Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) vastaa terveydenhoidostasi Tampereen yliopistossa opiskelusi ajan. YTHS:n palveluita voivat käyttää läsnäolevat perustutkintoa suorittavat opiskelijat. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. Lue opiskeluterveydenhuollon palveluista YTHS:n sivuilta.

Kun oma terveys askarruttaa, löydät terveystietoa YTHS:n verkkosivuilta ja terveystietopankista tämän linkin takaa. Sivulle on koottu laaja ja valikoiman artikkeleita opiskelijaikäisen aikuisen terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen sekä suunterveyteen liittyvistä asioista.

Tampereen yliopiston piirissä toimivat seuraavat toimipisteet:

  • Yleis- ja mielenterveyden palvelut: YTHS Tampere / Tulli (Pakkahuoneenaukio 2, 33100 Tampere, käynti Tullikadun puolelta, A-porras)
  • Suunterveyden palvelut: YTHS Tampere / Hervanta (Korkeakoulunkatu 6, 33720 Tampere)
  • Porin sivutoimipiste (ostopalvelu). Yrjönkatu 6 B (5.krs), 28100 Pori (vain Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille).

Lisätietoa YTHS:n palvelupisteistä löydät YTHS:n sivuilta.

Ajanvaraus

Voit varata ajan YTHS:lle verkossa tai puhelimitse ja ohjeet ajanvaraukseen löydät YTHS:n sivuilta tämän linkin takaa. Ajanvaraus YTHS:n palveluihin tapahtuu hoidontarpeen arviointiprosessin kautta. Hoidontarve voidaan arvioida puhelimessa tai chat-palvelussa, joka löytyy Selfistä. Hoidontarpeen arvioinnin jälkeen voit tehdä ajanvarauksen joko puhelimitse tai ajanvarausluvan saatuasi Self-palvelun kautta. Ajan voit perua sähköisessä palvelussa tai puhelimitse.

Terveydenhoitomaksu

Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelaan kerran lukukaudessa. Maksuvelvollisia ovat kaikki läsnäolevaksi ilmoittautuneet perustutkinto-opiskelijat. Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan jokaisen läsnäolevaksi ilmoittautuneen on maksettava se omatoimisesti.

Maksu maksetaan Kelan asiointipalvelussa. Ohjeet maksun suorittamiseen löydät Kelan verkkosivuilta. Mikäli sinulla ei ole esimerkiksi suomalaisia verkkopankkitunnuksia tai jos et muusta syystä voi käyttää verkkoasiointipalvelua, voit maksaa maksun tilisiirtona Kelalle.

Mikäli läsnäoleva opiskelija ei maksa maksua ajallaan, Kela lähettää maksumuistutuksen, jonka myötä maksuun lisätään viiden euron muistutusmaksu. Mikäli maksua ei tämänkään jälkeen hoida, Kela kuittaa maksun opintorahasta, mikäli opiskelija saa opintorahaa. Mikäli opiskelija ei saa opintorahaa, maksu siirretään ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Vuodesta 2021 alkaen YTHS:n palveluista ei enää peritä käyntimaksuja. Käyttämättä jääneestä varatusta ajasta peritään korvaus.

Lisää tietoa terveydenhoitomaksusta löydät Kelan verkkosivuilta.

Sätky

YTHS kutsuu kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat terveystarkastukseen, joka koostuu sähköisestä terveyskyselystä ja tarvittaessa henkilökohtaisesta tapaamisesta. Terveyskysely lähetetään jokaiselle fuksille sähköpostitse, ja siinä on kysymyksiä yleisterveydestä ja suun terveydestä sekä niihin vaikuttavista asioista. Kyselyyn vastaaminen ei vie paljoa aikaa, mutta on erittäin tärkeää. Muista siis vastata kyselyyn viipymättä!

YTHS:n työntekijä käy vastauksesi läpi ja lähettää sinulle vastausviestissään henkilökohtaisen arvion terveydentilastasi. Tarvittaessa sinua pyydetään varaamaan vastaanottoaikaa YTHS:lle tarkempia selvittelyjä varten.

Self

Self on opiskelijoiden verkkopalvelu, jota voit käyttää YTHS:ssä asiointiin. Sen kautta voit esimerkiksi hallinnoida ajanvarauksia, käyttää chat-ominaisuutta sekä lähettää esitietolomakkeita. Lue lisää Self-palvelusta YTHS:n sivuilta.

Kun YTHS on kiinni

YTHS:n palveluaikojen ulkopuolella akuutista sairaanhoidosta vastaa terveyskeskus. Näistä käynneistä peritään normaali terveyskeskusmaksu. YTHS:n ollessa kiinni sinua auttavat myös Tampereella TAYS Ensiapu Acuta ja Porissa Satakunnan keskusairaala. Terveyspalveluiden neuvonta tapahtuu puhelimitse numerossa 03 384 5000, joka päivä klo 7 – 22.

TREY valvoo etuasi myös terveyskysymyksissä

Ylioppilaskunta tekee jatkuvaa yhteistyötä YTHS:n kanssa ja edustajiamme istuu mm. YTHS Tampereen johtokunnassa ja terveystyöryhmässä. Kysymys- tai ongelmatilanteissa voit siis aina kääntyä ylioppilaskunnan puoleen. Ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija auttaa, vie palautteen perille tai selvittelee asiat tarvittaessa kanssasi. Lisätietoa ylioppilaskunnan tavoitteista terveyspalveluissa löydät linjapaperistamme.

Vaihto-opiskelijoiden terveydenhuolto keskittynyt Tampereen kaupungille

Tampereen ammattikorkeakouluihin ja Tampereen yliopistoon EU- ja ETA-maista, Sveitsistä, Australiasta ja Kanadan Quebecistä tulevien vaihto-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa 1.1.2021 alkaen Tampereen kaupunki. Näistä maista Suomeen tulleet vaihto-opiskelijat ovat oikeutettuja saamaan terveydenhuollon palveluita julkisesta terveydenhuollosta. Opiskelijan tulee osoittaa, että hänellä on oikeus julkisen terveydenhuollon palveluihin.

Tampereella vaihto-opiskelijoiden terveydenhuollon palvelut tuottaa pääosin Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuolto Tullinkulman toimipisteessä (1.1.2021 alkaen Hammareninkatu 5B, 33100 Tampere, 3. krs.). Tarkemmat tiedot löytyvät Opiskeluterveydenhuolto-sivulta Tampereen kaupungin sivulta.

Ammattikorkeakouluihin tulevat vaihto-opiskelijat ovat aikaisemminkin kuuluneet julkisen terveydenhuollon piiriin. Muutoksen myötä myös yliopiston vaihto-opiskelijat ovat 1.1.2021 alkaen julkisen terveydenhuollon piirissä. Muut kuin edellä mainituista maista ja alueilta tulevat vaihto-opiskelijat eivät kuitenkaan kuulu jatkossakaan julkisen terveydenhuollon piiriin. Oppilaitokset tiedottavat näille vaihto-opiskelijoille terveydenhuoltoon liittyvistä asioista erikseen.

Lisätietoja: Osastonhoitaja Susanna Fagerlund-Jalokinos (Susanna.Fagerlund-Jalokinos@tampere.fi, +358503591680)