.

Lisätietoja linjauksista saa yliopiston Intrasta. Voit olla myös yhteydessä yliopistoon korona(at)tuni.fi

Päivitys 9.10.

Tampereen yliopiston opiskelijoille järjestetään syysloman jälkeen kangasmaskien jako. Tarkoituksena on jakaa 2 kpl yksittäispakattuja kangasmaskeja opiskelijaa kohden. Tavoitteena on tarjota maski niille opiskelijoille, jotka osallistuvat lähiopetukseen tai joilla on muuten tarve opiskella kampuksilla.

Yliopisto viestii kasvomaskien saatavuudesta tarkemmin myöhemmin. Koko intrauutisen voit lukea täällä.

Päivitys 7.10.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä linjasi kokouksessaan 6.10. maskinkäyttösuosituksen laajentamisesta korkeakouluihin. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ohjeistavat pitämään maskia aina kampuksilla. Lisätietoja maskisuosituksista korkeakouluissa löytyy Intrasta. Tampereen kaupunki jakaa vähävaraisille kasvomaskeja valtion ohjeistuksen mukaisesti, kasvomaskien jakamisesta voit lukea lisää Tampereen kaupungin sivuilta.

Maskisuositus otetaan käyttöön myös SportUnin tiloissa, mistä voit lukea lisää SportUnin sivuilta.

Päivitys 18.9.

Korkeakouluyhteisön yhteinen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan 17.9. esityksen opintojen järjestämisestä ja kampusten aukioloista loppuvuodelle 2020. Kokouksen jälkeen korkeakoulujen johdot tekivät asiasta päätöksensä. Uudet linjaukset tulevat voimaan 28.9. Julkaisimme linjauksista oman uutisen, jonka voit lukea täältä.

Päivitys 26.8.

Alta löydät päivitetyn listauksen yliopiston linjauksista koskien kampusten aukioloa, kulkuoikeuksia, EXAM-tiloja, ravintolatoimintaa sekä tilojen varaamista syksyllä 2020.

 • Syksyllä 2020 korkeakouluyhteisön jäsenet pääsevät kampusten tiloihin kulkukortilla, mutta ulko-ovet säilyvät ulkopuolisilta suljettuna. Kaikissa kampustiloissa noudatetaan edelleen ohjeita koskien turvavälejä, kokoontumisrajoituksia ja hygieniaohjeistuksia. Huolehdithan siis käsihygieniasta etkä tule kampukselle sairaana!
 • Opiskelijoiden kulkuoikeudet on avattu 3.8. alkaen siten, että ne toimivat arkisin klo 7.30-16 välisenä aikana. Tämä koskee myös rakennusten sisällä liikkumiseen tarvittavia kulkuoikeuksia.
 • Rakennuksissa, joissa EXAM-tilat sijaitsevat, ulko-ovien kulkuoikeudet toimivat klo 20 saakka tenttimisen mahdollistamiseksi. EXAM-tentit ovat mahdollisia arkisin klo 8-20 välisenä aikana.
 • Kaikista kampusten tiloista on poistuttava viimeistään klo 20.
 • 17.-21.8. ja 24.-28.8. klo 8-16 rakennusten ulko-ovista pääsee sisään ilman kulkukorttia niistä ovista, jotka sijaitsevat infopisteiden läheisyydessä.
 • Iltaisin ja viikonloppuisin kampusten tilat säilyvät opiskelijoilta suljettuina, poikkeuksena SportUnin toiminta ja tenttiminen.
 • Kerho-, kilta- ja ainejärjestötilat ovat käytettävissä arkisin vastuullisesti kulkuoikeuksien puitteissa ja turvallisuusohjeita noudattaen. Tiloissa tulee noudattaa kahden metrin turvavälejä ja niistä tulee poistua viimeistään klo 20.
 • Kirjaston tiloihin pääsee kulkukortilla maanantaista perjantaihin klo 8-16. Asiakaspalvelu on avoinna klo 10-14.
 • Korkeakouluyhteisön ravintolat ovat avautuneet vähitellen 10.8. alkaen. Tarkemmat aukioloajat löydät Intrasta täältä.
 • Järjestöt saavat tehdä tilavarauksia yliopiston tiloihin syksyllä. Henkilörajoitus yliopiston tiloissa on 50 henkilöä. Tilavarauksia saa tehdä aikavälille 7.30-20, mutta tulee huomioida, että yliopiston tiloista on poistuttava klo 20. Tilavarausten kesto on enintään 2 tuntia.
 • Kahden metrien turvaväleistä johtuen kannattaa ottaa huomioon, että isoonkin tilaan mahtuu yllättävän pieni määrä ihmisiä. Mikäli ette ole varmoja, onko varaamanne tilan kapasiteetti riittävä, olkaa yhteydessä tilavaraus.tau@tuni.fi.

Päivitys 17.8.

TREYn hallitus on päättänyt maanantaina 17. elokuuta perua kaikki ylioppilaskunnan järjestämät yli 50 henkilön tilaisuudet syyskuun loppuun saakka. Täten esimerkiksi Wappua tai Fuksisuunnistusta ei tulla järjestämään tänä syksynä. Linjaus ei kosketa ylioppilaskunnan piirissä toimivien järjestöjen tapahtumia. Kannustamme järjestöjä järjestämään tapahtumansa omaa harkintaa käyttäen ja Suomen hallituksen linjauksia ja viranomaisten antamia ohjeita tarkasti noudattaen.

Vaikka nykyiset Suomen hallituksen linjaukset eivät estä opiskelijatapahtumien järjestämistä, haluamme ylioppilaskunnassa toimia vastuullisesti ja perua tapahtumamme niiden potentiaalisten suurten kävijämäärien vuoksi. Lue lisää päätöksestä omasta uutisestaan.

Päivitys 14.8.

Yliopisto on koonnut opiskelijoiden näkökulmasta yleiset käytännön ohjeet koronavirustilanteessa lukuvuoden alussa. Kampukselle saa tulla vain täysin terveenä ja kaikissa tiloissa tulee pitää kahden metrin turvavälit. Jos turvaväli ei toteudu, tulee käyttää kasvomaskia. Kasvomaskin käyttöä edellytetään mm. EXAM-tiloissa ja muissa tilaniteissa, joissa ei voida toiminnallisuuden takia pitää turvavälejä. Tällaisiin työ- ja opiskelutilanteisiin yliopisto tarjoaa opiskelijoille kasvomaskit.

Henkilökunnalla ja opiskelijoilla on mahdollisuus liikkua korkeakouluyhteisön tiloissa omalla kulkukortillaan. Suositeltavaa kuitenkin on, että kampuksille tullaan opiskelemaan ja työskentelemään vain, jos tilojen käyttö on välttämätöntä esimerkiksi lähiopetuksen tai ohjelmiston käyttämisen vuoksi.

Lue lisää päivittyneistä koronaohjeistuksista Intrasta. Koronan pelisäännöt opiskelijoille löytyvät omasta liitteestään Intrasta (.pdf).

Päivitys 16.6.

Yliopisto on tarkentanut linjauksiaan koskien kampusten aukioloa, kulkuoikeuksia, EXAM-tiloja ja ravintolatoimintaa syksyllä 2020. Koko uutinen linjauksista on luettavissa Intrasta.

 • Syksyllä 2020 korkeakouluyhteisön jäsenet pääsevät kampusten tiloihin kulkukortilla, mutta ulko-ovet säilyvät ulkopuolisilta suljettuna. Kaikissa kampustiloissa noudatetaan edelleen ohjeita koskien turvavälejä, kokoontumisrajoituksia ja hygieniaohjeistuksia. Huolehdithan siis käsihygieniasta etkä tule kampukselle sairaana!
 • Opiskelijoiden kulkuoikeudet avataan 3.8. alkaen siten, että ne toimivat arkisin klo 7.30-16 välisenä aikana.
 • Rakennuksissa, joissa EXAM-tilat sijaitsevat, kulkuoikeudet toimivat klo 19 saakka tenttimisen mahdollistamiseksi. EXAM-tentit ovat mahdollisia arkisin klo 8-20 välisenä aikana
 • Kaikista kampusten tiloista on poistuttava viimeistään klo 20. Tarkennamme pian täsmällisemmistä oleskeluoikeuksista.
 • Iltaisin ja viikonloppuisin kampusten tilat säilyvät opiskelijoilta suljettuina, poikkeuksena SportUnin toiminta ja tenttiminen.
 • Kerho-, kilta- ja ainejärjestötilat ovat käytettävissä arkisin vastuullisesti kulkuoikeuksien puitteissa ja turvallisuusohjeita noudattaen. Päivitys 18.6. Tiloissa tulee noudattaa kahden metrin turvavälejä ja niistä tulee poistua viimeistään klo 20.
 • Kirjaston tilojen syksyn aukiolosta tiedotetaan tarkemmin lähiaikoina.
 • Ravintolatoiminta on mahdollista 3.8. alkaen arkisin klo 7.30-16 ravintolatoiminnan kansallisia ohjeita noudattaen.

Päivitys 15.6.

Valmiuslain käytöstä luovutaan – poikkeusolot päättyvät 16.6.

Suomen hallitus on todennut neuvotteluissaan 15.6. koronavirusepidemian olevan hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Valmiuslain voimassaololle ei näin nähdä enää perusteita. Valtioneuvosto antaa vielä tänään yleisistunnossaan valmiuslain toimivaltuuksien käytön kumoamisasetukset ja toteaa, että maassa eivät enää vallitse valmiuslain 3 §:ssä tarkoitetut poikkeusolot.  

Poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita sitä, että pandemian uhka olisi täysin ohi tai että kaikki rajoitukset poistuvat. Esimerkiksi ravitsemusliikkeitä, kokoontumista ja vierailuita koskevat rajoitukset on säädetty normaalissa lainsäädännössä ja rajoitukset ovat edelleen voimassa. Hallitus tulee tarkastelemaan näitä rajoituksia myöhemmin tällä viikolla.

Päivitys 11.6.

Valtioneuvosto on päättänyt yli 500 henkilön yleisörajoituksen purkamisesta erityisjärjestelyin 1.7. lähtien. Lue lisää Valtioneuvoston sivuilta täältä.

Päivitys 8.6.

Korkeakouluyhteisö on muodostanut linjoja syyslukukauden ensimmäisen opetusperiodin osalta. Luento-opetus toteutetaan pääasiassa etämuodossa ensimmäisen periodin ajan, ja vain välttämätön opetus kuten laboratoriojaksot ja pienryhmäopetus sekä opiskelijoiden tukitoimet toteutetaan fyysisesti kampuksilla. Uusien opiskelijoiden opintojen alussa voidaan järjestää tutkinto-ohjelman tai ohjelman harkinnan mukaan opetusta sekä kampuksilla että etämuodossa turvallisuus- ja kokoontumissuositukset huomioon ottaen. Tiedekunnat ja ohjelmat ottavat uudet opiskelijat vastaan kampuksilla tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tavalla. Orientaatioviikon isot tapahtumat toteutetaan pääosin etänä, mutta tutorpienryhmät voivat kokoontua fyysisesti kampuksilla. Lue lisää linjauksista intasta.

Syksyn 2. opetusperiodin osalta linjaus opetusjärjestelyistä tehdään myöhemmin tautitilannekuvan, riskiarvioiden ja saatujen kokemusten perusteella.

Päivitys 2.6.

Tampereen yliopiston kirjaston toimipisteisiin Linnassa ja TAMK Pääkampuksella on avattu lomakkeella tilatun aineiston noutopisteet. Hervannassa oleva noutopiste jatkaa toimintaansa. Noutopisteet ovat avoinna arkipäivisin klo 8-16. Kirjaston noutopisteet sijaitsevat eri toimipisteissä valvotuissa tiloissa.

 • Linnan noutopiste sijaitsee Linnan toimipisteen pääsisäänkäynnin vieressä sijaitsevassa Idea-tilassa, johon on sisäänkäynti ulkoa erillisestä ovesta.
 • TAMK Pääkampuksen noutopiste sijaitsee Teiskontien puoleisessa pääaulassa. TAMK Pääkampuksen noutopiste on suljettu viikolla 26 (22.–26.6.2020) valintakokeiden vuoksi.
 • Hervannassa noutopiste jatkaa palveluaan Kampusareenan 1. krs lyhytlainatilassa samalla tavoin kuin koko epidemian ajan.
 • Kaikki noutopisteet ovat avoinna ma-pe 8-16, la-su suljettu.

Lue lisää yliopiston nettisivuilta täältä.

Päivitys 1.6.

Liikuntatilojen avaaminen ja yliopiston tilojen käyttäminen järjestötoimijoille

Alkaen 2.6. Kuntokadun ja Hervannan kuntosalit avataan opiskelijoille ja henkilöstölle rajoitetulla kulkuoikeudella ja valvotusti. Personal Training -palvelut ja ulkoryhmäliikunnat ovat myös mahdollisia. Palloiluhallien ja ryhmäliikuntasalien osalta tarkastellaan tilannetta erikseen myöhemmin kesäkuun puolivälissä.

Järjestötoimija voi halutessaan vierailla kampuksella järjestötiloissaan kesän aikana (esim. noutamassa tavaroita), soittamalla päärakennuksen infoon  ja kertomalla tarpeistaan käydä tiloissa. Tämäntyyppiset vierailut ovat mahdollisia infojen aukioloaikoina.

Päivitys 28.5.

Syyslukukauden 2020 opiskelijavaihdot ja harjoittelut perutaan poikkeustilanteen vuoksi

Tampereen yliopisto ei lähetä opiskelijoita vaihto-opiskelemaan tai harjoittelemaan ulkomaille syyslukukauden 2020 aikana. Lisäksi ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden ja harjoittelijoiden vastaanottaminen perutaan tältä syksyltä.

 • Päätös koskee kaikkia ulkomaanjaksoja paitsi yhteis-tai kaksoistutkintoa suorittavien ulkomaanjaksot sekä esimerkiksi intensiivikurssit
 • Yliopiston kv-liikkuvuudesta vastaavat palvelut ovat yhteyksissä opiskelijoihin joihin tämä päätös koskee
 • Vaihto-tai harjoittelujakson on mahdollista toteuttaa myöhemmin opintojen aikana.
  • tulevista vaihtohakuajoista ja kotikansainvälistymisen muodoista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Tiedotteen asiasta voit lukea myös yliopiston Intrasta. Lisätietoa asiasta antaa yliopiston kv-liikkuvuuspalvelut mobility.tau(at)tuni.fi

Päivitys 13.5.

Korkeakouluyhteisön palautumissuunnitelma

Korkeakouluyhteisölle on laadittu palautumissuunnitelma yliopiston ja ammattikorkeakoulun toimintojen hallituksi palauttamiseksi. Palautumissuunnittelun tavoitteena on rajoittaa koronavirustaudin leviämistä, suojella riskiryhmiin kuuluvia, mahdollistaa tartuntaketjujen jäljittäminen sekä turvata opetuksen ja tutkimuksen jatkumisen edellytykset ja opiskelijoiden valmistuminen. Palautumissuunnitelma on ehdollinen koronavirustilanteen tulevalle kehitykselle ja reagoi tarvittaessa nopeasti uusiin Valtioneuvoston linjauksiin.

Palautumissuunnitelmassa käsitellään mm. linjauksia liittyen kampusten tiloihin, opetukseen, tutkintotodistuksiin, kirjastoon ja kesäyliopistoon. Tutustu koko palautumissuunnitelmaan intrassa.

Tarkempia ohjeistuksia rajoitustoimien jatkoon liittyen annetaan viimeistään ensi viikolla. Koronatilanteesta tiedotetaan yhteisölle jatkuvasti päivittyvällä uutisella intran etusivulla sekä sähköpostitse. Koronatilannetta koskevat kysymykset: korona@tuni.fi

Päivitys 6.5.

Tampereen korkeakouluyhteisö on linjannut Unifin ja Arenen tiedotteen mukaisesti, että korkeakoulukampukset pysyvät aiemmin ilmoitetun mukaisesti opiskelijoilta suljettuina kevätlukukauden ajan ja opetus jatkuu pääsääntöisesti etäopiskeluna hallituksen suosituksen mukaisesti. Tilanteisiin, joissa esimerkiksi opiskelijan valmistuminen edellyttää läsnäoloa kampuksella, haetaan koulutuskohtaisesti ratkaisuja pandemiatilanteen mukaan. Etätyöskentelyä jatketaan Suomen hallituksen suositusten mukaisesti. Yhteisölle on lähetetty sähköpostitse tiedote asiasta ja tiedotteen voi lukea myös yliopiston Intrasta täältä.

Päivitys 5.5.

Suomen hallitus on linjannut neuvotteluissaan 3.-4.5. koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi, ja 14.5. alkaen astuvat voimaan seuraavat rajoitusten kevennykset:

 • Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa siirrytään lähiopetukseen. Lukioita, ammatillisia oppilaitoksia ja korkeakouluja sekä vapaata sivistystyötä koskevat rajoitukset poistuvat 14. toukokuuta, mutta etäopetusta suositellaan lukukauden loppuun. Tampereen yliopisto tekee päätöksiä aiheesta myöhemmin toukokuussa.
 • Pysyvään työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sallitaan Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä.
 • Ulkoharrastuspaikat avataan 10 henkilön kokoontumisrajoituksia noudattaen.

Seuraava rajoitustoimien purkamisvaihe tapahtuu 1. kesäkuuta:

 • 10 henkilön kokoontumisrajoitus muutetaan 50 henkilön kokoontumisrajoitukseksi.
 • Ravintoloita ja kahviloita avataan asteittain.
 • Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin.
 • Julkisia sisätiloja avataan hallitusti.

Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen. Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä. Lisää tietoa rajoitusten purusta löytyy Valtioneuvoston sivuilta täältä.

Kuva: Valtioneuvosto

Päivitys 23.4.

Suomen hallitus on päivittänyt neuvottelussaan 22. huhtikuuta Suomen koronavirusstrategiaa taudin leviämisen estämiseksi.

Epidemian etenemisen hillitsemisessä on Suomessa onnistuttu toistaiseksi hyvin. Hallitus arvioi sen vuoksi, että Suomessa on mahdollista siirtyä asteittain ja hallitusti laajoista yhteiskunnallisista rajoitustoimista tartuntatautilain mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan. Kaikista rajoitustoimista ei voida kuitenkaan luopua kerralla, sillä tilanne on yhä vakava.

Valmisteluryhmä tekee 1. toukokuuta mennessä suunnitelman rajoitustoimenpiteistä irtaantumiseksi oikea-aikaisesti ja siirtymiseksi kohti taudin etenemisen hillinnän seuraavaa vaihetta. Hallituksen neuvottelu asiasta järjestetään 3. toukokuuta.

Päivitys 16.4.

Yliopistolla on rajallinen määrä laitteita lainattavaksi myös opiskelijoille, joiden oma tietokone on esimerkiksi epäkunnossa. Lainalaitteiden nouto tulee sopia suoraan it-helpdeskin kanssa.

Opiskelijoille lainattavat laitteet ja niiden noudot on keskitetty Hervantaan ja Keskustaan sekä TAMKin pääkampukselle. Lainattavia kannettavia tietokoneita on rajallinen määrä, joten niitä luovutetaan vain välttämättömimpiin tarpeisiin. Tiedustele laitteiden saatavuutta ennakkoon IT Helpdeskistä (it-helpdesk@tuni.fi). Lue lisää yliopiston intrasta täältä.

Päivitys 15.4.

Suomen hallitus on linjannut, että Uudenmaan liikkumisrajoitukset kumotaan. Kumoaminen tulee voimaan valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen 15.4. Hallitus kuitenkin suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, myös kotimaassa. Myös muita toimenpiteitä ja rajoituksia epidemian rajoittamiseksi ja väestön suojelemiseksi tulee jatkaa ja noudattaa. Lue lisää Valtioneuvoston sivuilta täältä.

Päivitys 8.4.

Lisäaikahakemusten toimittaminen poikkeustilanteen aikana

Jos opintoaikasi on loppumassa, tiedekunta voi myöntää hakemuksesta lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseksi. Jos opintoaikasi loppuu kevätlukukauden lopussa (31.7.), jätä hakemuksesi viimeistään 30.4. Lue lisää Intrasta.

Päivitys 2.4.

Kaikki Tampereen korkeakouluyhteisön jäsenet saavat maanantaina 6.4. sähköpostiinsa kyselyn ”Hyvinvointikysely 2020 – Työskentely koronaepidemian aikana”. Kyselyllä selvitetään, kuinka Tampereen korkeakouluyhteisön jäsenet ovat sopeutuneet etätyöhön ja -opiskeluun siirtymiseen ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut henkilöstöön ja opiskelijoihin.

Kyselyllä halutaan seurata korkeakouluyhteisön toimintakykyä sekä etätyöskentelyn ja -opiskelun kuormittavuutta poikkeusoloissa. Kyselyn vastausaika on 6-.19.4. ja kyselyyn vastaaminen kestää noin 10–15 minuuttia. Vastaathan kyselyyn, kun se kilahtaa mailiisi! Lue lisää Intrasta.

Päivitys 31.3.

Suomen hallitus päätti maanantaina 30.3. jatkaa aiemmin poikkeuslailla asettamiaan rajoitustoimia kuukaudella 13. toukokuuta saakka. Hallitus esittelee näitä koronan leviämisen vastaisia jatkotoimenpiteitä eduskunnalle tänään 31.3. Päätöksen myötä koulut pysyvät kiinni, kokoontumisrajoitukset pysyvät voimassa ja myös muut aiemmin asetetut suositukset jatkuvat kuukaudella. Hallitus on varautunut jatkamaan opetukseen liittyviä poikkeusjärjestelyjä lukukauden loppuun, jos koronaviruspandemian rajoittaminen sitä vaatii. Lue koko uutinen nettisivuiltamme täältä.

Päivitys 30.3.

Juvenes on kehittänyt tilausjärjestelmän opiskelijaruokien saatavuuden helpottamiseksi tässä erikoisessa meitä kaikkia koskettavassa kriisitilanteessa. Lue lisää erillisestä uutisesta täältä.

Päivitys 27.3.

Yliopistot avaavat avointa opintotarjontaansa tutkinto-opiskelijoille

Poikkeustilanteen myötä Suomen avoimet yliopistot tarjoavat osan kevään ja kesän 2020 etäopetustarjonnasta maksutta kaikkien yliopistojen tutkinto-opiskelijoiden käyttöön! Lue lisää Intrasta ja tutustu myös opiskelijan oppaan hyväksilukujen ohjeistukseen täältä.

Sisu ja valmistuminen

Sisu-opintotietojärjestelmäuudistus etenee poikkeustilanteesta huolimatta, joten huomioithan valmistumis- ja järjestelmäkatkot suunnitellessasi omia opintojasi! Valmistumisen aikataulut ovat edelleen voimassa poikkeustilanteesta huolimatta. Yliopiston tietojärjestelmät ovat täysin kiinni 18.6.–4.8. ja Sisu otetaan täysimittaisesti käyttöön 5.8. Lue lisää Intrasta!

Päivitys 26.3.

Suomen hallitus päätti 25.3. uusista lisätoimista koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Hallitus antoi Uudenmaan maakunnan liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi, ja asiaa käsitellään eduskunnassa tällä viikolla. Rajoitusten tarkoitus on hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle rajoittamalla Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27.3-19.4. Uudenmaan alueella koronavirusepidemia on kehittynyt nopeammin kuin muualla Suomessa. Lisätietoa liikkumisrajoituksista löyty Valtioneuvoston sivuilta.

Päivitys 23.3.

Juvenes on aloittanut 23.3. nouto-opiskelijaruoan myymisen Ravintola Newtonista Hervannan kampukselta. Lounaat ovat pakattuina valmiiksi ja niitä voi lunastaa korttimaksulla hintaan 2,60 € voimassaolevan opiskelijakortin kanssa. Lounas on noudettavissa klo 10.30-14.00 ja käynti ravintolaan tapahtuu Newtonin alaovesta. Juvenes päästää sisätiloihin vain 10 hlöä kerrallaan ja huomioi asiakkaiden riittävän välimatkan toisiinsa. Keskustassa opiskelijaruokaa mukaan saa Restaurant Frenckell & Pihasta arkisin klo 11.00-17.00. Juvenes päivittää mahdollisista muutoksista tiedotesivulleen.

Julkaistu 16.3.

Suomen hallitus on pitänyt tänään 16.3. tiedotustilaisuuden ja kertonut, että valtioneuvosto käsittelee valmiuslain käyttöönottoa huomenna kokouksessaan. “Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.” (Finlex) Valmiuslakiin siirrytään koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Valmiuslain määrittelemät rajoitukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti. Valmiuslain myötä voimaan astuvat rajoitukset, jotka koskevat meitä opiskelijoita, ovat seuraavat:

 • Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään 18.3.2020. Sen sijaan varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
 • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
 • Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
 • Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.
 • Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
 • Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Kaikki rajoitukset löytyvät Valtioneuvoston tiedotteesta täältä.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti yliopiston kanssa ja päivitämme tietoa opiskelijoillemme tänne. Selvitämme piakkoin, miten tämä käytännössä vaikuttaa mm. tenttien järjestymiseen ja valmistumiseen. Ajankohtaista tietoa yliopiston linjauksista löytyy Intrasta. Koronaviruspandemiaan liittyvät kysymykset voi osoittaa korona@tuni.fi. Ylioppilaskunnassa yhteyshenkilönä toimii Laura Kaipia (laura.kaipia@trey.fi).

Lisää aiheesta

TREYn aiemmat uutiset koronasta löydät täältä: