Tampereella opiskelijalle on tarjolla monenlaisia asumisvaihtoehtoja varsinaisista opiskelija-asunnoista vapaiden markkinoiden yksiöihin ja kimppäkämppiin. Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti opiskelupaikan varmistuttua. Soluasuntoja saa yleensä nopeiten lyhyempien jonojen vuoksi.

TREY valvoo etuasi myös asumisasioissa. Jos tarvitset apua jossain asumiseen liittyvässä ongelmassa, ota yhteyttä asumisasioista vastaavaan työntekijään! TREYn tarjoamaa hätämajoitusta voi kysyä jäsenpalveluasiantuntijalta osoitteesta helky.kouri@trey.fi. Hätämajoitus on käytössä lukukausien alussa eli elo-syyskuussa ja tammikussa. Muutossa voit vuokrata ylioppilaskunnan pakun käyttöösi. Lisätietoa pakun vuokraamisesta löydät sen omalta alasivulta.

Opiskelijana sinun kannattaa hakea asumistukea. Voit tarkistaa Kelan sivulta, oletko oikeutettu yleiseen asumistukeen. Tarkista Kelan sivuilta myös, oletko oikeutettu opintotuen asumislisään.

Alta löydät tietoa Tampereella asuntoja välittävistä tahoista.

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää opiskelija-asuntoja Tampereella. TOASin opiskelija-asuntoa voit hakea TOASin sivuilla kohdassa Asunnon haku. Hakemus kannattaa käydä tekemässä heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta. Jos tahdot saada asunnon mahdollisimman nopeasti, merkitse hakemukseen kohteeksi ”mikä tahansa”. Asunnon saannin nopeuteen vaikuttavat seuraavat seikat:

  • Hakemuksen saapumisajankohta TOASille
  • Haettava hakuryhmä tai kohde (solu vs. yksiö)
  • Perheasuntoja haettaessa lasten lukumäärä

Tupsula

Tupsula on tamperelainen opiskelijatalo, jossa asustaa aktiivisia teekkareita. Asukkaat järjestelevät yhteisvoimin kaikenlaista aktiviteettia talon väen kesken. Tupsulassa kaikista asioista (mukaanlukien asukasvalinta) päättää asukastoimikunta eli Klaani, johon kaikki Tupsulassa asuvat kuuluvat. Talon isännöinnin hoitaa TOAS. Hyvä yhteishenki asukkaiden kesken on kaiken A ja O.

Pirkan opiskelija-asunnot Oy

Tampereen kaupungin omistuksessa oleva Pirkan opiskelija-asunnot Oy vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja Tampereella. Asunnot ovat tarkoitettu Tampereella opiskeleville ja alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille. POASille asukkaaksi voi hakea POASin sivuilla.

Hakemus kannattaa käydä tekemässä heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta. Jos tahdot saada asunnon mahdollisimman nopeasti, kannattaa hakea myös soluasuntoja.

Vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot

Opiskelijan Tampere välittää korkeakoulujen opiskelijoille asuntoja vapailta markkinoilta Tampereella ja lähikunnissa. Palvelun avulla voi sekä etsiä että tarjota asuntoa vuokralle. Vuokraajalta tai vuokranantajalta ei perittä välityspalkkiota. Asunnonvälityksen kautta voit myös etsiä itsellesi kämppistä, jonka kanssa etsiä asuntoa yhdessä.

Kaupalliset välitystoimistot perivät palveluistaan yleensä kuukauden vuokraa vastaavan summan. Lisäksi vuokranantaja vaatii monesti 1–3 kuukauden vuokratakuun. Kun vuokraat vapailta markkinoilta asunnon, selvitä tarkasti kaikki mitä vuokrasopimukseen on kirjattu, jotta tiedät mihin sitoudut ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Vuokraturvan sivuilta voit tarkastaa monenlaisia vuokralaisen oikeuksiin liittyviä ohjeita, kuten mitä tietoja asunnonvuokrauksen yhteydessä on luvallista kysyä ja kerätä. Jos olet epävarma oikeuksistasi vuokralaisena, ota yhteyttä TREYn sosiaalipoliittisiin asiantuntijoihin.

Muita Tampereen seudun vuokranantajia

Opiskelijan Tampereen asunto-sivu

Tampereen vuokra-asunnot Oy

Tampereen vuokratalosäätiö

Tampereen kotilinnasäätiö

SATOn Tampereen seudun asunnot

Lumo: vuokra-asunnot Tampereella

Joo-kodit

Juli Living

Colliers Asunnot

Forenom

Tilapäismajoitus

Jos asuntoa ei löydy ennen opintojen alkua, Opiskelijan Tampereen hätämajoituspalvelu tarjoaa kohtuuhintaista hostellimajoitusta odotusajalle.

Mikäli Opiskelijan Tampereen tarjoama majoitus on täynnä, tai ei jostain muusta syystä sovi sinulle, voit myös ottaa yhteyttä TREYn jäsenpalveluasiantuntijaan, Helkyyn (helky.kouri@trey.fi), ja kysyä TREYn tarjoamasta hätämajoituksesta. Hätämajoitus on hostellityylistä majoitusta, joka on käytössä aina alkusyksystä uusien opiskelijoiden saapuessa ja keväällä 2024 myös tammikuun ajan.