Valmiuslain aiheuttamat toimenpiteet (päivitetty 27.3.)

Tätä uutista päivitetään säännöllisesti.

Päivitys 27.3.

Yliopistot avaavat avointa opintotarjontaansa tutkinto-opiskelijoille

Poikkeustilanteen myötä Suomen avoimet yliopistot tarjoavat osan kevään ja kesän 2020 etäopetustarjonnasta maksutta kaikkien yliopistojen tutkinto-opiskelijoiden käyttöön! Lue lisää Intrasta!

Sisu ja valmistuminen

Sisu-opintotietojärjestelmäuudistus etenee poikkeustilanteesta huolimatta, joten huomioithan valmistumis- ja järjestelmäkatkot suunnitellessasi omia opintojasi! Valmistumisen aikataulut ovat edelleen voimassa poikkeustilanteesta huolimatta. Yliopiston tietojärjestelmät ovat täysin kiinni 18.6.–4.8. ja Sisu otetaan täysimittaisesti käyttöön 5.8. Lue lisää Intrasta!

Päivitys 26.3.

Suomen hallitus päätti uusista lisätoimista koronaepidemian leviämisen estämiseksi 25.3. Suomeen. Hallitus antoi Uudenmaan maakunnan liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi, ja asiaa käsitellään eduskunnassa tällä viikolla. Rajoitusten tarkoitus on hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle rajoittamalla Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27.3-19.4. Uudenmaan alueella koronavirusepidemia on kehittynyt nopeammin kuin muualla Suomessa. Lisätietoa liikkumisrajoituksista löyty Valtioneuvoston sivuilta.

Päivitys 23.3.

Juvenes on aloittanut 23.3. nouto-opiskelijaruoan myymisen Ravintola Newtonista Hervannan kampukselta. Lounaat ovat pakattuina valmiiksi ja niitä voi lunastaa korttimaksulla hintaan 2,60 € voimassaolevan opiskelijakortin kanssa. Lounas on noudettavissa klo 10.30-14.00 ja käynti ravintolaan tapahtuu Newtonin alaovesta. Juvenes päästää sisätiloihin vain 10 hlöä kerrallaan ja huomioi asiakkaiden riittävän välimatkan toisiinsa. Keskustassa opiskelijaruokaa mukaan saa Restaurant Frenckell & Pihasta arkisin klo 11.00-17.00. Juvenes päivittää mahdollisista muutoksista tiedotesivulleen.

Julkaistu 16.3.

Suomen hallitus on pitänyt tänään 16.3. tiedotustilaisuuden ja kertonut, että valtioneuvosto käsittelee valmiuslain käyttöönottoa huomenna kokouksessaan. “Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.” (Finlex) Valmiuslakiin siirrytään koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Valmiuslain määrittelemät rajoitukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti. Valmiuslain myötä voimaan astuvat rajoitukset, jotka koskevat meitä opiskelijoita, ovat seuraavat:

  • Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään 18.3.2020. Sen sijaan varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
  • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
  • Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
  • Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.
  • Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
  • Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Kaikki rajoitukset löytyvät Valtioneuvoston tiedotteesta täältä.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti yliopiston kanssa ja päivitämme tietoa opiskelijoillemme tänne. Selvitämme piakkoin, miten tämä käytännössä vaikuttaa mm. tenttien järjestymiseen ja valmistumiseen. Ajankohtaista tietoa yliopiston linjauksista löytyy Intrasta. Koronaviruspandemiaan liittyvät kysymykset voi osoittaa korona@tuni.fi. Ylioppilaskunnassa yhteyshenkilönä toimii Laura Kaipia (laura.kaipia@trey.fi).

Lisää aiheesta

TREYn aiemmat uutiset koronasta löydät täältä: